AFC - Noordwijk verslag

NOORDWIJK BLIJFT IN STORM EN REGEN BETER OVEREIND DAN AFC

 AFC heeft de inhaalwedstrijd tegen Noordwijk verrassend met 1-3 verloren. Na een 1-0 voorsprong door een intikker van Soufiane Hetli deden twee spelhervattingen en een waanzinnige lucky goal van keeper Jansen The Reds de das om. De barre weersomstandigheden en het verschil in lengte tussen de twee teams waren uiteindelijk bepalend voor de uitslag. Noordwijk profiteerde beter van de harde wind en had verder  over geluk niet te klagen. AFC miste halverwege de tweede helft de kans op 2-0 en moest dat in het laatste kwart van de wedstrijd bezuren.

 Vanavond spelen we de inhaalwedstrijd tegen Noordwijk naar aanleiding van ons bekeravontuur in Arnhem. Een beetje onbegrijpelijk is dat wel want deze wedstrijd had ook aanstaande zaterdag kunnen worden ingehaald. Mogelijk was het dan ook beter weer geweest! Nu giet het van de regen en is de wind stormachtig. De windstoten zijn niet van de lucht, het doorweekte kunstgras is glad. Uiteraard is de situatie voor beide ploegen gelijk, maar je zou de spelers en het arbitrale trio veel betere omstandigheden wensen. Nu wordt het moeilijk voetballen in een wedstrijd waar er vooral voor Noordwijk veel op het spel staat. De roodwitten kunnen wel wat punten gebruiken om wat meer afstand te nemen van de degradatiezone. De ploeg van trainer Kees Zethof staat twaalfde met 23 punten en dat puntentotaal heeft veel te maken met de elf gelijke spelen in dit seizoen. Noordwijk wint weinig, maar je kan er ook heel moeilijk van winnen. Eerder dit seizoen speelden we met 1-1 gelijk op Sportpark Duinwetering. Dylan Rietveld en Matthijs Jesse maakten toen de doelpunten. Afgelopen seizoen werd het ook 1-1, maar dan op Sportpark Goed Genoeg. Matthijs Jesse scoorde laat in de wedstrijd en AFC leek de buit binnen te hebben. Maar het ging toch nog mis door een doelpunt van Teun Zethof in de 93e minuut.

Noordwijk moet dus beslist niet worden onderschat, want het is door de lengte van de ploeg razend gevaarlijk met spelhervattingen. Vooral de 1,93 meter lange centrumspits Emiel Wendt laat zicht in de lucht moeilijk afstoppen. Het komt dan ook niet goed uit dat Tim Linthorst en Gevero Markiet vanavond ontbreken in onze defensie. Verder zijn Matthijs Jesse (geschorst), Wessel Been (griep) en Joël Tillema (geblesseerd) niet beschikbaar en spelen Raily Ignacio en Darren Maatsen inmiddels bij Kozakken Boys en Excelsior Maassluis. In de basis start Soufiane Hetli, na een blessureperiode en enkele goede invalbeurten. Oussama Siali begint dit keer op de bank. Noordwijk heeft geen personele problemen en start in de sterkste opstelling.

Als scheidsrechter Niels Boel de wedstrijd op gang heeft gefloten pakt ons aller eerste, gesteund door de harde wind, direct het initiatief. Soufiane gaat er vandoor en wordt flink onderuit geschoffeld. De scheidsrechter vindt het kennelijk nog te vroeg voor een kaart. Al snel komt AFC aan de leiding als Splinter de Mooij een terugspeelbal van Jesper de Vré onderschept en Soufiane in staat stelt de bal in het net te tikken. 1-0, al na negen minuten, dat gaat lekker! Niet veel later kopt Splinter een mooie voorzet van Melvin Platje over en is Melvin op zijn beurt er bijna door na een splijtende pass van Splinter. Een mooie aanval van AFC eindigt met een verwoestend schot van Noa Benninga dat maar net naast vliegt. Het is wachten op het tweede doelpunt van The Reds en in de 38e is het bijna raak als Soufiane onderuit wordt gehaald op de rand van het strafschopgebied. Een geheide penalty, zou je ook op basis van de TV-samenvatting zeggen, maar de scheidsrechter denkt daar anders over. Aan het eind van de eerste helft doet Noordwijk wat terug, is Sem van Oosten op de linkerflank gevaarlijk en kunnen twee opeenvolgende corners door onze defensie onschadelijk gemaakt worden. Het is 1-0 bij rust en dat is te weinig gelet op het veldoverwicht van AFC, maar ook gelet op de stromachtige wind die in de tweede helft in het voordeel van Noordwijk zal blazen.

Als de spelers weer op het veld staan zien we dat Melvin Platje gewisseld is voor Nigel Hasselbaink. Opvallend, gelet op de ruimte die we zeker zullen krijgen als Noordwijk op onze helft opereert. Jammer toch dat Matthijs er vandaag niet bij is. Inderdaad gaat Noordwijk met de harde wind in de rug in de aanval en moet Gijs van Zetten alle zeilen bijzetten bij het wegstompen en wegtrappen van ballen. De wedstrijd wordt feller getuige de drie gele kaarten, waaronder één voor Nigel Hasselbaink. Het is nog steeds 1-0 als een voorzet van Milan Hoek net niet in zijn eigen doel wordt geschoten door Dylan Rietveld. In de 65e minuut is het weer bijna raak voor AFC als Splinter met een slimme pass Nigel vrij voor de roodwitte keeper  zet. Helaas schiet Nigel tegen Lars Jansen op. Een beslissend moment, want hierna speelt de wedstrijd zich vooral af voor het doel van Gijs van Zetten. Met corners en vrije trappen trekt de volledige luchtmacht van Noordwijk naar voren en dat heeft in de 71e minuut succes als Emiel Wendt de bal inkopt en Dylan Rietveld van dichtbij 1-1 laat aantekenen. De bal wordt daarbij ook nog van richting veranderd en Gijs is compleet kansloos. We staan gelijk en dat is gelet op de druk van Noordwijk niet zo heel gek. Inmiddels is Marciano Mengerink ingevallen voor Soufiane Hetli, die kan terugzien op een uitstekende wedstrijd. Goed dat Marciano na een lange blessureperiode weer inzetbaar is. Hij is bijna meteen betrokken bij een van de gekste momenten uit deze competitie. Bij een diepe bal is Marciano net te laat en raakt keeper Jansen, die de bal een ‘split second’ eerder naar voren heeft gerost. De bal stuitert aan de andere kant, gedragen door de wind, over de uitgegleden Gijs heen en het staat 1-2. Bizar! Maar ook een domper voor onze jongens die in de 88e minuut  nog getrakteerd worden op een derde tegendoelpunt als Wendt een hoge bal tegen Dalian Maatsen aan kopt en de terugspringende bal door Ruben Marbus over de doellijn wordt gefrommeld. De wedstrijd is nu definitief beslist en Noordwijk boekt, als scheidsrechter Boel er een eind aan maakt, voor het eerst in de geschiedenis een overwinning op AFC. Verdiend? ‘The winner takes it all.’

Na de 1-3 nederlaag tegen Spakenburg vorige week nu dus met dezelfde cijfers onderuit  tegen Noordwijk op Goed Genoeg. Sinds 1 oktober 2023 is er thuis niet meer gewonnen en dat geeft wel te denken. Hopelijk kunnen we snel het tij keren en wel op 24 februari als GVVV op bezoek komt. Maar eerst op naar Katwijk waar we op 17 februari Quick Boys ontmoeten. Een mooie wedstrijd. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Mitch van Kempen (89’ Sven Ederveen), Dalian Maatsen, Guus van Weerdenburg, Cody Claver, ©Milan Hoek, Julian van der Greft (89’ Oussama Siali), Noa Benninga (89’ Djuric Ascencion), Splinter de Mooij, Soufiane Hetli (74’ Marciano Mengerink) en Melvin Platje (46’ Nigel Hasselbaink). 

Voor de TV samenvatting klik hier
Voor het interview met Benno Nihom klik hier

Voor foto’s klik hier