AFC - Noordwijk met voorbeschouwing

AFC WIL IN EERSTE THUISWEDSRIJD MET PUBLIEK SCHITTEREN TEGEN NOORDWIJK

Zaterdag aanstaande komt Noordwijk op bezoek. Het is pas de derde keer dat AFC deze vereniging ontmoet. Dat heeft alles te maken met het feit dat Noordwijk een zaterdagclub is. Met een rijke historie, want de withemden werden Algeheel amateurkampioen in 1973 en 1980. De laatste jaren ging het sportief iets minder, tot 2017, toen Noordwijk onder regie van trainer Kees Zethof de weg omhoog vond. Na de promotie uit de Hoofdklasse werd Noordwijk in seizoen 2018-2019 kampioen van de Derde Divisie en volgden twee ‘corona-seizoenen’ in de Tweede Divisie, waarin Noordwijk en AFC elkaar slechts twee keer ontmoetten op Sportpark Duinwetering.

Op 9 november 2019 werd het 2-2. Na de openingsgoal van Raily Ignacio scoorden Nick van Staveren en Emiel Wendt twee maal voor de thuisploeg waarna Fouad Belarbi met een schitterende rush AFC weer op gelijke hoogte bracht. Fouad speelt thans bij Sportlust’46. We wensen hem daar veel succes. Op 5 september 2020 werd het weer 2-2. Het openingsdoelpunt was van Segun Owobowale, die toen dus nog bij Noordwijk speelde. Vlak voor rust maakte Raily de gelijkmaker. Was de eerste helft een beetje saai, na de thee gingen alle remmen los en het publiek genoot met volle teugen. Marc de Kruijs bracht de thuisploeg weer op voorsprong en toen Tim Linhorst met een schouderblessure uitviel en hij niet meer vervangen kon worden zag het er zorgelijk uit voor The Reds. Toch werd het nog gelijk door een Engels doelpunt van Raily die zijn hele gewicht in de strijd gooide om de gelijkmaker te kunnen maken.

Zaterdag dus de allereerste thuiswedstrijd van AFC tegen Noordwijk. Hoe staan deze clubs er voor na resp. 14 en 15 wedstrijden? Eerst maar eens kijken naar de ploeg van de succesvolle trainer Kees Zethof, die het dit seizoen redelijk goed doet met een achtste plaats, maar twee punten (vijf verliespunten) achter AFC dat vierde staat. Noordwijk moet het vooral van de thuiswedstrijden hebben. Van de acht duels op Sporpark Duinwetering  werden er maar liefst zeven gewonnen. Alleen Kon. HFC was in de openingswedstrijd met 0-1 te sterk. Buiten de veel geroemde badplaats is het een geheel ander verhaal. Noordwijk speelde twee keer gelijk en verloor vijf wedstrijden. Gewonnen werd er uit nog niet. Met de doelcijfers 20-20 is Noordwijk een middenmoter. Veel spelers dragen bij aan de productie, Marc de Kruijs is topscorer met 4 doelpunten. Hij scoorde ook in de laatste wedstrijd tegen ASWH, die thuis gewonnen werd met 2-0. Het andere doelpunt van Noordwijk was van Sander Bosma.

Hoe vergaat het AFC dit seizoen? De regerend kampioen wisselt mooie resultaten af met teleurstellende uitslagen. Na een matige competitiestart kreeg de ploeg van trainer Uli Landvreugd het goede ritme te pakken en werd de bijna ongenaakbare koploper Katwijk niet uit het oog verloren. Helaas ging ons aller eerste vervolgens thuis onderuit tegen Jong Volendam en werd in Veenendaal verloren van hekkensluiter GVVV. Hierdoor is de achterstand op Katwijk wel erg groot geworden. Afgelopen zaterdag werd op Sportpark Dijkpolder in een spannende wedstrijd met 1-1 gelijkgespeeld tegen Excelsior Maassluis.  Jean-Paul van Leeuwen (Excelsior M.) en onze Patrick Zonneveld vervulden een hoofdrol met subliem keeperwerk. Joël Tillema scoorde voor AFC uit een penalty na een duwfout op Splinter de Mooij.

Wat gaat het zaterdag  worden? Op papier is AFC de favoriet. Niet vanwege de hogere plaats op de ranglijst, want het puntenverschil met Noordwijk is klein. Belangrijker is het dat Noordwijk het uit heel veel minder doet dan op Sportpark Duinwetering. Verder zijn de doelcijfers van The Reds op dit moment beter dan die van de ploeg van Kees Zethof. (26-14 vs 20-20). Met Raily Ignacio en Splinter de Mooij heeft AFC veel scorende spelers in huis; dat onderdeel is bij de withemden wat minder verzorgd. Maar het is toch uitkijken geblazen voor ons aller eerste, want tegen Jong Volendam en GVVV, veel lager geklasseerde ploegen, ging het behoorlijk mis ondanks de hoge verwachtingen vooraf. Laten we hopen op een gedreven en scherp AFC dat in de eerste thuiswedstrijd van 2022 het gelukkig weer aanwezige publiek laat zien wat het allemaal in huis heeft. Succes!

MvdW