AFC - Noordwijk 4- 1 met verslag en TV samenvatting

Ploeg van Landvreugd neemt na de theepauze een snippermiddag

AFC speelt één helft
door Eddy Veerman (De Telegraaf )

Wat als AFC toch elke wedstrijd zo zou beginnen als het tegen Noordwijk deed? Nog voordat de vraag een einde had, knikte de ervaren centrale verdediger Robbert Schilder al, het pijnpunt van de ploeg erkennende. “Dat is een beetje een ding van ons. Wij kunnen heel goed spelen, maar ook te ver terugvallen. Dat zag je vanmiddag in één wedstrijd samen komen”, zei de 35-jarige voormalig Ajacied na de 4-1 zege op Noordwijk.

De bezoekers leken al snel een zware middag tegemoet te gaan. AFC begon energiek en gedisciplineerd. Geholpen door twee snelle doelpunten bleef de bereidheid om meters te maken en een bijdrage te willen leveren aan het succes groot bij de thuisclub. Van meet af aan zat die andere dertiger, Raily Ignacio, heerlijk in de wedstrijd. Ignacio was al dicht bij de openingstreffer geweest, toen hij in minuut negen de bal op de borst aannam en met een omhaal de vrijstaande Joël Tillema wist te bereiken: 1-0.

Noordwijk probeerde – onder hoge druk van de ploeg van Ulrich Landvreugd – op te bouwen, terwijl AFC regelmatig voor de lange bal koos. Waarbij Robbert Schilder met zijn uitstekende trap met links veelvuldig Ignacio, die steeds de twee lange Noordwijk-bewakers bezighield en regelmatig aftroefde, zocht en de dreiging in gang zette. “,Het veld was wat stroef en Raily won veel duels, waardoor onze lopende mensen steeds gevaarlijk konden worden. Als dat in zoveel doelpunten en kansen resulteert, zou je gek zijn als je steeds gaat opbouwen met risico’s”, zei Schilder naderhand.

Wat niet betekende dat het spel van AFC verder niet verzorgd was, integendeel. Enkele minuten na de openingsgoal ging het in de Amsterdamse omschakeling razendsnel over de linkerflank en vond Tillema Segun Owobowale bij de eerste paal voor 2-0. Op het moment dat de Amsterdammers achterin even een steek lieten vallen reageerde Patrick Zonneveld met twee uitstekende reflexen op pogingen van Youri de Winter en Thomas Reynaers.

Even later scoorde AFC weer twee keer snel achter elkaar. Ignacio verlengde, Thomas Verhaar bracht de bal voor en Splinter de Mooij rondde subtiel af. Vervolgens kon Raily Ignacio zijn dansje uitvoeren toen hij zelf scoorde. Bij de terugspeelbal van Marc de Kruijs stond de sluwe spits in de baan daarvan en profiteerde koeltjes: 4-0. Voor rust had AFC er nog drie kunnen maken, maar de productie stokte.

In de tweede helft zette Noordwijk meteen hoog druk en liet zij de formatie van Landvreugd meerdere keren flink zweten, maar ook ontsnappen. AFC – waar doelman Zonneveld na een duel in het strafschopgebied moest worden vervangen en Jordi van Stappershoef binnen de lijnen kwam – schiep zich in die drie kwartier nog maar twee kansen, beide voor Ignacio, maar zijn teller bleef op één staan. In de slotminuut viel de enige goal van de tweede helft, toen Dylan Rietveld koppend heerste in de AFC-doelmond: 4-1.

“Het is jammer, want het kan voor iedereen hier een feest worden als je in de tweede helft gewoon doorgaat”, keek Robbert Schilder met gemengde gevoelens terug. ,,Je zegt tegen elkaar in de rust dat je dat ook gaat doen, toch wordt het een paar procent minder en dan reageer je op een aantal momenten later, terwijl iedereen er in de eerste helft steeds gelijk bovenop zat. Zoals we nu begonnen, wil je altijd beginnen. Waarbij het hielp dat die twee goals snel vielen.”

 Tweede plaats
“We presteren niet stabiel genoeg voor de kwaliteiten die we hebben, daarom hebben we onderweg zoveel punten verloren.” Toch overheerste de lach na afloop van de wedstrijd. “Uiteindelijk moet je blij zijn dat we nu een hoog niveau aantikken én dat we nu eindelijk zeker weten dat we gewoon elke week gaan voetballen, zonder afgelastingen.” AFC heeft de tweede plaats terug, koploper Katwijk verloor bij Koninklijke HFC. “,We staan best wel veel punten achter (negen, red.), er zijn nog negentien wedstrijden te gaan, dus laten we proberen dit niveau steeds proberen te benaderen en zo hoog mogelijk te eindigen.”

AFC beslist in eerste 30 minuten de wedstrijd:
minuut 8: Joel Tillema 1 – 0
minuut 10: Segun Owobowale 2 – 0
minuut: 26: Splinter de Mooij 3 – 0
minuut 29: Raily Ignacio 4 – 0
minuut 88: Dylan Rietveld 4 – 1

Opstellling AFC: Patrick Zonneveld (66.Jordi van Stappershoef), Dalian Maatsen, Cody Claver, Milan Hoek, Raily Ignacio, Thomas Verhaar (77. Matthijs Jesse), Robbert Schilder, Splinter de Mooij (77. Kenny Teijsse) Segun Owobowale (66. Koen Wesdorp), Joel Tillema (66. Oussama Siali), Guus van Weerdenburg

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier