AFC - Magreb'90 2 - 1 met verslag

WINST OP MAGREB’90 HOUDT AFC GOED OP KOERS

AFC heeft in een niet al te beste maar wel spannende wedstrijd gewonnen van het (te) laagstaande Magreb’90. Door deze winst namen de The Reds sportieve revanche voor de eerder dit seizoen in Utrecht geleden 3-0 nederlaag. De 2-1 overwinning op sportpark Goed Genoeg kreeg in de tweede helft gestalte toen AFC de voor de pauze opgelopen achterstand eerst te niet deed en vlak voor tijd omzette in winst. Ondanks het verlies van zes punten door het faillissement van WKE blijft AFC door deze zege meedraaien in de top van de ranglijst, met maar twee punten achter de nieuwe koploper TEC.

Na een rare week met veel onzekerheid over het voortbestaan van WKE is het tijd voor de thuiswedstrijd tegen Magreb’90. Dit inmiddels in de wetenschap dat de roemruchte club uit Emmen niet langer deel uit maakt van de Topklasse en dat de spelers van WKE allemaal onderdak hebben gevonden bij een nieuwe vereniging. Zo vertrok spits Robby Holder naar FC Lienden. Afgelopen zaterdag scoorde hij tegen OjC Rosmalen de winnende goal. Competitievervalsing in optima forma! En wat te denken van zaterdaghoofdklasser SVZW, welke vereniging uit Wierden maar liefst drie spelers van WKE binnen hengelde. En dat alles onder regie van de KNVB. Je verstand staat er bij stil.

Omdat de twee overwinningen van AFC op WKE worden geschrapt zijn we dus zes punten armer en van de tweede naar de vierde plaats gezakt in de nieuwe stand. De achterstand op koploper Kon. HFC bedraagt vier punten, met een wedstrijd minder gespeeld. Door het faillissement van WKE is er wel een concurrent minder voor de Tweede Divisie. Magreb’90 passeert in de nieuwe stand SWZ Boso Sneek dat net als AFC ook mooie resultaten boekte tegen WKE. Belangrijker is nog het gegeven dat directe degradatie zo wie zo niet meer aan de orde is. 

Als de teams het hobbelige veld betreden missen we Randel Shakison en Geoffrey Galata wegens blessures in onze defensie. Guido Moelee en Danny Goedkoop beginnen in de basis. Aan de kant van Mageb’90 ontbreken o.a. Nordin Boukhari, Christian Gandu, Hamza Mahdad en Rachid Maamri. Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wiemer wordt het al snel duidelijk dat de ploeg van trainer Alami Ahannach, die we ook kennen als trainer van Chabab en WKE, veel spelers achter de bal houdt en vanuit een gesloten verdediging hoopt op een gevaarlijke counter via de oud-profs Moussa Kalisse (o.a Sparta Rotterdam) en Charles Disseles (o.a. Almere City).

AFC speelt in het eerste half uur uitdrukkelijk op de aanval, combineert uitstekend, maar is voor het doel van de nieuwe Franse keeper van Mageb’90 , Antoine Gournet, niet erg gevaarlijk. Dit met uitzondering van Jonathan Richard, die na een steekpass van Melvin Grootfaam van dicht bij ruim over schiet. Na een minuut of dertig begint het niet alleen flink te regenen, maar verliest ons eerste ook een beetje de grip op de wedstrijd. De eerste corner van Magreb’90 levert direct gevaar op, maar Daan Sutorius weet de door Melvin Grootfaam verkeerd geraakte bal nog weg te werken. Even later is het wel raak voor Magreb’90 als een bal niet adequaat wordt weggewerkt door Magid Jansen en Dissels van dichtbij kan scoren na een passje van Kalisse. 0-1, een stand die onze gasten veel vertrouwen schenkt.
Bijna is het in de 40e minuut 0-2, als Kalisse alleen op onze keeper afgaat. Gelukkig weet Laszlo Sandor wel raad met de te zacht ingeschoten bal. In de laatste minuten voor de rust is AFC via Daan dicht bij de gelijkmaker, maar zijn schot wordt uitstekend gestopt door Gournet.

Na de pauze is het weer helemaal droog en kiest AFC net als in de eerste helft voor de aanval. Het publiek hoeft niet lang te wachten op de gelijkmaker als een voorzet van Edip Biberoglu door Gournet in zijn eigen doel wordt gewerkt. Helaas gaat het feest niet door, want scheidsrechter Wiemer heeft een overtreding geconstateerd op de Franse keeper. Een, na het zien van de beelden, dubieuze beslissing. Aan de andere kant is het voor onze defensie ook opletten geblazen. Gelukkig doet Laszlo dat heel goed bij een harde knal van Hassan Aanzi, die wij ook kennen van zijn tijd bij Hollandia. Even later wordt een ingreep van Magid bestraft met geel, waardoor wij onze captain volgende week helaas moeten missen tegen UNA.
Het is in de 62e minuut nog steeds 0-1 als Marien Willemsen Jonathan Richard lijkt aan te spelen in het strafschopgebied. De bal huppelt echter door en is zo op het oog een gemakkelijke prooi voor Gournet. Tot ontsteltenis van alle, veelal luidruchtige supporters van Magreb’90, laat de keeper, gehinderd door een eigen speler, de bal door zijn benen rollen. Op de doellijn geeft de voor Pieter Koopman ingevallen Koen Bosma de bal nog een laatste zetje en AFC staat, niet zonder geluk, gelijk. 1-1, nog 30 minuten te gaan en de wedstrijd ligt weer geheel open.
Het is in deze fase van de wedstrijd bijzonder spannend met vrije trappen dicht bij beide doelen, die echter niets opleveren. En er wordt geknokt voor iedere meter. Dat leidt tot gele kaarten voor o.a. Melvin, Daan en Danny Goedkoop. AFC is paar keer gevaarlijk. Koen kopt een fraaie voorzet van Edip op de bovenkant van de lat. Niet veel later weet keeper Gounet een andere, in de verre hoek draaiende voorzet van Edip schitterend  uit zijn doel te tikken. De klok tikt verder en alles wijst in de 86e minuut op een toch wel teleurstellend gelijkspel. Maar in die minuut snoept Koen Bosma volkomen onverwacht de bal van de voet van captain Rachid Moamedi af en gaat direct op Gounet af.  Het passje op de mee sprintende Tom van den Brink is precies op maat en de wedstrijd is beslist. Tom, nog maar net ingevallen voor Daan, maakt dus in de eindfase weer het verschil. Ongelofelijk! AFC heeft met invallers als Tom van den Brink en Koes Bosma een brede selectie, zoveel is duidelijk. Jammer is het wel dat Koen vlak voor tijd tegen rood aanloopt als hij een diepe bal vanuit de defensie van Magreb’90 probeert te verhinderen met een sliding. In zijn ijver raakt hij ongelukkigerwijze niet de bal maar zijn tegenstander en kan vertrekken.

Als scheidsrechter Wiemer voor het laatst fluit is AFC drie punten rijker. Zoals verwacht mag worden bleek Magreb’90 een geduchte tegenstander, waarvan het moeilijk winnen is. Twee defensieve blunders, afgestraft door twee invallers bij AFC, zijn beslissend. Deze zege betekent niet alleen een sportieve revanche voor de flinke uitnederlaag tegen Magreb’90, maar ook een hoopgevende plek in de kopgroep van de Zondag Topklasse, slechts twee punten achter de nieuwe koploper TEC.
Had WKE nog mee gedaan dan stonden onze jongens opnieuw bovenaan. Maar aan ‘hadden’ hebben we niets. Hoe teleurstellend ook, we moeten door in de nieuw ontstane situatie. Nog acht finales te gaan, te beginnen aanstaande zondag in Zeelst bij Eindhoven, waar AFC concurrent UNA ontmoet. Weer een mooie wedstrijd om een week naar uit te kijken.

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Magid Jansen ©, Danny Goedkoop, Guido Moelee, Mark van den Boogaart, Jonathan Richard (72. Mitchell Theuns), Daan Sutorius (83. Tom van den Brink), Edip Biberoglu, Pieter Koopman (52. Koen Bosma) en Melvin Grootfaam.

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier

Zie beeldverslag van hetamsterdamschevoetbal.nl