AFC - Leonidas voorbeschouwing

AFC gaat tegen koploper Leonidas voor vijfde competitie zege op rij

Zondag aanstaande wordt op sportpark Goed Genoeg de topper gespeeld tussen AFC en Leonidas.
Na 5 speelronden gaat de trots van de Rotterdamse deelgemeente Hillegersberg-Schiebroek met een maximaal aantal punten op kop, op 3 punten gevolgd door onze jongens  die alleen in de openingswedstrijd in Groesbeek  punten lieten liggen tegen titelfavoriet De Treffers. Kijkend naar de flitsende start manifesteert  Leonidas zich dus ook uitdrukkelijk  in de titelrace. Opmerkelijk, want de Schiebroekse vereniging maakt dit seizoen haar debuut in de Topklasse en beschikt over een  selectie met veel (16) nieuwe spelers. Met name de defensie doet het heel goed. De excellerende keeper Raymond Homoet moest tot nog toe de bal maar 2 keer uit het net halen. De voorhoede van Leonidas scoorde in totaal 11 keer en dat is voor een koploper niet meer dan redelijk. Een echte topscorer heeft zich nog niet gemeld. Maar liefst 8 spelers maakten een doelpunt.
Naast keeper Homoet kent de ploeg van trainer John Hoeks verschillende uitblinkers. In de achterhoede is Patrick Stolk een behoorlijke ‘sta in de weg’, in de voorhoede blinken Nick van Katwijk (afkomstig van SC Feyenoord) en Mahud Sönmez (kwam over van Preussen Münster) regelmatig uit.
Al met al is  Leonidas, dat in 2012 de KNVB beker won voor amateurs, een geduchte tegenstander. Dat kan ook niet anders als je even in de geschiedenis duikt. De legendarische Koning Leonidas van Sparta wist  volgens de overlevering met 300 soldaten drie dagen stand te houden tegen een overmacht van 2,6 miljoen (!) Perzen. Dan is elf tegen elf een makkie…


AFC speelde afgelopen woensdag  voor de KNVB-beker tegen FC Groningen. De selectie van trainer Willem Leushuis verloor eervol met 0-2. Met name in de eerste helft waren er enkele goede kansen die het wedstrijdverloop een ander aanzien hadden kunnen geven. De beste mogelijkheid was er pal voor rust toen Sjoerd Jens na een schitterende pass van Guido Moelee de Groningse defensie te snel af was. Het striemende schot van de AFC-captain werd      met de grootst mogelijk moeite net naast getikt door keeper Bizot. Gek genoeg was dit beslissende moment niet te zien bij de samenvatting van Fox. Geen 1-1 dus en na de 0-2 door Genero Zeefuik in de tweede helft was de wedstrijd, ondanks het inbrengen van enkele verse krachten, gespeeld. Niet zo gek, gegeven de verschillen tussen FC Groningen en AFC in trainingsarbeid en samenstelling van de selectie. Duidelijk was wel dat AFC in deze bekerwedstrijd de positieve lijn doortrok van dit seizoen. Met name de defensie maakte ook dit keer weer een solide indruk.


Wat gaat het aanstaande zondag worden? Het is moeilijk te zeggen.  AFC en Leonidas beschikken allebei over een uitgebalanceerd team, verschillende uitblinkers en een zeer solide verdediging. In 5 wedstrijden werd door beide defensies 3 keer de nul gehouden. Laten wij hopen dat het publiek desondanks veel doelpunten te zien krijgt, de een nog mooier dan de ander. Mocht AFC voor de vijfde keer op rij winnen dan heeft de zondag Topklasse een nieuwe koploper.
Rond de klok van half vijf weten wij of dit droomscenario is uitgekomen.

MvdW           

Pupil van de week is Hashim Khalid. Weten wie Hashim is? Klik hier.