AFC - Kozakken Boys

Sterk AFC verdient belangrijk punt tegen Kozakken Boys

In een bloedstollende, hoogstaande wedstrijd hebben AFC en Kozakken Boys de punten gedeeld en zo een belangrijke stap gezet richting handhaving en het kampioenschap. Voor rust waren The Reds duidelijk beter, na rust was de runner up uit Werkendam lange tijd de bovenliggende ploeg. De slotfase was weer voor AFC en waren Tom van den Brink en Marien Willemsen nog heel dicht bij eeuwige roem. Door deze uitslag heeft AFC bij een maximaal resultaat van de concurrentie (De Treffers, FC Lienden en FC Lisse) nog één punt nodig om ook volgend seizoen in de Tweede Divisie te spelen.

Het is 17.30 uur als uw scribent op sportpark Goed Genoeg  arriveert. Heerlijk weer is het en de grasmat ligt er fantastisch bij. In en om het clubhuis is het een drukte van belang. Veel supporters uit Werkendam, die met vier bussen de reis naar Amsterdam hebben gemaakt. Ook veel meer AFC-supporters dan gewoonlijk. Het belang is dan groot vandaag. Zeker ook voor onze gasten. Door het vormverlies van Katwijk van de laatste tijd is Kozakken Boys de koploper tot op drie punten genaderd en zijn zeges op AFC en Katwijk in de slotronde voldoende voor het kampioenschap.. Winnen is dus het parool voor de ploeg van trainer Danny Buys die aan het eind van dit seizoen, samen met zijn spits Ahmed Mendes Moreira, naar FC Groningen vertrekt. Maar ook AFC heeft een overwinning keihard nodig na de zeer ongunstige resultaten van vorige week zaterdag toen De Treffers, FC Lienden, FC Lisse én TEC allen wonnen en tegen iedere verwachting in AFC maar met moeite in Groesbeek gelijk speelde tegen degradant Achilles’29. En dan vandaag in zo’n situatie spelen tegen Kozakken Boys dat in de laatste twintig wedstrijden zeventien keer won, twee keer gelijk speelde en één keer verloor. Van deze opponent werd in het verleden alleen maar ruim verloren. Eerder dit seizoen werd het in Werkendam voor het eerst gelijk (1-1) met een heldenrol voor keeper Joey Potveer en Sam Nijpels in hart van de verdediging. Wie weet kan op deze mooie zaterdagavond de eerste zege worden bijgeschreven, hoewel veel AFC’ers daar desgevraagd toch zo niet in geloven. Maar van oud-voorzitter Jan van Dijk heb ik geleerd dat je altijd in de kansen van je vlaggenschip  moet blijven geloven en dat doe ik dan ook met volle overtuiging, mede gesteund door de geweldige resultaten na de winterstop, die zich o.a. vertalen in een eerste plaats in de  derde periode. Kozakken Boys, dat tweede staat in de derde periode en al een periode titel op zak heeft, kan m.a.w. zijn spreekwoordelijke borst nat maken!

Wanneer de ploegen om 18.00 uur hun opwachting maken zien we dat bij AFC in vergelijking tot vorige week Melvin Grootfaam en Johan Kulhan weer in de basis staan, Tom van den Brink start op de bank en Thomas van den Houten is geschorst. Opnieuw vervangt Joey Potveer Patrick Zonneveld op doel, staat Ilias Zaimi weer op nummer 10 achter Raily Ignacio, die het mag opnemen tegen zijn oude ploeggenoten. Sam Nijpels, Mark van den Boogaart en Rob Rietveld zijn om uiteenlopende redenen al langer niet beschikbaar. Bij Kozakken Boys ontbreekt rechtsbuiten Juriēn Gaari, die aan het eind van het seizoen naar RKC Waalwijk vertrekt. Nadat scheidsrechter Bijl voor het eerst gefloten heeft hoeft het publiek niet lang te wachten op de eerste wapenfeiten. In de negende minuut is het bijna raak voor AFC als Johan Kulhan een bal onderschept en Matthijs weg stuurt in de diepte. De inzet van Matthijs wordt fraai gestopt door keeper Richard Arends die een minuut later een hoofdrol opeist door een penalty van Magdid Jansen met een katachtige reactie te stoppen nadat Ilias in het stafschopgebied over de knie is gegaan van Jeffrey Nuland. Een huzarenstukje van Arends, want de penalty’s van captain Magid plegen onhoudbaar te zijn. Ondanks deze teleurstelling blijven onze jongens het proberen en is Raily met een kopbal dicht bij zijn 13e goal  voor AFC (voor Kozakken Boys scoorde hij voor de winterstop al vijf keer) na een fraaie voorzet van Johan Kulhan. En dan is het plotsklap wél raak aan de andere kant. Het doelpunt  van onze gasten in de 15e minuut komt letterlijk en figuurlijk uit de lucht vallen na een heel lange bal op Moreiro die doorkopt op Ahmed el Azzouti. Na een miraculeuze aanname scoort de topscorer van Kozakken Boys via een half geraakte stuiterbal in de verste hoek zijn 26e doelpunt. 0-1 dus, maar niet veel later is het weer gelijk en aan deze treffer gaat een flinke misser van linksback Quentin Jacoba vooraf. Melvin profiteert, zet voor en via een lepe hakbal van Ilias schiet Matthijs de bal kiezelhard door de benen van keeper Arends. 1-1 dus na een spectaculaire start van de wedstrijd en AFC blijft sterker in de rest van de eerste helft. Al in de 20e minuut lijkt dit te resulteren in een tweede treffer als scheidsrechter Bijl laat doorspelen nadat Ilias k.o. is gegaan door een knal van Sven van Ingen tegen zijn hoofd. Helaas raakt Raily de bal in vrijstaande positie niet goed en is het wachten op de volgende grote kans voor The Reds  maar ook die wordt niet benut doordat Ilias een voorzet van Matthijs niet op juiste waarde schat en Raily de doorgeschoten bal net naast schiet. De ploeg van Danny Buys stelt hier niet veel tegenover. De beste mogelijkheid is voor Everton Pires Taveres die in de 32e minuut een hard schot geblokt ziet door de attent spelende AFC-defensie.

Het is rust en op de andere velden zien de tussenstanden er zeker niet alarmerend uit. Katwijk staat ook met 1-1 gelijk tegen Kon. HFC, HHC Hardenberg staat 1-0 voor tegen FC Lisse, De Treffers 0-0 tegen Excelsior Maassluis en FC Lienden 0-1 achter tegen Barendrecht. Alleen TEC staat in Noordwijkerhout met 1-0 voor tegen VVSB. Het kan dus nog alle kanten op, óók de verkeerde, want bij winst van onze concurrenten en verlies/gelijkspel van ons aller eerste staan we met nog één wedstrijd te gaan op een p/d-plaats. Gelukkig zijn er ook andere scenario’s mogelijk en daar houden we ons gedurende de tweede helft maar stevig aan vast. Als de spelers weer het veld opkomen blijkt dat verdediger Sven van Ingen plaats heeft moeten maken voor aanvaller Mahmut Sönmez. Kozakken Boys gaat dus voor de zege en laat dat in het eerste half uur van de tweede helft ook zien. Vooral Mendes Moreira is in deze fase knap gevaarlijk en het is aan Derre Kwee te danken dat deze talentvolle spits niet aan scoren toekomt. Het scheelt overigens niet veel als hij een voorzet van Sönmetz keihard op de buitenkant van de paal schiet. We mogen ook niet klagen als Azzuti een puike voorzet van Mendes Moreira te zacht in de handen van Joey Potveer kopt. Niet veel later vestigt onze keeper alle aandacht op zich als hij na een diepe bal ver uit zijn doel komt en Mendes Moreir flink raakt. Beide spelers liggen uitgeteld op het gras en het is de alles beheersende vraag wat scheidsrechter Bijl gaat doen. Het wordt ten slotte geel en onze reserve keeper Richey Speelman kan op de bank blijven zitten. Alles wat AFC is haalt opgelucht adem want een rode kaart had in deze beslist ook gekund met alle gevolgen vandien.

Nog ruim twintig minuten te gaan en Kozakken Boys is inmiddels op de hoogte dat Kon. HFC in Katwijk met 2-1 voor staat. Wat te doen. Nog steeds kiezen voor de aanval of de 1-1 vasthouden? Buijs kiest nog even voor het eerste en ziet Moreira in de 77e minuut in het druk bezet strafschopgebied over het AFC-doel schieten. Mede misschien geschrokken door een actie van Matthijs die, die na een lange bal van uitblinker Jonathan Richard,  twee maal Jacoba uitkapt en daarna tegen Arends aanschiet, besluit Buijs hierna de 1-1 veilig te stellen door de bal achter rond te laten spelen en keeper Arends tot twee keer toe een lange blessurebehandeling te laten ondergaan. Deze tactiek slaagt ten slotte maar het had ook heel anders kunnen aflopen als Tom van den Brink, ingevallen voor Matthijs, ruim in blessuretijd had gescoord na een pass van de achterlijn van Johan Kulhan of als scheidsrechter Bijl in de allerlaatste minuut Marien Willemsen de penalty had gegeven waar hij 100% recht op had. Maar mogelijk met de botsing van Joey Potveer nog in het geheugen besluit de scheidsrechter anders en blijft het 1-1 na een geweldige wedstrijd.

Als alle uitslagen binnen zijn kunnen we weer wat rustiger adem halen. Waren de resultaten vorige week nog zeer ongunstig, nu is Vrouwe Fortuna  ons zeer welgezind. De Treffers, FC Lienden, FC Lisse en TEC verliezen allemaal. Katwijk verslikt zich tegen Kon. HFC en mist daardoor misschien het kampioenschap in de slotwedstrijd in Werkendam tegen Kozakken Boys, na 33 wedstrijden bovenaan gestaan te hebben. Een hele zure appel zou dat zijn.  Voor de sterke ploeg van Buijs de ultieme uitdaging om zich tot beste amateurvereniging te laten kronen. Knap van trainer André Wetzel en zijn ploeg dat Kozakken Boys op deze fantastische manier partij is gegeven.  Jammer genoeg zijn we er nog niet en is een gelijk spel tegen Excelsior in Maassluis nodig om een p/d-plaats, ongeacht de resultaten van  de concurrentie, te ontlopen. In deze vorm zou dat moeten kunnen lukken. Veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Joey Potveer, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Jonathan Richard, Derre Kwee, Johan Kulhan, Milan Hoek, Ilias Zaimi (61’ Koen Bosma), Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (82’ Tom van den Brink).  

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk de samenvatting: