AFC - Kozakken Boys voorbeschuwing

AFC GAAT VOOR DE WINST TEGEN KAMPIOENSKANDIDAAT KOZAKKEN BOYS

Zaterdag as. is Kozakken Boys om 18.00 uur te gast op Sportpark Goed Genoeg voor een wedstrijd in de voorlaatste competitieronde van het seizoen 2017/18. Voor AFC staat er veel op het spel, voor Kozakken Boys zeker ook. The Reds zijn beslist nog niet veilig. Na het teleurstellende gelijkspel in Groesbeek tegen degradant Achilles’29 jl. zaterdag en de voor AFC ongunstige uitslagen op de andere velden zijn goede resultaten tegen Kozakken Boys en in de laatste ronde tegen Excelsior Maassluis gewenst om de nacompetitie te ontlopen. Voor de trots van Werkendam gloort het kampioenschap aan de horizon, maar dan zal de achterstand van drie punten op koploper Katwijk in de nog resterende wedstrijden teniet moeten worden gedaan.

Het wordt ongetwijfeld een spannende strijd tussen de nummers één (AFC) en twee (Kozakken Boys) van de stand om de derde periode, teams dus die in het laatste deel van de competitie de boventoon voeren. Dat is vooral van ons aller eerste een opmerkelijke prestatie, want na zestien wedstrijden stond AFC stijf onderaan met elf punten en met maar elf gescoorde goals. Nu zestien wedstrijden verder is het puntentotaal opgelopen tot 39 en het aantal doelpunten bedraagt inmiddels 39. Een metamorfose dus na de winterstop, die voor een deel op het conto van Raily Ignacio is te schrijven, want Raily scoorde na zijn overgang begin 2018 van Kozakken Boys naar AFC liefst dertien keer. Maar er zijn meer factoren die de opmars van The Reds verklaren, zoals de breedte van de selectie waardoor het ontbreken van enkele spelers goed  kon worden opgevangen en het spelen met een vaste basis, waardoor het elftal onder regie van trainer André Wetzel na de winterstop compacter speelt en beter met de mogelijkheden omgaat.

Kozakken Boys is na een aarzelende start bezig met een voortreffelijk seizoen. 2017 werd afgesloten met een derde plaats en al snel in 2018 werd de ploeg van trainer Danny Buijs de runner up, achter de lange tijd ongenaakbare koploper Katwijk. Inmiddels is de koploper tot op drie punten genaderd en heeft Kozakken Boys met een slotwedstrijd in eigen huis tegen Katwijk en een op dit moment beter doelsaldo het kampioenschap in het vizier. Maar dan moet eerst ‘even’ van AFC worden gewonnen, er van uitgaande dat Katwijk dat thuis ook doet van Kon. HFC. Kijkend naar de resultaten heeft Kozakken Boys in Amsterdam goede papieren. Na de winterstop werd twaalf keer gewonnen, twee keer gelijk gespeeld (TEC en De Treffers uit) en twee keer verloren (Kon. HFC thuis, GVVV uit).  Er werd ook veel gescoord en dat is niet zo gek als je twee topspitsen in de gelederen hebt. Ahmed El Azzuti en Ahmed Mendes Moreira (die komend seizoen met zijn trainer Buijs de overstap maakt naar FC Groningen) waren dit seizoen samen goed voor veertig (!) doelpunten. Maar de ploeg uit Werkendam telt nog meer uitstekende spelers, waaronder de middenvelders Everton Pires Tavares, Abdulsamed Abdullah, die volgend seizoen op het Kasteel bij Sparta speelt en Juriën Gaari, volgend seizoen bij  RKC te bewonderen.  Rechtsachter Shuremy Felomina kwam maart jl. over van Achilles’29.

Wat gaat het zaterdag as. worden? De belangen zijn voor beide ploegen groot. Er moet door beide ploegen gewonnen worden en dat geeft de wedstrijd een bijzondere lading. AFC wil per se de nacompetitie ontlopen, Kozakken Boys hecht terecht veel waarde aan de titel, hoewel promotie naar de Jupiler League en het behalen van de titel Kampioen van Nederland niet mogelijk zijn door het onnavolgbaar zwalkende beleid van de KNVB. Vorig seizoen was Kozakken Boys al het beste amateurteam van Nederland na kampioen Jong AZ, nu willen Buijs cs. ook het beste elftal zijn van de Tweede Divisie. AFC heeft het thuisvoordeel en speelt op het vertrouwde natuur gras, Kozakken Boys is in de onderlinge duels een grote hindernis voor AFC gebleken, hoewel de laatste wedstrijd in een gelijkspel eindigde. In Werkendam werd het aan het begin van dit seizoen 1-1. Tom van den Brink opende al snel de score voor The Reds, waarna de thuisploeg, met Raily Ignacio toen nog in de gelederen, sterk terug kwam en El Azzuti  de gelijkmaker produceerde. Mede door het formidabele keepen van Joey Potveer bleef het daarbij. Een gelijk spel zou voor beide ploegen as. zaterdag te weinig kunnen zijn, maar zeker is dat natuurlijk niet. Om 20.00 uur weten we exact wat er op Sportpark Goed Genoeg en de andere velden is gebeurd. Het zou zo maar eens verrassend kunnen zijn. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door The Flying Pancake
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Lois Semmoh