AFC - Kozakken Boys voorbeschouwing

KOPLOPER AFC GAAT OOK OP BIJVELD VOOR DE WINST TEGEN KOZAKKEN BOYS

Morgen gaan we misschien voetballen tegen Kozakken Boys. Op een bijveld zonder tribunes en ambiance dat om 10.30 uur gekeurd wordt door de scheidsrechter, die als het voor hem mee zit niet uit Delfzijl of Eijsden komt. Niet op ons mooie eerste veld dus, waar zoveel aandacht wordt besteed aan het natuurgras, maar op kunstgras, dat mogelijk wel bestand is tegen een winters weekje met sneeuw en vorst. Het is onbegrijpelijk dat deze wedstrijd niet gewoon wordt afgekeurd, het programma is zo goed als bij. Wie is nu gebaat bij een wedstrijd onder deze omstandigheden waarvoor een goede voorbereiding niet mogelijk was door de miserabele weersomstandigheden? Al jaar en dag wordt door het weldenkende deel van de voetbalnatie gepleit voor een langere winterstop, mede mogelijk gemaakt door een beperking van het aantal clubs per competitie. In de Tweede Divisie moeten 34 wedstrijden worden gespeeld en dat is voor amateurs, die ook wel eens wat anders te doen hebben als voetbal erg veel. Minder wedstrijden onder betere omstandigheden, snel mee beginnen zou je zeggen. Gun de belofteteams weer een volwaardige eigen competitie en het probleem is grotendeels opgelost. Het scheelt volgend seizoen vier wedstrijden en dat is waarschijnlijk net genoeg om volgend seizoen topwedstrijden op een bijveld te voorkomen.

Want een topwedstrijd is het, die voor zaterdag 26 januari om 14.00 uur staat geprogrammeerd. Een blik op de ranglijst onderstreept die stelling niet direct, want AFC staat na 18 wedstrijden op de eerste plaats met 41 punten, Kozakken Boys op een elfde plaats met 23 punten. Maar schijn bedriegt hier een beetje want de zeer sterke runner up van het afgelopen seizoen is na een aarzelende start dit seizoen aardig op gang gekomen en is voor ieder team in de Tweede Divisie een uitdaging. Dat kan ook niet anders als je naar de sterke spelersgroep van de rood-witten kijkt. Dat dacht IJsselmeervogels ook en contracteerde al in oktober 2018 topspits Ahmed el Azzouti, verdediger Sanny Monteio en middenvelder Gwaeron Stout. Een spraakmakende en grensverleggende investering van de Rooien. Andere opvallende spelers zijn Quentin Jacoba, Jeffrey Rijsdijk en Charlton Vincento. Tussentijds versterkte de ploeg van trainer Michel Langerak, die de dit seizoen al snel ontslagen Jasper de Muijnck opvolgde, zich met aanvaller Robert Mutzers die we nog kennen van De Treffers en met de van Sparta afkomstige middenvelder Mark Veenhoven.

Een beetje inzoomend op de resultaten van onze tegenstander zien we dat Kozakken Boys het buiten Werkendam af en toe verrassend goed doet, zoals in de laatste wedstrijd in Veenendaal tegen GVVV (0-1), tegen Excelsior Maassluis (0-1) en Rijnsburgse Boys (1-3) eerder dit seizoen. Het doelsaldo van de rood-witten is nul, met 29 doelpunten voor en 29 tegen is Kozakken Boys ook in dit opzicht een middenmoter. Ahmed el Azzouti neemt met tien goals een groot deel van de Werkendamse doelpunten voor zijn rekening.

AFC heeft na de teleurstellende, onfortuinlijke nederlaag tegen IJsselmeervogels de eerste zege van 2019 binnen. Op een bijveld (!) werd in een magere ambiance met enige moeite met 0-2 gewonnen van Jong Almere. De beloften speelden goed, maar profiteerden niet van enkele grote kansen. Bovendien was onze keeper Patrick Zonneveld in topvorm. Aan de andere kant ging AFC beter met de kansen om en scoorde Raily Ignacio al snel in de wedstrijd, zijn 16e goal alweer. In de tweede helft besliste Fouad Belarbi na een pass van Raily de wedstrijd. Door deze zege en de remise van IJsselmeervogels tegen Spakenburg groeide de voorsprong van The Reds op de Rooien tot vier punten en staat AFC weer afgetekend bovenaan.

Wat gaat het morgen, ijs en weder dienende, worden?  De eerste wedstrijd tussen Kozakken Boys en AFC eindigde op 26 augustus 2018 in een 0-1 zege voor AFC. Een wedstrijd met wisselende kansen. Vlak voor rust maakte Raily de winnende met een kopbal à la Bep Bakhuys na een sublieme voorzet van Jonathan Richard. Nog opvallender was het uitvallen van de twee keepers van Kozakken Boys in de eerste helft. Centrale verdediger Sven van Ingen trok een keeperstrui aan en bleek op het doelpunt van Raily na onpasseerbaar. Vorig seizoen, toen AFC bezig was het vege lijf te redden en Kozakken Boys nog in hevige strijd verwikkeld was met Katwijk om het kampioenschap, werd het op Sportpark Goed 1-1 na een erg spannende wedstrijd. El Azzouti scoorde op spectaculaire wijze de openingsgoal waarna Matthijs Jesse met een kiezelhard schot de stand gelijk trok. Dit alles in de eerste helft. In de tweede helft gokte trainer Danny Buys (dit seizoen bij FC Groningen aan de slag) uiteindelijk op een gelijkspel in de verwachting thuis te winnen van Katwijk en zo het kampioenschap binnen te kunnen halen. Een gok die in Amsterdam goed uitpakte, want de 1-1 bleef ondanks een giga kans van Tom van den Brink in de laatste minuut, op het bord, maar in Werkendam in de laatste competitiewedstrijd geen goed vervolg kreeg met het 0-0 gelijkspel tegen Katwijk. Jammer dus voor de rood-witten, want de eeuwige roem werd op een haar na gemist. Deze competitie gaat het wat minder met Kozakken Boys, maar het blijft uitkijken voor AFC, dat er alles aan zal doen om de voorsprong op IJsselmeervogels en de andere concurrenten te behouden. Op het bijveld, dat wel, waar onze jongens toch rekenen op veel support. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door Sterel c.s., Notariaat, Estate planning & Mediation
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Maksim Zlatanovic