AFC - Kozakken Boys voorbeschouwing

KOPLOPER AFC GAAT THUIS VOOR DE WINST OP KOZAKKEN BOYS

Zaterdag ontvangen we Kozakken Boys dat na 25 wedstrijden op een tiende plaats staat. De ploeg van oud-prof Scott Calderwood kent een wisselvallig seizoen met soms opvallende uitslagen. Zo werd op thuisbasis De Zwaaier met 5-5 gelijk gespeeld tegen Spakenburg, wist FC Lisse met 4-0 te winnen van de rood-witten en werd In Werkendam knap gewonnen van regerend kampioen Katwijk. Maar het mooiste resultaat werd geboekt in de KNVB-beker. Eredivisionist Vitesse werd geklopt na penalty’s. Oud-Spartaan Kaj Ramsteijn maakte de beslissende: hoog in het dak van het doel met zijn ‘zwakke’ rechterbeen! De Boys knokten voor wat ze waard waren in dit bekerduel en dat was op 19 oktober 2022 nogal wat. Tot twee keer werd een achterstand goed gemaakt, eerst door een knal van dertig meter van oud-prof Lars Hutten en vervolgens via een fraaie spitsengoal van Lowie van Zundert. Wat een feest! Op 10 januari jl. kon tegen ADO Den Haag niet weer gestunt worden. Op sportpark De Zwaaier werd het 1-3. Kaj Ramsteijn scoorde weer voor de rood-witten.

AFC deed dit seizoen ook Werkendam aan en kwam op 1 oktober jl. daar van een koude kermis thuis. The Reds speelden in veel opzichten een uitstekende wedstrijd, maar vergaten een heleboel kansen te verzilveren. Kozakken Boys had dat belangrijke onderdeel iets beter onder de knie en besliste via een zondagsschot van Lars Hutten een kwartier voor tijd de wedstrijd. Gezien het spelbeeld een super teleurstellend resultaat voor de ploeg van trainer/coach Benno Nihom die in de volgende veertien wedstrijden wél ongeslagen bleef. AFC stond inmiddels met flinke voorsprong op 4 februari jl. bovenaan nadat ook de moeilijke uitwedstrijd tegen Rijnsburgse Boys met 0-2 was gewonnen. Daarna werd gelijkgespeeld tegen HHC Hardenberg, ging AFC in een spannende wedstrijd in en tegen Katwijk met 3-1 in de slotfase ten onder en werd thuis dik verloren van Kon. HFC  Door deze acht verliespunten verdween de ruime voorsprong op de ranglijst als sneeuw voor de zon.  Gelukkig pakte ons aller eerste onlangs in Maassluis de drie punten tegen Jong Sparta in een zeer spannende wedstrijd waarin een 2-0 achterstand moest worden weggewerkt. Mede hierdoor staat AFC nog steeds bovenaan, op korte afstand gevolgd door Katwijk, Rijnsburgse Boys en HHC Hardenberg.

Als we Kozakken Boys nog wat nader beschouwen zien we dat de ploeg van Scott Calderwood nog niet geheel veilig is. Afgelopen seizoen moest Kozakken Boys P/D-wedstrijden spelen en wist zich tenslotte knap ten koste van GVVV nog te redden. De rood-witten eindigden vorig seizoen met 34 punten, evenveel als nu het geval is, maar dan nu na 25 wedstrijden. De Boys hebben nog een punt of acht nodig om niet weer P/D-wedstrijden te moeten spelen. Gelet op het lastige programma nog best een uitdaging. De afgelopen vijf wedstrijden waren de uitslagen van de rood-witten zoals het hele seizoen wisselend. Van Noorwijk werd uit knap gewonnen met 1-3, met KB-goals van Lommers (2x) en Stout (P), van FC Lisse thuis met 1-2 teleurstellend verloren (openingsgoal van Stout), 0-0 thuis gelijkgespeeld tegen Scheveningen, 4-0 uit verloren van Quick Boys en 2-0 thuis gewonnen van OFC. De overwinning tegen de hekkensluiter uit Oostzaan kreeg pas gestalte in de tweede helft via een doelpunt van Rick Mulder en een goal in blessuretijd van Van Zundert.

In de afgelopen jaren speelden Kozakken Boys en AFC tien keer tegen elkaar in competitieverband. In het seizoen 2016-2017 verloor AFC twee keer dik (1-4, 4-0) van de  ploeg van trainer/coach Danny Buys, die toen tweede eindigde achter het ongenaakbare Jong AZ. Kozakken Boys beschikte toen over een ijzersterke selectie, met o.a. Raily Ignacio die halverwege het volgende seizoen vertrok naar AFC, met zoals bekend heel veel succes. 

Vanaf seizoen 2018-2019 zakte de trots van Werkendam wat terug en werd AFC o.a. door Raily en de gebroeders Teijsse sterker. AFC won van de volgende acht onderlinge wedstrijden er vier, drie keer werd het gelijk en één keer werd verloren. In totaal ontlopen The Reds en de rood-witten elkaar dus niet veel. Dit seizoen is het verschil wel groot, zowel wat betreft het puntentotaal (53 vs 34) als wat betreft de doelcijfers (+ 25 vs -3).

Wat zal het gaan worden aanstaande zaterdag?  De laatste wedstrijd in Amsterdam tussen AFC en Kozakken Boys eindigde in een 4-1 zege voor The Reds, dat op 2 oktober 2021 weinig te duchten had van de club uit Werkendam. Raily scoorde voor rust twee keer, waarna Kaj Ramsteijn de achterstand verkleinde in de tweede helft. In het vervolg schoten Splinter de Mooij en Cody Claver de eindstand op het scorebord. Uiteraard hopen we op een soortgelijk verloop van de nu komende wedstrijd, maar zeker is dat natuurlijk helemaal niet. AFC heeft na een prachtige reeks uitslagen recent belangrijke punten laten liggen, o.a. in de thuiswedstrijden tegen HHC Hardenberg en Kon. HFC. Vooral de 1-4 nederlaag tegen onze Haarlemse vrienden kwam hard aan. Het was de eerste thuisnederlaag van het seizoen.  Kozakken Boys staat op de ranglijst 2 punten voor op HFC en beschikt net als de Haarlemmers over een gevaarlijke ploeg die tot grote uitschieters in staat is. Vitesse en Katwijk kunnen er over meepraten. AFC is in Werkendam dit seizoen al gewaarschuwd, toen er met 1-0 verloren werd van de rood-witten die met Lowie van Zundert (7 goals), Kevin Vermeulen (6), Gwaeron Stout (6) en Johnny Lommers (5) het nodige gevaar in huis hebben. Lars Hutten is inmiddels gestopt, wel een zorg minder voor onze defensie. Centrale middenvelder en captain Stout verdient een aparte vermelding, want deze uitstekende speler is al sinds 2012 actief voor Kozakken Boys, op een kort uitstapje naar IJsselmeervogels na. Samenvattend: het is zaterdag uitkijken geblazen. Als we dat juist ook in het begin van de wedstrijd doen is een mooi resultaat beslist haalbaar. Succes!

MvdW