AFC - Kozakken Boys, verslag, TV samenvatting en foto's

KOPLOPER AFC MAAKT GEEN FOUT TEGEN KOZAKKEN BOYS

Koploper AFC heeft de thuiswedstrijd tegen Kozakken Boys met 1-0 gewonnen. Eerder dit seizoen werd met dezelfde cijfers in Werkendam verloren van de rood-witten. Op de overwinning van The Reds valt weinig af te dingen. AFC had zeker in de eerste helft het beste van het spel en onderstreepte dat met een geweldig doelpunt van Matthijs Jesse. In de tweede helft probeerden de bezoekers wat aan de achterstand te doen, maar meer dat een aantal corners leverde dat niet op. AFC kreeg in het slot van de wedstrijd veel ruimte, maar een handvol 100% kansen waren dit keer niet besteed aan The Reds. Omdat Katwijk en Rijnsburgse Boys hun wedstrijden ook wonnen blijft het spannend aan de kop van de ranglijst.

Vandaag ontvangen we Kozakken Boys dat met 34 punten op een elfde plaats nog niet veilig is. In negen wedstrijden moeten nog zeven/acht punten gesprokkeld worden om de lastige P/D-competitie te omzeilen. Afgelopen seizoen eindigde de trots van Werkendam op een PD-plaats en werd ten koste van GVVV uiteindelijk een plek in de Tweede Divisie behouden. Een knappe prestatie, ongetwijfeld, maar zo’n onzekere weg zal Kozakken Boys niet nog eens willen gaan. Daarom wordt ongetwijfeld alles op alles gezet om clubs als Excelsior Maassluis, Scheveningen, TEC en IJsselmeervogels voor te blijven. Geen uitgemaakte zaak want Kozakken Boys heeft nog een lastig programma voor de boeg. Te beginnen vandaag tegen AFC, dat als koploper geen fouten mag maken om de concurrentie voor te blijven. Katwijk en Rijnsburgse Boys staan maar resp. twee en drie punten achter en zijn de laatste tijd in topvorm. De ploeg van Benno Nihom is dat minder, maar wist onlangs wel de lastige uitwedstrijd tegen Jong Sparta na een 0-2 achterstand toch nog te winnen. Dat geeft ongetwijfeld weer veel inspiratie en energie. We gaan het zien vanmiddag op sportpark Goed Genoeg, waar het nog heel even droog is.

Als de spelers het kunstgras betreden onder leiding scheidsrechter Robin Vereijken moeten we even goed kijken naar de basis van AFC, want die kent toch wel een paar verrassingen. Zo doen Gladwin Curiel en Matthijs Jesse vanaf minuut één mee en dat geldt ook voor Tim Linthorst, Segün Owobowale en Soufiane Hetli. Op de bank beginnen Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg, Raily Ignacio, Noa Benninga, Darren Maatsen, Oussama Siali en Patrick Zonneveld, ongetwijfeld de sterkste bank van de Tweede Divisie. Joël Tillema is er door een  blessure helemaal niet bij. Dat geldt ook voor Splinter de Mooij, die we door een knieblessure helaas dit seizoen niet meer in actie zien. Ontzettend jammer. Bij Kozakken Boys geen grote verrassingen in de opstelling: de topscorers Lowie van Zundert (7), Kevin Vermeulen (6) en Gwaeron Stout (6) staan in de basis.

Onze jongens beginnen voortvarend aan de wedstrijd. De bal gaat snel heen en weer en in de tweede minuut noteren we al een corner na een actie van Kevin Visser. In korte tijd volgen nog drie corners en uit de laatste kopt Matthijs Jesse de bal snoeihard in de touwen. Een prachtig doelpunt, want door zijn snelheid staat hij plotseling volkomen vrij voor de 1.97 lange keeper Bryan Janssen die ondanks zijn lengte volkomen kansloos is. AFC staat na zestien minuten met 1-0 voor, dat belooft wat! In deze fase valt er veel te genieten. Een mooie aanval, opgezet door Dalian Maatsen, eindigt met een trillend net. Helaas niet doordat de bal erin vliegt, maar omdat Segün na een rush in de touwen hangt. Net als tegen Jong Sparta speelt Segün centraal op het middenveld en doet dat met flair. Z’n kromme passes zijn een genot voor het oog.  AFC dringt aan en is vooral via Soufiane, die met succes de sprong heeft gemaakt vanuit de O 21, gevaarlijk. Hij speelt met durf en schiet uit alle standen. Helaas vliegt de bal vaak over en naast of belandt in de handen van de boomlange keeper. Ook een schot van Melvin Platje vliegt van dichtbij over het doel, na een haarscherpe voorzet van Matthijs. Vlak voor rust zet Soufiane Melvin alleen voor Bryan Janssen, maar onze spits weet de doelman jammer genoeg niet te passeren. Kozakken Boys beperkt zich in de eerste helft voornamelijk tot verdedigen. Pas in de 44e minuut is het gevaarlijk voor het doel van Gijs van Zetten. Maar de vrije trap, op een mooie plek net buiten het strafschopgebied, belandt in de muur.

1-0 derhalve bij rust, er is nog van alles mogelijk in het tweede bedrijf. Dat moet ook de drijfveer zijn geweest voor Kozakken Boys, want de ploeg van Calderwood pakt het initiatief en zoekt de aanval. Onze jongens lijken dat wel best te vinden en steunen nu op een ijzersterke defensie waarin Tim Linthorst een rots in de branding is. Maar met het verloop van de tweede helft groeit de onrust aan AFC-zijde. 1-0 is een kwetsbare stand, ondanks het feit dat de rood-witten nauwelijks in staat zijn gevaar te scheppen. De bal hoeft maar net verkeerd te stuiteren op het door de overvloedige regen spekgladde veld of vliegt erin bij één van de zes corners die de Kozakken na rust krijgen. Of AFC wordt geconfronteerd met een zondagsschot, zoals dat ook eerder in het seizoen het geval was in Werkendam. Gelukkig blijft ons dit alles bespaart, maar erg overtuigend ziet het spel van AFC er in deze fase van de wedstrijd niet uit. De laatste twintig minuten komen onze jongens weer aan aanvallen toe, mede door een aantal wissels van coach Benno Nihom en het va-banque spel van Kozakken Boys. Onze aanvallers krijgen nu veel ruimte en een hoop kansen. Te beginnen met een kopbal van Matthijs op de paal, gevolgd door een 100% kans van Darren Maassen die voor Melvin Platje in de ploeg is gekomen. Oog-in-oog met Janssen schiet hij tegen de goalie op. Niet veel later probeert Matthijs het vrij voor de keeper met een lob, maar ook in dit geval gaat de bal er niet in. Tot slot krijgt ook de laat ingevallen Guus van Weerdenburg nog een reuzekans, maar zijn schot gaat ver naast. De wedstrijd is bijna gespeeld, maar in de laatste minuut van de extra tijd krijgt Kozakken Boys toch nog een corner. Zou die tegentreffer dan toch nog vallen? Alle spelers staan in en rond het strafschopgebied geposteerd. De boomlange keeper Bryan Janssen doet wat hij kan, maar zijn kopbal vliegt naast het doel van zijn collega Gijs van Zetten. Niet veel later fluit scheidsrechter Vereijken de wedstrijd de geschiedenis in.

AFC heeft gewonnen, een deel van de concurrentie, Katwijk en Rijnsburgse Boys ook. We staan nog steeds op kop en worden volgende week weer getest in de uitwedstrijd tegen FC Lisse.
Rijnsburgse Boys – Katwijk staat dan ook op het programma, In het beste geval neemt ons aller eerste zaterdag aanstaande weer wat meer afstand op deze clubs. Hoe dan ook blijft het voorlopig spannend en is het goed om te zien dat we over een brede selectie kunnen beschikken. Met o.a. Darren Maatsen die weer fit lijkt na veel blessureleed en Gladwin Curiel, die tegen Kozakken Boys op de rechterflank uitstekend speelde en net als Soufiane afkomstig uit het Onder 21 team van AFC. Wie de jeugd heeft heeft de toekomst. Te beginnen aanstaande zaterdag in Lisse. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Cody Claver, Gladwin Curiel, Kevin Visser (80’ Gijs van Weerdenburg), © Milan Hoek, Segün Owobowale (73’ Noa Benninga), Matthijs Jesse (89’ Raily Ignacio), Melvin Platje (73’ Darren Maatsen) en Soufiane Hetli (80’ Gevero Markiet).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier