AFC - Kozakken Boys met verslag, TV samenvatting en foto's

Sterk AFC stijgt verder na winst op Kozakken Boys

AFC heeft weer een belangrijke stap omhoog gezet. Voor de derde keer op rij werd gewonnen, nu van Kozakken Boys. De wedstrijd op sportpark Goed Genoeg tussen The Reds en de rood-witten uit Werkendam was bij tijd en wijle rommelig, maar kende ook een flink aantal hoogtepunten. Een en ander resulteerde in een ruime én zeer verdiende overwinning voor de thuisploeg en een na zeven wedstrijden met Jong Sparta gedeelde tweede plaats, vier punten achter koploper Katwijk.

Eén van de vragen vooraf aan de wedstrijd AFC-Kozakken Boys was of Yordi Teijsse een basisplaats zou hebben bij De Boys. Yordi speelde dit seizoen 151 minuten voor zijn nieuwe club en scoorde één belangrijk doelpunt, de gelijkmaker tegen ASWH in Hendrik-Ido-Ambacht. Voor AFC was Yordi eerder buitengewoon succesvol. In het seizoen 2018-19, toen AFC kampioen werd van de Tweede Divisie, scoorde hij 19 keer, een seizoen later, dat voortijdig werd gestopt scoorde hij 15 keer. Zo’n speler wil je er natuurlijk graag bij hebben, maar dit keer toch geen basisplek voor Yordi. Tweelingbroer Kenny staat bij AFC wel in de basis. Trainer Uli Landvreugd, die AFC aan het eind van het seizoen gaat verlaten voor hopelijk een functie in het betaald voetbal, kiest weer voor dezelfde elf spelers die vorige week in Spakenburg IJsselmeervogels de baas waren. Joël Tillema keert na een lange periode weer terug in de wedstrijdselectie. Hij begint op de bank.

Een andere vraag vooraf is of The Reds hun opmars tegen Kozakken Boys kunnen voortzetten. Na een pijnlijke opening van het seizoen tegen Katwijk beginnen onze jongens steeds beter te draaien. De 3-0 zege op IJsselmeervogels kwam beslist niet uit de lucht vallen. Maar de ploeg van trainer Rick Adjei moet beslist niet onderschat worden. Het verschil op de ranglijst bedraagt maar twee punten. Na de overtuigende thuiszege op HHC Hardenberg is er bij de supporters uit Werkendam alle hoop op een goed resultaat in Amsterdam. Zij zijn op de behoorlijk gevulde tribunes goed vertegenwoordigd en weten ook dat AFC en Kozakken Boys in het verleden heel wat spannende wedstrijden hebben gespeeld.  Wat betreft het resultaat van al die duels is de balans precies in evenwicht.

Als de boomlange scheidsrechter Christian Mulder met de spelers het veld betreedt is het nog droog. Tijd voor een huldiging! Milan Hoek speelt zijn honderdste wedstrijd en ontvangt een fraaie actiefoto van voorzitter Ad Westerhof. De captain van ons aller eerste, die niet alleen heel goed voetbalt, maar ook op voorbeeldige leiding geeft aan zijn ploeg, ontvangt een verdiend applaus.

Dan kan de wedstrijd beginnen en dicteert AFC, hoewel de eerste corner voor de bezoekers is, bijna vanaf het eerste fluitsignaal de wedstrijd. De rood-witten, dit maal in een zwart uittenue, houden een hoop spelers achter de bal en wachten af wat er komen gaat. In de eerste plaats is dat een dribbel van Guus van Weerdenburg, vervolgens een knal van Kenny en tot slot een omhaal van Tim Linthorst die anders dan tegen IJsselmeervogels in de handen van de keeper verdwijnt. Aan de andere kant onderscheidt onze keeper Patrick Zonneveld zich bij een vrije trap van Rochdi Achenteh. En net als je je afvraagt hoe het verder moet met de wedstrijd laat Raily Ignacio zich maar weer eens gelden. In de 23e en 25e minuut is het raak en in beide gevallen is Splinter de Mooij betrokken. De openingstreffer via de binnenkant van de paal komt tot stand na een pass van Kenny die via een actie van Splinter voor de voeten komt van Raily en de tweede goal stuitert na goed doorzetten van Splinter terug en Raily staat niet geheel toevallig op de goede plaats.
In een vloek en een zucht lijkt de wedstrijd beslist, maar je weet het na een tegendoelpunt natuurlijk nooit. Bijna is het 2-1 maar Patrick Zonneveld toont op een schot van Johnny Lommers zij grote vorm. Voor rust probeert AFC er nog alles aan de 3-0 op het scorebord te krijgen. Een knal van Oussama Siali vliegt net over, een schitterende aanval, waarbij Oussama, Guus, Kenny en Raily betrokken zijn, stuit ten slotte op keeper Kieboom, die zijn ploeg in de wedstrijd houdt.

Na de thee probeert Kozakken Boys de bakens te verzetten, in de voorspelde regen. Anders dan in het begin van de wedstrijd wordt de aanval nu uitdrukkelijk gezocht. Toch is AFC in het begin van de tweede helft de gevaarlijkste ploeg met een kopbal van Kenny op de kruising en schot van Splinter dat maar net gekeerd wordt door Kieboom. Maar de dadendrang bij Kozakken Boys levert vervolgens bijna een doelpunt op wanneer Kaj Ramstein de bal op een haar na mist bij de tweede paal. Kennelijk is de achterhoede van The Reds onvoldoende gewaarschuwd want niet veel later is Ramstein na een vrije trap in de 58e minuut wel succesvol in het strafschopgebied. 2-1, en er is zichtbaar weer alle hoop bij de bezoekers. Maar tot grote kansen leidt dit niet voor de ploeg van Rick Adjei. AFC zet nog een tandje bij, en is dicht bij een treffer via Thomas Verhaar. De bal vliegt via een tegenstander maar net naast.

De wedstrijd wordt niet veel later beslist. En weer scoort onze aanval in kort tijdbestek twee doelpunten. In de 65e minuut kopt de weer alom aanwezige Splinter zwaar gehinderd de 3-1 knap binnen, twee minuten later gevolgd door een poeier van Cody Claver die onhoudbaar voor Kieboom in de touwen vliegt. Cody wordt hierna op de schouders genomen en dat levert een feestelijk beeld op. Inmiddels is ook Joël Tillema ingevallen. Aan de andere kant maakt Yordi  Teijsse zijn opwachting bij Kozakken Boys  en kopt bij de eerste de beste  gelegenheid de bal op de paal. Om nog maar eens te onderstrepen hoe gevaarlijk hij kan zijn met het hoofd. Het siert Kozakken Boys dat het tot het laatste fluitsignaal van de uitstekend leidende scheidsrechter Mulder probeert een tweede goal te maken, maar het zit de bezoekers niet mee. Schoten van Thomas Marijnissen en Yasin Ouja vliegen over het doel van Patrick Zonneveld.

4-1 dus, een prachtig resultaat tegen een niet te onderschatten tegenstander. AFC deed dat ook en speelde een uitstekende wedstrijd.  We doen weer volop mee om de prijzen. Maar er is nog wel een behoorlijke achterstand op Katwijk, dat aanstaande zaterdag in Werkendam aan de slag moet tegen Kozakken Boys. AFC speelt dan in Rotterdam tegen Jong Sparta. Een mooie wedstrijd tussen de nummers twee en drie van de ranglijst. Hopelijk laten onze jongens op Het Kasteel zien dat het inmiddels wel goed zit met de vorm. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Cody Claver, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Kenny Teijsse, © Milan Hoek, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar (65’ Joël Tillema), Raily Ignacio en Oussama Siali (77’ Melvin Grootfaam).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor foto's van Tom Poederbach zie ons AFC Fotoalbum of klik hier