VERSLAG: AFC - Kozakken Boys

RAILY IGNACIO BEZORGT AFC VLAK VOOR TIJD DRIE PUNTEN

In een matig duel heeft AFC met 2-1 gewonnen van Kozakken Boys. De wedstrijd leek in de tweede helft af te stevenen op een teleurstellend gelijkspel, een eindstand die de verhoudingen aardig zou hebben weergegeven. Maar toen was daar invaller Raily Ignacio die een haarscherpe inspeelbal van Djuric Ascension in de 85e minuut een winnend vervolg gaf. Op een manier waar onze goalgetter het patent op heeft: de bal met de rug naar het doel zwaar gehinderd ontvangen, draaien en doeltreffend uithalen. Een absoluut hoogtepunt in een wedstrijd die geweldig begon met een treffer van Matthijs Jesse, snel werd gevolgd door de gelijkmaker van Gwaeron Stout en vooral na rust nog maar heel weinig te bieden had. Tot het wonderschone slotakkoord van Raily!

Het is heerlijk voetbalweer als de spelers van AFC en Kozakken Boys onder leiding scheidsrechter Boyd van Kommer hun opwachting maken. Onze gasten gaat het tot nog toe bepaald niet voor de wind. De eerste twee wedstrijden werden verloren. Rijnburgse Boys en HFC waren in Rijnsburg en Werkendam resp. met 2-1 en 1-2 de baas. Verder werd het hoofdveld van de rood-witten wegens een loslatende toplaag door de KNVB afgekeurd en stapte technisch directeur Johan van der Werff onlangs op. Maar na regen komt weer zonneschijn en vandaag is het een stralende dag waar trainer/coach Scott Calderwood en zijn spelers weer een hoop kunnen goedmaken. Vergeleken met de thuisnederlaag tegen de Koninklijken heeft Calderwood zijn ploeg op twee plaatsen gewijzigd: de spitsen Lowie van Zundert en Johnny Lommers beginnen verrassenderwijs op de bank, Divilio Hoffman en de van FC ADO Den Haag gekomen Mario Bilale starten in de basis. AFC startte met een 4-1 thuiszege op de beloften van Almere City FC en een gelijkspel tegen Noordwijk op sportpark Duinwetering. Vier punten dus, terwijl de selectie van trainer/coach Benno Nihom de pannen nog niet eens van het dak speelde. Hopelijk gaat dat vandaag wel lukken met een ploeg die aantreedt met Djuric Ascension, Matthijs Jesse en Dalian Maatsen in de basis. Gladwin Curiel start dit keer op de bank, Guus van Weerdenburg en Segün Owobowale zijn geblesseerd. De ziekenboeg van The Reds is goed gevuld. Soufiane Hetli, Marciano Mengerink, Splinter de Mooij, Melvin Platje en Joël Tillema zijn al langer door blessures niet beschikbaar. Zeven (!) spelers afwezig en zeker niet de minsten. Veel werk aan de winkel voor onze medische én technische staf.

Scheidsrechter Van Kommer fluit voor de eerste keer en fluit daarna alleen voor het hoognodige, niet voor ieder wissewasje. Prima! Het thuispubliek hoeft niet lang te wachten op het eerste AFC-doelpunt. Een verre ingooi in het strafschopgebied van Darren Maatsen wordt met het hoofd verlengd door Gevero Markiet. De bal stuitert voor de voeten van Matthijs Jesse, die cool de verre hoek vindt. 1-0 na zes minuten, dat belooft wat! Kort hierna is het bijna 2-0 na een diepe bal van Noa Benninga op Darren, maar diens voorzet is net te scherp. Maar ook Kozakken Boys laat zich gelden en het is af en toe knap gevaarlijk in ons strafschopgebied. Een missertje van keeper Gijs van Zetten kan gelukkig door hem zelf worden gecorrigeerd, maar in de 18e minuut is dan toch raak voor de rood-witten door een schot van captain Gwaeron Stout dat van richting wordt veranderd. De bal rolt zachtjes in het doel, Gijs is kansloos. 1-1, het kan nog alle kanten op. De Boys uit Werkendam schuwen de aanval niet en zijn dicht bij 1-2 na balverlies van onze defensie. Gelukkig zeilt het schot recht op Gijs af. Onze jongens gaan vaak voorzichtig te werk. De bal gaat regelmatig rond op eigen helft en de keeper wordt veel, misschien wel te veel in het spel betrokken. Toch noteren we twee goede mogelijkheden om weer op voorsprong te komen. Zo schiet Matthijs keihard in het zijnet na een puike pass van Djuric en kopt Matthijs de bal over de lat na een mooie voorzet van Darren. Daar blijft het bij in de eerste helft, die het aanzien beslist waard is.

Op naar de tweede helft, die vraagt om spetterend voetbal om een beslissing te forceren. Maar op de ene of andere manier gaat de wedstrijd op slot, lukt er niet veel meer, is het spel vaak traag en slordig. Even houden we ons adem in als een speler van Kozakken Boys onderuitgaat ter hoogte van de penaltystip na een lange sprint met Djuric, maar scheidsrechter Van Kommer ziet er gelukkig geen strafschop in. Inmiddels zit driekwart van de wedstrijd erop en valt Raily Ignacio in. Darren verlaat het veld en Oussama Siali zakt een linie. Later in de wedstrijd laat Benno Nihom nog vier spelers invallen waaronder Nigel Hasselbaink, die voor AFC zijn debuut maakt. Collega Scott Calderwood brengt vanaf de 68e minuut ook vijf verse krachten in het veld. Door al het gewissel leeft de wedstrijd een beetje op, maar echt grote kansen doen zich niet voor. In de 85e minuut staat de wedstrijd toch op zijn kop door een doelpunt van Raily, die door Djuric op de rand van het strafschopgebied wordt aangespeeld, de bal met de rug naar het doel aanneemt en na een draai keeper Bryan Janssen kansloos laat. Fantastisch om zo’n spits in huis te hebben. Inclusief vier minuten extra tijd nog negen spannende minuten te gaan. Kozakken Boys gooit alles op de aanval en ook keeper Janssen meldt zich aan het front. In de allerlaatste minuut zijn de rood-witten nog dicht bij de gelijkmaker, maar captain Milan Hoek weet met een uiterste krachtsinspanning een treffer te voorkomen. Niet veel later fluit de scheidsrechter voor het laatst en is AFC na een moeizaam duel drie punten rijker. Zuur voor Kozakken Boys dat voor de derde keer op rij met 2-1 verliest.

Na drie wedstrijden staat AFC nu, mede gelet op de uitpuilende ziekenboeg, knap tweede, met evenveel punten als Katwijk en HFC. HHC Hardenberg voert de ranglijst aan door ook de derde wedstrijd te winnen. Zaterdag aanstaande wacht ons het zware uitduel tegen Spakenburg, dat zich dit seizoen danig versterkt heeft en desondanks aan de Spanjaardslaan onderuitging tegen HFC. Dat biedt perspectief!

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Tim Linthorst, Djuric Ascension (86’ Milan Eliaser), Noa Benninga (80’ Julian van der Greft), © Milan Hoek, Cody Claver, Darren Maatsen (68’ Raily Ignacio), Oussama Siali (80’ Nigel Hasselbaink) en Matthijs Jesse (86’ Gladwin Curiel).

Voor de TV samenvatting en interviews zie ons AFC TV of klik hier

Voor foto’s zie ons AFC Fotoalbum of klik hier