AFC - Kozakken Boys 1 - 5 met verslag en beelden

Ruime bekerwinst van gretig Kozakken Boys op matig spelend AFC

AFC speelt vandaag, woensdag 24 augustus 2016, in de tweede voorronde van de KNVB-beker op sportpark Goed Genoeg tegen Kozakken Boys uit Werkendam.  Zes jaar eerder ontmoetten beide verenigingen elkaar ook, maar toen op sportpark De Zwaaier. Thuis was Kozakken Boys ons toen met 6-1 de baas. Lutzen Brink maakte de enige AFC-goal.  Geen enkele speler van deze wedstrijd staat vandaag op het wedstrijdformulier. Er is, zoals we weten,  veel spelersmobiliteit heden ten dage. Bij Kozakken Boys, dat zich via een vierde plaats in de Topklasse overtuigend plaatste voor de Tweede Divisie, staan keeper Nils den Hartog (afkomstig van RKC Waalwijk), Jeffrey van Nuland (Helmond Sport), Ahmed Mendes Moreira (Excelsior Maassluis) en Mahmud Sonmez (Barenrecht) in de basis.  Dat geldt ook voor de bekende oud-prof Berry Powel (o.a. Heracles en Roda JC) en Everton Pires Tavares die twee jaar geleden van RVVH over kwam en vorig seizoen werd uit geroepen tot beste speler van Kozakken Boys. Railly Ignacio kwam over van Rijnsburgse Boys, maar is na een fikse knieblessuren nog niet helemaal wedstrijdfit. Bij elkaar een zeer stevige ploeg waar we nog niet even van gewonnen hebben, ondanks de twee hoopgevende zeges in de nog prille competitie. In vergelijking met  de wedstrijd van afgelopen zondag tegen De Treffers heeft trainer Ton du Chatinier de basis vandaag op zeven plaatsen gewijzigd. Alleen Guido Moelee, Magid Jansen, Johan Kulhan en Marien Willemsen zijn present. Teun van Zweeden, afkomstig van de A 1 van Ajax, maakt zijn officiële debuut in AFC 1. Tom van den Brink, Sam Nijpels, Jonathan Ritchard en Mark van den Boogaart zijn om uiteenlopende redenen niet inzetbaar.

Als scheidsrechter Puts om 18.00 uur voor het eerst fluit is het snikheet op ons sportpark en is het voor de spelers ongetwijfeld een zware opgave om voluit te gaan. De wedstrijd komt dan ook aarzelend op gang. In de vijfde minuut is er toch een spannend moment als Pepijn Kluin in de diepte wordt aangespeeld en hij er alleen voor de keeper net niet slaagt de openingstreffer op zijn naam te schrijven. Ontzettend jammer, want dit had de wedstrijd mogelijk een heel ander aanzien gegeven. Nu is het Kozakken Boys dat in de 9e minuut aan de leiding komt met een volkomen onverwacht schot van verre afstand van Everton Pires Tavares. Vier minuten later is het op identieke manier weer raak. Weer een afstandsschot van bijna 30 meter, nu van Ahmed Mendes Moreira. Na twaalf minuten is het 0-2, zonder dat Kozakken Boys een gevaarlijke aanval heeft gehad. De voorsprong geeft de ploeg van trainer Danny Buys het nodige vertrouwen, de vleugels worden benut en de AFC-defensie wordt nu flink onder druk gezet. Onze jongens stellen daar niet al te veel tegenover. Een kopbal van Magid in handen van de keeper na een hoekschop van Daan Sutorius is in deze fase het enige wapenfeit. In de twintigste minuut is het 0-3, een beauty van Powel die een voorzet van rechts fraai langs Laszlo Sandor volleyt. Even later is Bryan Jongeneel dicht bij een vierde, ongetwijfeld beslissende goal voor Kozakken Boys maar zijn schuiver wordt flitsend tot corner verwerkt door Laszlo. In de dertigste minuut doet AFC eindelijk iets terug. Tim Wulffraat gaat fel door na en afgeslagen aanval en stelt Pepijn in staat het eerste Reds-doelpunt  te maken. 1-3, zou het dan toch nog kunnen? Het antwoord komt van Powel die in de 38e minuut een voorzet van links van Jongeneel keihard bij de tweede paal binnen kopt. 1-4, de wedstrijd lijkt beslist. Ondanks dat blijft AFC het proberen, maar meer dan een bijna eigen doelpunt van Kozakken Boys zit er voor rust niet meer in.

Na rust komen Sem Witteveen en Pieter Koopman in het veld voor Johan Kulhan en Pepijn Kluin. Heel veel spanning is er echter niet meer. Over en weer zijn er aanvallen maar het venijn ontbreekt. Aan AFC kant zijn Guido Moelee, Tim Wuffraat en Daan Sutorius nog het dichtst bij een doelpunt. Ook Sem laat zich goed gelden. Kozakken Boys weet in de zestigste minuut wel te scoren nadat Magid Pires Tavares op de rand van het strafschopgebied heeft gevloerd. De scheidsrechter legt de bal ten onrechte op de stip, zoals later ook uit de TV-beelden blijkt. Maar heel veel doet dat er niet meer toe. Pires Tavares kent geen genade en het staat 1-5 en dat blijft het tot het laatste fluitsignaal van scheidsrechter Puts.

Werd het zes jaar geleden 6-1 in Werkendam, nu boekt Kozakken Boys een weer zeer verdiende bekerzege in Amsterdam met ongeveer dezelfde grote cijfers. Trainer Buijs startte op sportpark Goed Genoeg met het sterkst mogelijke team, dat al snel op grote voorsprong kwam en met de doeltreffende afstandsschoten flink in het zadel werd geholpen.  AFC, startend met een sterk gewijzigde basis, toonde vandaag niet de spirit en de kracht om deze sterke tegenstander, die we dit seizoen nog twee keer ontmoeten, te verslaan, hoewel een vroege goal van Pepijn Kluin de wedstrijd op een ander been had kunnen zetten. Dit seizoen dus maar een kort bekeravontuur en dat is eigenlijk toch erg jammer. Volgend seizoen beter!

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Teun van Zweeden, Danny Goedkoop, © Magid Jansen (75’ Jordi van Gelderen), Guido Moelee, Johan Kulhan (46’ Sem Witteveen), Daan Sutorius, Marien Willemsen, Edip Biberoglu, Pepijn Kluin (46’ Pieter Koopman), Tim Wulffraat.

Beelden overgenomen van website Kozakken Boys