AFC - Kon. HFC voorbeschouwing

WINNEN IN HAARLEM EEN UTOPIE? AFC IS ER KLAAR VOOR

Aanstaande zaterdag zijn we te gast bij HFC aan de Spanjaardslaan. Met recht een Koninklijk bezoek aan een tegenstander die dezer dagen niet alleen bekend staat om de oprichtingsdatum (15 september 1879) maar ook om de voetbalkwaliteiten van het eerste elftal, de grote en sterke jeugd, de Nieuwjaars wedstrijd tegen de ex-internationals én, niet te vergeten, de derde helft. Wat betreft het eerste punt: HFC timmert in de Tweede Divisie al vanaf het begin (seizoen 2016-2017) behoorlijk aan de weg. Vooral de laatste jaren behoort de ploeg van trainer/coach Gert Jan Tamerus tot de smaakmakers van het voetbalwalhalla bij de amateurs. Dit ondanks het feit dat vooral de grote zaterdagverenigingen telkens weer de beste spelers wegkapen bij de Haarlemmers. Aan het eind van vorig seizoen vertrokken o.a. de gevaarlijke spits Zakaria Eddahchouri naar Telstar, topscorer Sietse Brandsma en Koen Tros naar Katwijk, Jim Hulleman en André Morgan naar IJsselmeervogels, John Hilton naar FC Dordrecht en Guus Offerhaus naar Quick Boys. Enkele spelers, waaronder de sterkhouder Mike van de Ban, hingen hun voetbalschoenen aan de wilgen.

Om een beetje wanhopig van te worden, zou je zeggen, maar de technische leiding van HFC is inmiddels gepokt en gemazeld. Van OFC Amsterdam, dat, nadat het AFC van het kampioenschap had afgehouden, stopte met voetbal op hoog niveau, werden maar liefst vier spelers ‘overgenomen’: de gevaarlijke spits Niels Springer, de verdedigers Maxwell Frimpong en Max Veerman en de middenvelder Rano Burger. Verder werden de verdedigers Thomas Rier (speelde bij het Maltese Santa Lucia FC), Marijn Ploem (USV Hercules), Danny Ramdjanamsingh (Go Ahead Eagles O 21) en Redouan Tahan (Telstar) aangetrokken, plus de middenvelder Flip Klomp (gehuurd van FC Volendam) en spits Yassine Bouchnafa (FC Emmen O 21). Afgelopen winter keerden de centrale verdediger Wessel Boer en centrumspits Robin Eindhoven weer terug van een avontuur bij IJsselmeervogels. Een lange lijst nieuwe spelers dus, die nog niet eens compleet is. Hoe ga je daar in een zware competitie als de Tweede Divisie mee om, hoe maak je er, anders gezegd, in korte tijd een succesvol team van?

Het is het geheim van de smid, van oud-prof Gert Jan Tamerus dus, die al sinds 2018 bij HFC voor de groep staat, en daarvoor zes jaar in HFC 1 speelde. Op basis van de resultaten gaat het dit seizoen tot nog toe behoorlijk goed. HFC staat na 27 wedstrijden op een zevende plaats en is na een sterke competitiestart vooral in 2024 uitstekend op dreef. Na de winterstop werd vijf keer gewonnen en vijf keer gelijk gespeeld. Eén keer werd verloren en die krappe uitnederlaag (2-1) was op 27 januari 2024 tegen koploper Spakenburg. Aan de Spanjaardslaan werd eerder dit seizoen wél gewonnen van de Blauwen. Natuurlijk, zou je denken, want op het al in 1899 (!) in gebruik genomen sportpark wordt zelden verloren door de Koninklijken. Toch gebeurde dat dit seizoen al drie keer: tegen GVVV (0-1), ACV (2-4) en FC Lisse (1-4). Er is dus hoop! De laatste vijf wedstrijden van de Haarlemmers mogen er zijn: uit tegen De Treffers werd het 1-1, van Katwijk en Scheveningen werd thuis vervolgens met resp. 2-0 en 1-0 gewonnen, in Rijnsburg werd het 0-2 tegen de Uien en afgelopen zaterdag werd het thuis 1-1 tegen de beloften van Jong Sparta. De getalenteerde Rotterdammers waren de eerste helft zeer gevaarlijk maar hadden de pech dat de sterkeeper van HFC Mitchel Michaelis weer eens niet te passeren was. Vlak na rust lukte dat wel. Mehmet Yüksel, twee seizoenen geleden nog spelend bij HFC, scoorde 0-1 waarna HFC alles op alles zette om een nederlaag te voorkomen. Die dadendrang werd in de 84e minuut beloond. Een mooi aangesneden corner van Gerry Vlak werd door Marijn Ploem snoeihard in de touwen gekopt.

Dan AFC, dat afgelopen zaterdag in eigen huis niet verder kwam dan een gelijkspel tegen Rijnsburgse Boys. The Reds waren voor rust oppermachtig, speelden goed, creëerden heel wat kansen, maar in plaats van 4-0 prijkte na 45 minuten een 1-0 stand op het scorebord. Alleen Marciano Mengerink wist te scoren. In de tweede helft kwamen de Uien uiteindelijk nog op gelijke hoogte. AFC morste punten en dat is dit seizoen niet voor het eerst. Al met al staat de ploeg van trainer/coach Benno Nihom op een elfde plaats, drie punten achter HFC. Teleurstellend In het rechter rijtje dus, maar met een flinke eindsprint is zelfs plaats vijf nog haalbaar. Optimisme troef! Dat hebben we nodig want aan de Spanjaardslaan werd in de afgelopen jaren nog nooit door AFC gewonnen. Vier keer werd verloren, de laatste wedstrijd werd het op 17 september 2022 doelpuntloos gelijk. Wel een stijgende lijn dus!

Dit seizoen waren onze Haarlemse vrienden op 5 november 2023 bij ons te gast, een paar dagen na de historische bekerwinst op PEC Zwolle. Bij AFC ontbraken enkele bepalende spelers: Splinter de Mooij, Guus van Weerdenburg en captain Milan Hoek waren geblesseerd. Bij HFC ontbrak o.a. keeper Mitchell Michaelis. Joe van der Sar, zoon van beroemde vader Edwin, stond toen tussen de palen. Alle goede voornemens ten spijt lag de bal er al na 20 minuten bij AFC in na een diepe bal op Niels Springer. De oud-OFC spits liet Gijs van Zetten kansloos. Pal daarop werd het zelfs 0-2 na een slimme loopactie van Cas Dijkstra die een steekpass op knappe wijze verzilverde. Onze meestal hechte defensie was die middag, om met Johan Cruijff te spreken, ‘geitenkaas’. Slecht uitverdedigen bood Ruben Heeremans na een half uur een niet te missen kans: 0-3! In de 46e minuut scoorde Julian van der Greft voor AFC en dat bood voor de tweede helft nog enige hoop. En stonden The Reds twee seizoenen geleden ook niet met 0-3 achter tegen HFC om toch nog in de ‘dying seconds’ met 3-3 gelijk te spelen? Helaas herhaalde die geschiedenis zich niet; met bijna alle spelers achter de bal hielden de Haarlemmers zich knap staande en liet zoon Joe vader Edwin met enkele fantastische reddingen van trots gloeien. 1-3 dus en dat was voor ons aller eerste een flinke domper op de feestvreugde na de prachtige bekerzege op PEC Zwolle.

Wat gaat het worden aanstaande zaterdag? Op basis van de statistieken kunnen we onze borst nat maken. Winnen op het natuurgras van sportpark Spanjaardslaan lijkt een utopie. HFC beschikt over een bewegelijke ploeg met veel scorende spelers: Cas Dijkstra (11 goals), Niels Springer (6), Yassine Bouchnafa (4), Jacob Noordmans (4), Levi de Wilde (3) en Max Veerman (3). Ook spits Robin Eindhoven, net weer terug op het oude nest, is een gevaarlijke speler. Maar vooral Cas Dijkstra, 22 jaar jong, vraagt zaterdag om veel aandacht van onze defensie. HFC pikte deze aanvallende middenvelder/hangende spits begin 2023 op bij Telstar, waar hij vier seizoenen voor uit kwam. Prima gedaan!

We hadden het over Utopia, een wereld die niet bereikt kan worden. Thomas More schreef er een fantastisch boek over. Winnen uit tegen HFC, een onmogelijke werkelijkheid? Natuurlijk niet. AFC beschikt over een uitstekend team, waarin jong talent steeds meer op de deur bonst. Eens gaan we winnen aan de Spanjaardslaan, zoveel is zeker, misschien wel heel binnenkort. En na afloop is er de fameuze derde helft, nog in het oude clubhuis, dat wordt sowieso een feest. Succes!

MvdW