AFC - Kon. HFC voorbeschouwing

AFC WIL WEER EENS WINNEN VAN KONINLIJKE HFC

Zondag is er Koninklijk bezoek op sportpark Goed Genoeg. Voor de tweede keer dit jaar maakt HFC zijn opwachting en doet dat met een behoorlijk vernieuwde ploeg. Aan het eind van vorig seizoen vertrokken o.a. spits Zakaria Eddahchouri naar Telstar (waar hij het heel goed doet), André Morgan en Jim Hulleman naar IJsselmeervogels, John Hilton naar FC Dordrecht, Oscar Wilfert naar Noordwijk, Guus Offerhaus naar Quick Boys, Koen Tros en topscorer Sietse Brandsma naar VV Katwijk. Enkele spelers, waaronder Mike van den Ban, hingen hun voetbalschoenen aan de wilgen. Wat een ramp zou je zeggen, hoe moeten de Haarlemmers dat in hemelsnaam allemaal opvangen, in een Tweede Divisie die, qua sterkte niet of nauwelijks onderdoet voor het linker rijtje van Eerste Divisie. Maar zie, HFC staat na tien wedstrijden op een mooie vijfde plaats, met evenveel punten als debutant ACV, dat een iets beter doelsaldo heeft. De Haarlemmers wonnen o.a. van koploper Spakenburg en runner up Quick Boys. Dinsdag jl. knikkerde HFC eredivisionist Go Ahead Eagles bijna uit de beker. HFC kwam laat in de wedstrijd via invaller Yassine Bouchnafa op voorsprong, pas in de 90e minuut scoorden de Adelaars de gelijkmaker. In de verlenging ging het voor de Haarlemmers helaas mis. De uitschakeling werd ingeleid door een ‘gekke’ rode kaart voor Xander van den Berg. De ploeg uit Deventer profiteerde optimaal en bracht daarna de zeer geflatteerde eindstand op 1-4.

Er is dus aan de Spanjaardslaan een klein wondertje gebeurd in de zomermaanden bij het aantrekken en integreren van nieuwe spelers. Een applaus voor de technische commissie van HFC is op zijn plaats. Natuurlijk speelt ook oud-prof Gertjan Tamerus, die vanaf 2012 tot 2018 in HFC 1 speelde en vanaf het seizoen trainer/coach is van dit elftal, hierbij een belangrijke rol. Chapeau dus, ook omdat HFC bijna ieder seizoen te maken krijgen met een  leegloop van bepalende spelers, vooral door toedoen van de grote zaterdagclubs. De huidige selectie telt maar liefst vier spelers van OFC Oostzaan, dat zijn elftal een week nadat het AFC gedwarsboomd had in de titelrace terugtrok uit het zaterdagvoetbal. Het gaat om de gevaarlijke centrumspits Niels Springer, de verdedigers Maxwell Frimpong en Max Veerman, en de middenvelder Rano Burger. Ze worden alle vier regelmatig opgesteld door Tamerus. Dat geldt ook voor de verdedigers Thomas Rier (vorig seizoen op Malta spelend bij Santa Lucia FC), Danny Ramdjanamsingh (Go Ahead Eagles O 21) en centrumspits Yassine Bouchnafare (FC Emmen O 21). Enkele topspelers die HFC wel trouw bleven zijn de geweldige keeper Mitchell Michaelis en de middenvelders Cas Dijkstra, Jacob Noordmans, Roy Castien en Gerry Vlak. Cas Dijkstra en Niels Springer zijn met resp. 5 en 4 doelpunten de topscorers van de Haarlemmers.

En dan AFC dat in de competitie tot nog toe wisselvallig presteert. Na een prima start, bekroond met een 0-2 uitzege op Spakenburg volgden drie flinke nederlagen tegen Quick Boys, GVVV en De Treffers. Van ADO ’20 werd thuis nipt gewonnen. De laatste twee wedstrijden werden met 1-1 gelijk gespeeld. Eerst thuis tegen Scheveningen, daarna uit tegen Rijnsburgse Boys. Al met al was op meer gehoopt, maar de aanval was de eerste tien wedstrijden niet productief genoeg om mee te kunnen doen aan de top van de ranglijst. Anders dan HFC speelt AFC dit seizoen met ongeveer dezelfde selectie als het afgelopen seizoen. Wel zijn drie jonge spelers uit de eigen gelederen toegevoegd: Mitch van Kempen uit de O 21, Julian van der Greft en Milan Eliaser uit Zaterdag 1. Heel goed! Marciano Mengerink kwam geblesseerd over van TEC en is nog aan het revalideren. Dat doen meer spelers, zoals Joël Tillema, Guus van Weerdenburg en Soufiane Hetli. De ziekenboeg is steeds flink gevuld. Ook een reden waarom de resultaten een beetje tegenvallen.

Maar wie weet gaat dat in de rest van de competitie drastisch veranderen. Er zijn nog 24 wedstrijden te gaan, er is nog veel mogelijk. Hopelijk geeft de historische bekerwinst op PEC Zwolle een flinke impuls. Het was afgelopen woensdag een heerlijke voetbalavond die je niet snel zult vergeten. Met een geweldige stemming op en rond het veld, een aantrekkelijke bekerwedstrijd met spanning tot het laatste moment. En met Wessel Been, speler van AFC O 21, die van trainer/coach Benno Nihom in de 86e minuut mocht debuteren en die een minuut later de winnende goal in de touwen kopte. Een jongensboek!

Gesteund door dit fantastische bekerresultaat zullen onze jongens zondag aanstaande de thuiswedstrijd tegen HFC met vertrouwen tegemoet kunnen zien. Maar het is natuurlijk wel erg oppassen geblazen tegen onze Haarlemse vrienden, we staan er in de onderlinge duels bepaald niet goed voor. Aan de Spanjaardslaan werd in afgelopen jaren nog nooit gewonnen, op Sportpark Goed Genoeg maar één keer en wel in het seizoen 2016-2017. Vier keer werd het daarna gelijk in Amsterdam en we herinneren ons nog de wedstrijd op 16 april 2022 toen het in de titelrace verwikkelde HFC vlak voor tijd nog riant met 0-3 voor stond via goals, van Mehmed Yüksel, Sietse Brandsma en Koen Tros en in een paar minuten tijd drie goals om de oren kreeg: een ongelukkig eigen doelpunt van Oscar Wilfert en twee van Raily Ignacio.  Op 4 maart 2023 waren de rollen omgekeerd en trakteerde ‘the good old’ koploper AFC op een klinkende 1-4 nederlaag via goals van Gery Vlak, Zakaria Eddahchouri, Brandsma en opnieuw Eddahchouri. Captain Milan Hoek redde toen voor AFC de eer door een penalty in tweeën langs  Michaelis te schieten.

Als we dit alles in ogenschouw nemen kunnen we ons zondag verheugen op een geweldige wedstrijd, waarvan de uitslag zich niet makkelijk laat voorspellen. Als onze jongens weer de bekervorm van afgelopen woensdag etaleren is er veel mogelijk. Succes!

MvdW