AFC - Kon. HFC voorbeschouwing

Focus is nodig voor AFC om van Kon. HFC te kunnen winnen

Zaterdag aanstaande ontvangen we de Koninklijke Haarlemsche Football Club. Onze Haarlemse vrienden spelen dit seizoen beter dan ooit, als we de kampioenschappen in 1889/90, 1892/93 en 1894/1895 even niet meetellen. In 2014 gepromoveerd naar de Topklasse Zondag en twee seizoenen later aan de start van de Tweede divisie staat HFC nu op het hoogste amateurniveau tweede, maar vijf punten achter koploper Katwijk. Een bijzonder knappe prestatie van trainer Gertjan Tamerus en zijn spelers. Vooral thuis komt HFC bijzonder sterk voor de dag. Acht keer werd gewonnen, drie maal werd het gelijk en slechts één keer werd verloren. Die eer komt HHC Hardenberg toe. Op 11 september 2021 werd het 0-1 aan de Spanjaardslaan. Maar daarna werd er thuis dus niet meer verloren. Ook AFC moest eraan geloven. Op 6 maart 2022 gingen we met 1-0 onderuit in Haarlem. Een verdiende overwinning? Eigenlijk wel, want onze jongens gingen slordig om met de kansen die er wel degelijk waren en stuitten op een formidabele keeper, Mitchel Michaelis, die vorig seizoen nog onder de lat stond bij het eerste van Go Ahead Eagles. De ploeg van Tamerus speelde degelijk, vanuit een sterke verdediging, en sloeg bij de eerste de beste kans ongenadig toe. Wessel Boer schoot een afvallende bal keihard binnen. Overigens was het niet de eerste nederlaag van AFC aan de Spanjaardslaan. Alleen in seizoen 2014/15, toen HFC en AFC elkaar voor het eerst ontmoetten in de Topklasse Zondag werd het gelijk (1-1). Daarna werd vijf keer op rij verloren door de Reds in het toch verder zo gastvrije Haarlem.

Is Kon. HFC thuis bijna niet te kloppen, buitenshuis zijn er meer mogelijkheden voor de concurrentie. De HFC’ers wonnen tot nog toe vijf keer, driemaal werd het gelijk en vier keer werd verloren. De mooiste overwinning was ongetwijfeld die op Katwijk. Op sportpark De Krom werd het 0-1 door een onfortuinlijk eigen doelpunt van Paul Kok, die vroeger voor HFC uitkwam. Katwijk probeerde uit alle macht een nederlaag te voorkomen, maar wist de taaie defensie van de Haarlemmers niet te doorboren. Knap was ook de zege op sportpark Middelmors tegen Rijnsburgse Boys (0-2). Maar er werd dus ook viermaal verloren, waaronder twee duels op de Westmaat. Eerst was Spakenburg met 2-0 te sterk, daarna wist ook IJsselmeervogels met 1-0 van HFC  te winnen. Verder werd uit van Excelsior Maassluis en TEC verloren, maar wel aan het begin van dit seizoen. Al met al prachtige cijfers, vooral na de winterstop. Uit 10 duels haalden Tamerus cs 23 punten en dat is ontzettend veel. Katwijk kwam niet verder dan 14 punten uit 11, HHC Hardenberg 18 uit 10 en AFC behaalde 17 punten uit 11 duels.

Hoe gaat het met AFC? Ons aller eerste is, we lieten de cijfers reeds zien, vooral na de winterstop nogal wisselvallig. Met name de nederlagen tegen de belofteteams van Jong Sparta en FC Volendam stelden behoorlijk teleur. Ook de wedstrijd tegen HHC  pakte onlangs minder goed uit. In een ijzig Hardenberg kreeg AFC binnen 5 minuten drie goals tegen in het begin van de tweede helft en moest in het resterende deel van de wedstrijd proberen de schade te herstellen. Een lastige klus, want HHC beschikt over een goed team. Toch kwam AFC nog een heel eind, maar de gelijkmaker bleef helaas uit. Afgelopen dinsdag speelden onze jongens op de Westmaat tegen Spakenburg een goede wedstrijd, die met 1-2 volkomen verdiend gewonnen werd. Onze trainer Ulrich Landvreugd kon dit keer starten met Tim Linthorst, Kenny Teijsse en Raily Ignacio, en dat gaf het team zeker een impuls. Maar de ziekenboeg is helaas nog steeds goed gevuld bij de Reds en dat verklaart zeker de wisselvalligheid van de regerend kampioen in de afgelopen periode. Maar de zege op Spakenburg geeft onze ploeg zeker het nodige vertrouwen voor de komende wedstrijden, te beginnen die tegen Kon. HFC aanstaande zaterdag. De zege op de Blauwen betekende ook dat de tweede periodetitel behaald werd door Kon. HFC. Gefeliciteerd met dit mooie resultaat!

Wat gaat het worden op het kunstgras van sportpark Goed Genoeg? Krijgen we een herhaling te zien van de wedstrijd aan de Spanjaardslaan toen AFC geen bres kon slaan in de minst gepasseerde defensie van de Tweede divisie, met spelers als Wessel Boer en Vincent Volkert, die niet voor niets begeerd worden door Spakenburg en IJsselmeervogels. Of weten we snel te scoren en wordt het een wedstrijd met veel doelpunten? Laten we hopen op het laatste scenario. Topscorers aan HFC-kant zijn Sietse Brandsma met 12 goals, die eerder bij ODIN’59 speelde, en de begenadigde middenvelder Roy Castien, ook nog even in dienst bij Spakenburg, die dit seizoen 8 keer doel trof. Verder is Mehmed Yüksel, afkomstig uit het onder 21 team van HFC, een trefzekere speler. Tegen Jong Volendam maakte deze 21-jarige rechtsbuiten afgelopen zaterdag een schitterend doelpunt. De doelpunten bij AFC worden dit seizoen, het is geen verrassing, vooral gemaakt door Raily Ignacio. Na zijn doelpunt bij Spakenburg staat de teller op 13, (nog) drie minder dan Spakenburg-spits Floris van der Linden, die ook bij HFC speelde. Oud-speler van Feyenoord Splinter de Mooij, die een studie aan de VU prefereerde boven een carrière in het betaald voetbal, staat op acht goals, en oud-prof Thomas Verhaar op zes. Thomas, die volgend seizoen de trainersstaf gaat versterken bij BVO Excelsior, maakte dit seizoen enkele prachtige doelpunten. Hopelijk weet hij in zijn laatste tien wedstrijden nóg een paar fraaie goals te produceren.

Maken we de balans op dan doen AFC en HFC niet zo veel voor elkaar onder. HFC verdedigt wat beter, AFC maakt iets meer doelpunten. Het verschil op de ranglijst bedraagt ‘slechts’ vier punten in het voordeel van de Haarlemmers, die in de Tweede divisie nog nooit wonnen in Amsterdam: drie keer werd het gelijk, in het seizoen 2016-17 wonnen de Reds met 3-1. Het zal er aanstaande zaterdag ongetwijfeld om spannen op sportpark Goed Genoeg. Er staat veel op het spel. Met focus en veel inzet maken we beslist een kans op een mooi resultaat. Veel plezier en succes!

MvdW