AFC - Kon. HFC voorbeschouwing

AFC verdedigt tegen aanstormend HFC koppositie

Zondag aanstaande komt HFC bij AFC op bezoek voor een belangrijke wedstrijd in de top van de Tweede Divisie. Een unieke situatie. Het is opmerkelijk dat twee stokoude zondagverenigingen zich dit seizoen op het hoogste amateurniveau in de piramidale wereld van de KNVB goed kunnen meten met de beste zaterdagclubs die ons land rijk is. Kon. HFC, dat in het seizoen 2014-2015 promoveerde naar de Zondag Topklasse en twee seizoenen later, met AFC, de stap maakte naar de ‘gemengde’ Tweede Divisie, manifesteert zich dus niet alleen meer als oudste voetbalclub van ons land, met mooie tradities en een geweldige jeugdafdeling, maar ook door een ijzersterk standaardteam waar heel moeilijk van te winnen valt. Ook voor koploper AFC, dat op 18 januari jl. de 124e verjaardag vierde en sinds 2011 (!) de beste jeugdopleiding heeft bij de amateurs.

Onze Haarlemse vrienden doen het dit seizoen dus heel goed in de Tweede Divisie en staan na 19 wedstrijden op een fraaie derde plaats, vijf verliespunten achter AFC. Dit ondanks een niet al te beste start tegen FC Lienden en Barendrecht, wedstrijden die nipt werden verloren. Maar toen kwamen The Reds langs op de Spanjaardslaan, die de eerste twee wedstrijden hadden gewonnen van Kozakken Boys en Spakenburg en nu eindelijk wel eens in Haarlem wilden winnen na drie nederlagen en een gelijkspel in de afgelopen jaren.
Vooraf aan het seizoen hadden de ploegen elkaar al getroffen in de finale van het Gerrit van Hooff Memorial-toernooi, genoemd naar de in 2017 overleden teammanager van ADO’20. HFC nam in de eerste helft de leiding door een fraai afstandsschot van Tim van Soest, waarna Jonathan Richard uit een penalty en Raily Ignacio met een toverbal vanaf de achterlijn de finale in Amsterdams voordeel beslisten. Kenny Teijsse ontving de prijs voor de beste speler. En hoewel deze wedstrijd niet veel meer was dan trainingswedstrijd waarin veel werd gewisseld maakte het spel van AFC indruk en was er juist daarom de hoop dat dit keer wel in Haarlem gewonnen kon worden van de Koninklijke. Het liep op 10 september 2018 helaas totaal anders in een duel waarin AFC lange tijd de baas was maar niet in staat bleek om dit in de score tot uitdrukking te brengen. Centrale verdediger Peet van der Sloot opende toen de score na een fraaie voorzet van Robin Eindhoven. Na rust kopte Yordi Teijsse The Reds uit één van de vele corners op gelijke hoogte en was het wachten op meer goals van AFC. Maar die kwamen er niet en na een door Khalid Tamine benutte penalty en rood voor Tim Linthorst gooiden onze jongens nog alles op de aanval. De boomlange keeper Tom Boks verhinderde in deze fase nog de gelijkmaker van Raily, waarna Lars Weistra in de 93e minuut de wedstrijd definitief in Haarlems voordeel besliste.

Na de thuiswinst op AFC heeft HFC laten zien dat die zege beslist niet toevallig was. Een mooie uitzege (0-1) op Spakenburg was hierbij het voorlopig hoogtepunt. Maar de laatste tijd is de ploeg van de dit seizoen als trainer debuterende Gertjan Tamerus, oud-prof van o.a. HFC Haarlem, Heracles en NAC en zes jaar als speler actief bij HFC, helemaal los en werden de laatste vijf wedstrijden gewonnen van Rijnsburgse Boys (0-1), GVVV (4-0), Katwijk (0-1), Lienden (1-5) en Barendrecht (3-1). Door zo’n reeks schiet je natuurlijk omhoog op de ranglijst en is HFC van een middenmoter een belangrijke kandidaat geworden voor één van de topplaatsen.
Waaraan is dit succes van HFC te danken? In de eerste plaats aan de sterke defensie. De Haarlemmers kregen tot nog toe maar achttien goals tegen en daarmee is de al even genoemde keeper Tom Boks de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie.  In de tweede plaats natuurlijk de sterke en brede selectie van HFC. De technische commissie heeft de laatste jaren in Haarlem niet stilgezeten en er is heel wat voetbaltalent van buiten op de Spanjaardslaan neergestreken. De huidige basis telt een groot aantal nieuwkomers. In seizoen 2017-18 kwamen Oscar Wilfert (OFC), Danny Hols (Odin’59), André Morgan (FC Breukelen, daarvoor AFC zaterdag), Jacob Noordmans en Daniël van Son (FC Volendam), in seizoen 2018-2019 Khalid Tadmine (Almere City FC), Floris van der Linden (Telstar), Feyo Glim (NAC), Lars Weistra (OFC), Daan Driever (Be Quick Groningen) en Peet van der Sloot (VVSB). Van deze nieuwkomers is Tadmine het productiefst met negen goals. Wessel Boer, ook met negen doelpunten en Robin Eindhoven met vijf goals zijn ook gevaarlijke spitsen.

Als we ook nog even naar de resultaten van de ploeg van trainer Uli Landvreugd kijken, die net als Gertjan Tamerus in het betaalde voetbal speelde (o.a. bij Ipswich Town en Cambuur) en daarna langdurig uitkwam in het eerste van zijn huidige club, valt op dat er afgelopen zaterdag eindelijk weer drie punten konden worden bijgeschreven na een periode waarin de beloning voor goed voetbal uitbleef. Tegen Katwijk, IJsselmeervogels en Kozakken Boys was AFC keer op keer de bovenliggende ploeg maar konden onder de streep toch maar twee punten worden bijgeschreven. Afgelopen zaterdag had een gelijkspel de verhoudingen in Spakenburg beter weergegeven, maar waren twee doelpunten van Yordi Teijsse uiteindelijk voldoende om de drie punten mee naar Amsterdam te nemen. Al met al gaat het The Reds zeer voor de wind en dat is in de eerste plaats te danken aan de zeer productieve aanval, waarbij Raily Ignacio en de gebroeders Yordi en Kenny Teijsse het gros van de doelpunten voor hun rekening nemen en de vleugelspelers Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi het publiek vermaken met hun technische hoogstandjes. Met 54 doelpunten steekt ons eerste wat dit betreft ver boven de concurrentie uit. Met 23 doelpunten tegen doet onze defensie het ook niet verkeerd. Zo laat Patrick Zonneveld week in week uit zien uit heel goed keeperswerk gebouwd te zijn.

Wat gaat het zondag worden. Kijkend naar het verleden heeft AFC een klein voordeel. In de afgelopen vier ontmoetingen op sportpark Goed Genoeg werd het 1-0, 2-3, 3-1 en 2-2. Vorig seizoen werd het een spetterend duel, waarin AFC via een penalty van Magid Jansen de leiding nam, waarna Gertjan Tamerus slim de muur omzeilde en de gelijkmaker liet aantekenen. Ondanks een rode kaart van een iets te ijverige Derre Kwee kwamen The Reds via een knal van Thomas van den Houten weer op voorsprong, waarna uitblinker Roy Castien, helaas nog steeds herstellend van een zware knieblessure, op 26 november 2017 de 2-2 eindstand op het scorebord bracht. Ongetwijfeld wordt het weer een spannende wedstrijd waarin koploper AFC het aanstormende HFC van het lijf moet zien te houden. Hopelijk weet onze gevaarlijke aanval de hechte defensie van de Haarlemmers te slechten en kunnen onze jongens voor eigen publiek laten zien waarom ze op kop gaan in de Tweede Divisie. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door mini-amsterdam.nl
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Boris Hiemstra