AFC - Kon. HFC voorbeschouwing

AFC HOOPT OOK TEGEN KON. HFC OP EEN MOOI RESULTAAT

Zondag aanstaande hebben we weer het grote genoegen om Kon. HFC te ontvangen. Na twee thuiswedstrijden in de Topklasse is het nu ook de tweede keer dat de Tweede Divisie het decor is van deze wedstrijd op Sportpark Goed Genoeg. Een blik op de ranglijst leert dat Kon. HFC dit seizoen fantastisch is gestart. De ploeg van trainer Ted Verdonkschot staat na 12 wedstrijden op een vierde plaats met 20 punten. De doelcijfers 24-10 onderstrepen de prestatie van de Haarlemmers. Ze zijn op het ongenaakbare Katwijk na de beste van de Tweede Divisie. Niet alleen de aanval is brandgevaarlijk, de defensie van de blauw-witten kreeg met Excelsior Maassluis de minste goals tegen. Dat is te meer opvallend omdat rots in de branding Carlos Opoku aan het eind van vorig seizoen vertrok naar Rijnsburgse Boys. Carlos was met veertien doelpunten ook topscorer, maar dat probleem is dit seizoen kennelijk ook ondervangen. Kon. HFC kwam na twee nederlagen in het begin, goed op stoom met vier zeges en twee gelijke spelen. In de afgelopen vier wedstrijden bleek runner-up GVVV in Haarlem te sterk (0-2), werd thuis wel  gewonnen van VVSB (3-0!), werd ook in Spakenburg van het dolende IJsselmeervogels gewonnen (0-1) en ging Kon. HFC afgelopen zaterdag aan de Spanjaardslaan onverwacht kopje onder tegen Achilles’29 (2-3).

Al met al een jaloersmakende serie resultaten van onze Haarlemse vrienden, als we die vergelijken met de resultaten van AFC in de eerste twaalf wedstrijden. Ons eerste staat op een zeventiende plaats met 10 punten, 10 punten minder dus dan Kon. HFC. De doelcijfers 9-19 liegen er ook niet om. AFC doet meestal niet (veel) onder voor de tegenstander, maar onze aanval schiet vaak tekort bij het benutten van de kansen. Ook onder het nieuwe bewind van trainer André Wetzel was dat zo. Thuis werd nipt verloren van FC Lienden, waarbij AFC tot de goal van de Zebra’s uit de Betuwe in de tweede helft heer en meester was. Tegen de trotste koploper Katwijk werd op Sportpark Goed Genoeg met 2-3 verloren in een wedstrijd die tot de laatste minuut spannend was en waarin AFC nog een 2-1 voorsprong had. De inhaalwedstrijd in Rijnsburg tegen de Uien ging met 1-0 verloren in een gelijk opgaande wedstrijd waarin onze jongens zeker een gelijk spel verdienden. Maar dan moeten enkele grote kansen er wel in en daar wringt zoals gezegd dit seizoen de schoen. Gelukkig was dát afgelopen zondag anders en wist AFC in Schellingwoude de derby met 1-2 te winnen van De Dijk. Vooral de eerste helft mocht er zijn en in de eerste 45 minuten wisten Thomas van den Houten en Eelke de Graaf het net van De Dijk te vinden. Na eerdere zeges op Jong Sparta en IJsselmeervogels de derde zege voor The Reds en de eerste onder regie van André Wetzel. Hopelijk een begin van een mooie reeks, want we hebben nog heel wat punten nodig om af te rekenen met de geweldige concurrentie in het rechter rijtje.

Te beginnen dus aanstaande zondag tegen Kon. HFC, maar een eenvoudig potje zal het niet worden. De hoge klassering van de Haarlemmers is beslist geen toeval. Ondanks het vertrek van enkele bijzonder goede spelers in de afgelopen jaren, Rachid El Yaakoubi (naar Rijnsburgse Boys, inmiddels gestopt), Mike van de Ban (Katwijk) en Carlos Opoku (Rijnsburse Boys), is het technisch hart van Kon. HFC er in geslaagd een steeds sterkere formatie in het veld te brengen. Oscar Wilfert (OFC), Danny Hols (Odin’59), André Morgan (FC Breukelen, maar ook AFC zat), Jacob Noordmans (Ons Sneek), Kevin de Visser (captain Ajax zat), Kevin Sterling (Katwijk), dit seizoen al goed voor zes goals, Daniël van Son (FC Volendam) en Stevan Oltshoorn (FC Lisse) maakten afgelopen jaren de overstap naar de Koninklijke. Samen met de oud-profs Michael Timisela (o.a. 111 keer bij  VVV Venlo in de basis) en Gert Jan Tamerus (o.a. 222 keer in het shirt van HFC Haarlem, NAC en Heracles) en de 40 jarige keeper Gerard van Rossum, die opvallend genoeg Tom Boks uit de basis houdt, een zeer sterke spelersgroep. En dan hebben we het nog niet gehad over middenvelder Roy Castien, de topscorer van de Tweede Divisie met 10 goals. Ondanks verlengde de 20-jarige Castien zijn contract (!) met Kon. HFC, maar liet hij tegelijk wél weten graag naar het betaalde voetbal te gaan. Gezonde ambitie kortom van deze talentvolle speler, die eerder in de jeugd van FC Den Haag speelde.

Wat gaat het zondag worden? Wie het weet mag het zeggen. Vorig seizoen won AFC met 3-1 op Sportpark Goed Genoeg in een erg spannende wedstrijd. We herinneren ons nog de fantastische redding van de ruim twee meter lange keeper Tom Boks op een schot van Johan Kulhan en de openingsgoal daarna van Gertjan Tamerus. Maar AFC kwam goed terug door mooie goals van Edip Biberoglu en Tom van den Brink. Het slot was spetterend. In de 93e minuut kreeg Kon. HFC nog een corner. Tom Boks ging het luchtduel aan met collega keeper Patrick Zonneveld. Patrick won, sloeg de bal naar Tom van de Brink die Pieter Koopman in de ruimte aanspeelde. De geweldige sprint tussen Pieter en Kevin de Visser werd in eerste instantie nog gewonnen door Kevin, maar via Jonathan Richard tikte Pieter de bal toch nog in het door Boks verlaten doel.

Alles wat AFC was juichte op 4 september 2016 en die zege was het begin van een lange periode met veel aansprekende resultaten en een hoop punten. Punten die we na de winterstop hard nodig hadden om ons te handhaven in de Tweede Divisie. Nu hebben we de punten weer hard nodig en hopen we ruim een jaar later op een vergelijkbaar resultaat tegen onze vrienden van Kon. HFC. Het zal er ongetwijfeld weer om spannen. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Het Amsterdamse Proeflokaal
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Julius Roos