AFC - Kon. HFC verslag

AFC AL SNEL KOPJE ONDER TEGEN KONINKLIJKE HFC

 Na de historische bekerwinst op PEC Zwolle is AFC een paar dagen later afgedroogd door ‘angstgegner’ HFC. De statisch ogende defensie van The Reds had in de eerste helft de grootste moeite met de loopacties van de Koninklijken. Na een half uur was het al 0-3 op Sportpark Goed Genoeg. Een goal van Julian van der Greft vlak voor rust gaf AFC nog hoop, maar ‘het pompen of verzuipen’ voetbal bood in de extreem natte tweede helft geen soelaas voor The Reds. Door deze nederlaag is AFC verder gezakt naar de twaalfde plaats op de ranglijst, 12 punten achter koploper Spakenburg.

 Vandaag komt HFC op bezoek, drie dagen na het bekerfeest tegen PEC Zwolle. Onze jongens bleven voor het laaiend enthousiaste publiek afgelopen woensdag ook in de laatste minuten knap overeind, nadat debutant Wessel Been bij zijn eerste balcontact de bal in de touwen had gekopt. HFC had een dag eerder minder geluk, toen Go Ahead Eagles na een late goal van de Haarlemmers pas in de 90e minuut op gelijke hoogte kwam. In de verlenging was de Deventer koek helemaal op, mede door een ‘gekke’ rode kaart voor HFC. De uiteindelijke 1-4 nederlaag was in ieder geval zwaar geflatteerd, want de ploeg van trainer/coach Gertjan Tamerus toonde zich in de reguliere speeltijd minstens gelijkwaardig aan de Adelaars. Voor AFC is de bekerwinst op PEC Zwolle een mooie opmaat naar de altijd lastige wedstijd tegen de Koninklijken, uit of thuis. Aan de Spanjaardslaan werd nog nooit gewonnen van ‘the good old’, op de De Boelelaan zien de resultaten er nauwelijks beter uit. Alleen in het seizoen 2016-2017 ging de winst naar The Reds. Daarna werd het vier keer gelijk op Sportpark Goed Genoeg. Op 4 maart van dit jaar ging werd de ploeg van Benno Nihom getrakteerd op 1-4 nederlaag. AFC, toen nog trots op kop, stond al na 18 minuten met 0-3 achter. Een dergelijk scenario willen vandaag natuurlijk voorkomen!

Als we de beginopstellingen van 4 maart en nu vergelijken zien we bij AFC en vooral bij HFC grote verschillen. Bij The Reds zijn Splinter de Mooij, Guus van Weerdenburg, Joël Tillema, captain Milan Hoek door blessures niet beschikbaar, begint Melvin Platje op de bank en is Kevin Visser gestopt met voetbal. Segün Owabowale, Tim Linthorst, Matthijs Jesse, Curiel Gladwin en Julian van der Greft starten vandaag in de basis. Bij HFC ontbreekt keeper Mitchell Michaelis door een blessure en spelen Sietse Brandsma (Katwijk), Zakaria Eddahchouri (Telstar), John Hilton (FC Dordrecht), Jim Hulleman (IJsselmeervogels), Guus Offerhaus (Quick Boys), André Morgan (IJsselmeervogels) en Koen Tros (Katwijk) inmiddels elders. Vandaag staat Joe van der Sar, zoon van beroemde vader Edwin, onder de lat. Hij speelde vorig seizoen bij de Pittsburg Panthers. Andere nieuwe spelers in de basis van HFC zijn: Marijn Ploem (afkomstig van Hercules), Rano Burger, Max Veerman en Niels Springer (alle drie van OFC), Danny Ramdjanamsingh (Go Ahead Eagles O 21). Verder zijn nu ook captain Jacob Noordmans en topscorer Cas Dijkstra van de partij.

Als scheidsrechter Martijn Vos voor het eerst fluit is het droog, maar dat zal het volgens de buienrader beslist niet zo blijven. Al na éen minuut ligt het spel stil na een fikse botsing tussen Tim Linthorst en Cas Dijkstra. Gelukkig kunnen beide spelers worden opgelapt. AFC kiest voor de aanval, mag enkele corners nemen en ziet een schot van Segün Owobowale gestopt worden door Van der Sar. Aan de andere kant moet Gijs van Zetten in de 7e minuut handelend optreden als hij zomaar oog in oog staat met topscorer Dijkstra. In de 20e minuut duikt Niels Springer op voor Gijs na een lange bal en laat de oud-OFC spits onze keeper kansloos. Zo vanaf de tribune lijkt het dik buitenspel, maar de vlag van de assistent-scheidsrechter blijft omlaag. De TV-samenvatting biedt ook geen uitsluitstel. Onze jongens zouden gewaarschuwd moeten zijn, maar even later ligt de bal alweer in de touwen na een loopactie van Cas Dijkstra die een steekpass op simpele manier verzilverd. 0-2 na 23 minuten en het wordt nog erger in de 32e minuut als Noa Benninga een vrije trap van HFC voor de voeten kopt van Ruben Heeremans. Die aarzelt geen moment en weer is Gijs kansloos op deze schuiver van dichtbij. Net als de vorige thuiswedstrijd tegen HFC staan we al snel op een vrijwel hopeloze achterstand, het is om gek van te worden. Speelden we tegen PEC Zwolle met een compact staande, geconcentreerd spelende defensie, nu is onze verdediging, om met Johan Cruijff te spreken, ‘geitenkaas’. Dijkstra is na z’n zoveelste loopactie dicht 0-4, maar zijn inzet vliegt via de paal weer het veld in. Aan de andere kant proberen Matthijs Jesse en Raily Ignacio het tij te keren, maar echt gevaarlijk wordt het zelden voor de ploeg van Gertjan Tamereus, waarin laatste man Rano Burger ieder gaatje vakkundig dicht loopt. Toch wordt het in de 46e minuut nog 1-3 als HFC slecht uitverdedigd en Julian van der Greft de onderschepte bal achter Van der Sar schiet. Dit geeft weer hoop! Stond AFC twee seizoenen geleden tegen HFC ook niet eerst met 0-3 achter om toch nog met 3-3 gelijk te spelen? We gaan het hopelijk zien in de tweede helft.

Als de spelers weer op het doorweekte kunstgras staan zien we dat Benno Nihom Oussama Siali en Mitch van Kempen in het veld heeft gebracht voor Matthijs Jesse en Segün Owobowale. Belangrijker nog is Gevero Markiet, die naast Raily in de spits wordt geposteerd. Het aanvalsspel wordt zo opportunistischer met lange ballen op deze spitsen, in de hoop dat de bal kan worden doorgekopt, of nog beter, direct  achter Van der Sar kan worden gewerkt. HFC trekt zich, anders dan in de eerste helft, massaal terug op eigen helft, en probeert het nu met veel spelers achter de bal dicht te houden. Inmiddels is het opgehouden met zacht regenen. Het giet er nu echt op los, het wordt er voor de spelers bepaald niet makkelijker op. Al snel dient zich een enorme kans aan voor AFC als een pass van Dalian Maatsen slim verlengd wordt door Gevero richting Raily. De inzet van onze goalgetter lijkt doeltreffend, maar Van der Sar laat zijn vader Edwin gloeien van trots met een fantastische redding. Er is nog maar 52 minuten gespeeld en een tweede doelpunt van AFC had de wedstrijd beslist weer extra spannend gemaakt. Nu blijft het bij veel hoge ballen van AFC voor de HFC-pot, in de hoop op een gelukkig moment. Dat moment komt er helaas niet ondanks alle energie die onze jongens erin stoppen. Onze Haarlemse vrienden blijven, soms met een beetje kunst- en vliegwerk, overeind. Als scheidsrechter Vos voor het laatst fluit staat het nog steeds 1-3. HFC is ons weer eens de baas in een cruciale wedstrijd. In plaats van aan te sluiten bij de subtop zakken we verder weg in het rechter rijtje en dat is niet de ontwikkeling die we wensen.

Zoals we weten komt na regen zonneschijn. Er volgen op korte termijn twee lastige uitwedstrijden, tegen Jong Sparta en Katwijk, waarbij ons aller eerste zich met klinkende resultaten kan revancheren. Een plek in het linker rijtje is op dit moment het perspectief. Daarna zien we wel weer verder. Succes!

M.vd.W

Opstelling AFC : Gijs van Zetten, Gladwin Curiel, Gevero Markiet, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Cody Claver, Julian van der Greft (80’ Nigel Hasselbaink), Noa Benninga (68’ Djuric Ascencion), Segun Owobowale (46’Mitch van Kempen), © Raily Ignacio (68’ Melvin Platje) en Matthijs Jesse (46’ Oussama Siali).

Voor  foto’s klik hier