AFC - Kon. HFC met verslag, TV samenvatting en foto's

Kon. HFC maakt korte metten met koploper AFC

Op sportpark Goed Genoeg was de strijd snel gestreden. Al na achttien minuten lag de bal drie keer in het net van AFC en liet HFC ook in de rest van de eerste helft zien wie de bovenliggende ploeg was. In de tweede helft probeerden The Reds nog wat aan de achterstand te doen, maar anders dan vorig jaar toen een 0-3 achterstand teniet werd gedaan miste AFC dit keer de daadkracht om de goed spelende Haarlemmers te achterhalen. Meer dan een tegendoelpunt van Milan Hoek zat er, mede door een rode kaart voor Gévero Markiet, niet in. In de slotfase bepaalde uitblinker Zakaria Eddahchouri de eindstand op 1-4. Door deze tweede nederlaag op rij van The Reds is de strijd aan de top spannender dan ooit. Katwijk, HHC en Rijnsburgse Boys volgen koploper AFC inmiddels op korte afstand.

Vandaag komt Kon. HFC op bezoek, altijd een groot genoegen. Dit ondanks het feit dat de twee zondagclubs op zaterdag spelen. Hoe is dat mogelijk? Dat genoegen zit ‘m ook niet in  de resultaten op het veld, want die zijn tegen The Good Old vaak niet om over naar huis te schrijven. Dat geldt zeker voor de wedstrijden aan de Spanjaardlaan, nog nooit werd er daar in Tweede Divisie door AFC gewonnen. Op de Zuidas gaat het iets beter, al moeten we tot 2016 teruggaan voor de laatste zege van ons aller eerste. Het werd toen op 16 september 3-1, een mooie uitslag voor de wedstrijd op deze zaterdag. Maar HFC is een lastige tegenstander. Na de recente wedstrijden tegen Noordwijk, Quick Boys en OFC hebben onze Haarlemse vrienden zich door een plus van zeven punten bijna in veiligheid gespeeld. De vorm is er bij de ploeg van Gertjan Tamerus en een flink aantal goede spelers ook, waarvan er wel een aantal aan het eind van dit seizoen gaan vertrekken naar Katwijk, Spakenburg,  IJsselmeervogels en Quick Booys. Koploper AFC was veertien wedstrijden ongeslagen, maar incasseerde afgelopen zaterdag eindelijk weer eens een nederlaag in een uitwedstrijd tegen vv Katwijk, dat hierdoor de achterstand terugbracht tot vijf punten. HHC, Rijnsburgse Boys en De Treffers hebben inmiddels ook zicht op de koppositie. Reden te meer voor The Reds om vanmiddag goed voor de dag te komen.

Als de spelers onder leiding van scheidsrechter Luuk Timmer het kunstgras van Goed Genoeg betreden zien we dat Raily weer in de basis staat. Noa Benninga begint anders dan tegen Katwijk op de bank. Bij Kon. HFC missen we middenvelder Jacob Noordmans. Joas Kors start voor hem in de basis. Verder zijn er geen verrassingen, anders dan dat het fraaie scorebord het niet doet. Dat is wel een gemis. Om 15.00 uur fluit Luuk Timmer voor het eerst en gaat het goed opgekomen publiek er eens goed voor zitten én staan. Al in de eerste minuut is het spel op de wagen als Zakaria Eddahchouri en Dalian Maatsen hun niet geringe sprintkwaliteiten testen. Het sprintduel resulteert in een corner voor HFC, die in de handen onze keeper Gijs van Zetten eindigt. Direct hierna wordt Guus van Weerdenburg onderuit geschoffeld door Kors, de toon is gezet. AFC speelt de bal voorzichtig rond, HFC pakt de zaken wat directer aan en boekt in de 8e minuut al succes na een door Gevero Markiet weggekopte voorzet die door Gerry Vlak wordt onderschept. Vanaf de rand van het strafschopgebied vindt Vlak ongehinderd de verste hoek en staat het 0-1. Mooi gedaan, maar verdedigend ziet het er bij AFC beslist niet goed uit. Twee minuten later is het weer raak als Sietse Brandsma op rechts opstoomt en alle vrijheid krijgt om de bal voor te zetten. Van dichtbij tikt Eddahchouri de bal achter Gijs en de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie weet niet hoe hij het heeft. De schrik zit er goed in, ook bij zijn teamgenoten. Pas in de 14e minuut kunnen we de eerste aanval van AFC noteren. De voorzet van Cody Claver wordt goed verwerkt door keeper Mitchel Michaelis. Even later wordt Michelis weer serieus getest na een harde schuiver van captain Milan Hoek, maar de oud keeper van Go Ahead Eagles toont zijn klasse.

Langzamerhand gloort er wat hoop in de AFC-gelederen, maar die hoop vervliegt in de 19e minuut als Brandsma op avontuur gaat, via een klutsbal plotsklaps vrij baan krijgt en van rechts de bal hoog in de verste hoek schiet. 0-3! Een fraaie treffer, maar opnieuw ziet onze defensie, dit seizoen toch zo sterk, er niet goed uit. Het heeft natuurlijk ook te maken met  de gevaarlijke aanval van HFC, dat domineert op het middenveld en achter weinig weggeeft. In de voorhoede laat Eddahcouri zich moeilijk afstoppen en we mogen van geluk spreken dat het in de eerste helft bij 0-3 blijft. Aanvallend kunnen onze jongens nauwelijks potten breken. Voor Melvin Platje en Raily zijn er wel een paar mogelijkheden, maar de scherpte ontbreekt om daar iets doeltreffends mee te doen. Tot overmaat van ramp valt Splinter de Mooi na een half uur uit met een op het oog flinke blessure. Hopelijk valt het mee. Segün Owobowale valt in voor Splinter. 

Tweede helft. Er moet aan AFC kant wat gebeuren. Trainer/coach Benno Nihom wisselt drie spelers: Noa Benninga voor Kevin Visser, Soufiane Hetli voor Joël Tillema en Matthijs Jesse voor Guus van Weerdenburg, Collega Gertjan Tamerus start logischer wijs met dezelfde basis. Al snel krijgt Raily een reuzekans na een perfecte voorzet van Matthijs Jesse, maar zijn kopbal vliegt helaas ver naast. Een snel doelpunt kan nog wat teweeg brengen en AFC doet er in deze fase van alles aan om die goal te maken. Er zijn via Melvin, Raily en Matthijs wat mogelijkheden, maar meer ook niet. Aan de andere kant sticht de linksback van HFC John Hilton het nodige gevaar met zijn snelheid en mist Brandsma op een haar na zijn tweede doelpunt na een voorzet van Eddahchouri. De klokt tikt door, maar de kans op een wonder, zoals afgelopen seizoen, toen een 0-3 achterstand nog in een gelijkspel kon worden omgetoverd, slinkt met de minuut. In de 72e minuut is het toch raak als Raily volgens de scheidsrechter gevloerd wordt in het strafschopgebied na een voorzet van Matthijs. De penalty van Milan gaat er in tweede instantie toch in na een mooie stop van Michaelis van de eerste bal. Het is 1-3 met nog een minuut of twintig te spelen. Zou het dan toch nog kunnen? Helaas gaat het feest niet door, mede omdat Gévero Markiet in de 76e minuut het veld met rood kan verlaten na een ongelukkige tackle op Brandsma. Met tien man is het gebeurd met de koopman en kan HFC de wedstrijd rustig uittikken. In de 83e minuut wordt de voorsprong nog uitgebreid en schiet uitblinker Eddahchouri de 1-4 eindstand op het scorebord na de zoveelste rush van Hilton 

De grootste nederlaag tegen HFC ‘ever’, het is even slikken. Op deze nederlaag valt niks af te dingen, de ploeg van Gertjan Tamerus was op alle fronten beter. Het is even niet anders.  AFC verliest voor de tweede keer oprij en ziet Katwijk en Rijnsburgse Boys resp. tot op twee en drie punten naderen. HHC Hardenberg dat verrassend verloor van IJsselmeervogels, heeft ook drie punten minder dan AFC. Het goede nieuws is dus dat we nog steeds op kop staan en dat we in de komende tien wedstrijden nog alle kans hebben op een topresultaat. Te beginnen met drie punten in Maassluis waar onze jongens volgende week zaterdag Jong Sparta ontmoeten. Succes.

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gévero Markiet, Guus van Weerdenburg (46’ Matthijs Jesse) , Joël Tillema (46’ Soufiane Hetli), Kevin Visser (46’ Noa Benninga), © Milan Hoek, Splinter de Mooij (33’ Segün Owobowale), Cody Claver, Melvin Platje (67’ Djuris Ascension) en Raily Ignacio. 

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier