AFC - Kon. HFC met (beeld)verslag

AFC MIST IN ONDERTAL DE WINST DOOR UITBLINKER TOM BOKS

Na een enerverende wedstrijd speelden AFC en Kon. HFC in Amsterdam met 2-2 gelijk. Scheidsrechter Berben speelde hierbij een belangrijke rol. In de eerste helft kende hij The Reds verrassenderwijs een penalty toe, waaruit captain Magid Jansen de openingsgoal liet aantekenen, na rust kon Derre Kwee al snel vertrekken met rood wegens een licht vergrijp. Tot op het laatste moment was de spanning groot op sportpark Goed Genoeg. Met 10 man was de thuisploeg nog het dichtst bij de overwinning, maar subliem keeperswerk van Tom Boks stond een tweede achtereenvolgende thuiszege van AFC in de weg.

Vandaag komt Kon. HFC op bezoek en dat is een groot genoegen. Ons clubhuis kleurt een beetje blauw en het is vooraf aan de wedstrijd erg gezellig met o.a. de oud-voorzitters Henk Uildriks, Hugo Bettink, Gert-Jan Pruijn en de nieuwe voorzitter Dirk Jan Rutgers. Onze Haarlemse vrienden zijn erg optimistisch en geef ze eens ongelijk als je naar de ranglijst kijkt. Kon. HFC prijkt met 20 punten op een fraaie vierde plaats en heeft met Roy Castien ook nog de topscorer van de Tweede Divisie in huis. Hij maakte er al 10 dit seizoen en dat is er één meer dan de hele productie van AFC tot nog toe. Ons eerste staat laatste met 10 punten achterstand op het team van Ted Verdonkschot en dat is zorgelijk. Optimisme dus bij onze gasten, maar ook bij AFC, want er wordt helemaal niet slecht gevoetbald. Het scoren is wél een probleem, maar hopelijk biedt de komst van de André Wetzel soelaas. In ieder geval werd de derby tegen De Dijk vorige week met 2-1 gewonnen op de Schellingwouderdijk. De eerste zege onder regie van de nieuwe trainer. Dat biedt perspectief!

Als de spelers de ondanks de overvloedige regen redelijk bespeelbare grasmat betreden zien we dat Sam Nijpels er niet bij is. Hij blijkt  in de warming up nog niet fit genoeg en wordt in het hart van de verdediging vervangen door Jonathan Richard. En hoe, want Jonathan speelt vandaag een fantastische wedstrijd. Mark van den Boogaart is na een blessure wél van de partij en dat is goed nieuws. Op de bank hebben we met Tom van den Brink, Malcolm Esajas en Melvin Grootfaam heel wat aanvallend talent achter de hand. Bij Kon. HFC staat de meer dan twee meter lange Tom Boks weer eens tussen de palen in plaats van de licht geblesseerde Gerard van Rossum, die dit seizoen verrassend de eerste keeper is. Koen Beeren ontbreekt bij de Haarlemmers met een zware knieblessure. Beterschap!

Als scheidsrechter Berben voor het eerst gefloten heeft start AFC goed en is de eerste mogelijkheid voor Milan Hoek die aan de rechterkant de ruimte krijgt voor een aardige voorzet. De eerste grote kans is echter aan de andere kant voor Wessel Boer, die na een mislukte actie van uitblinker Kevin Sterling, de bal onverwacht voor het inschieten heeft. Gelukkig hobbelt de bal naast het doel en kan AFC verder op zoek naar de openingstreffer. Die komt er verrassenderwijs vanaf de elf meter stip na een door scheidsrechter Berben geconstateerde duwfout van André Morgan op Eelke de Graaf.  De penalty van captain Magid Jansen in de 12e minuut is prachtig en AFC probeert hierna door te drukken. Een kopbal van Milan is echter te zacht om Boks te verrassen en  Eelke is net te laat om een schitterende voorzet van Marien Willemsen te verzilveren.  Een tweede goal hangt echt in de lucht. In de 20e minuut is Magid heel dichtbij na een vrije trap van Koen Bosma, maar zijn kopbal smoort in de mêlee. Langzamerhand wordt Kon. HFC sterker en het laatste kwartier gaan vooral Sterling en Castien op zoek naar de gelijkmaker. Mede door het attente keepen van Patrick Zonneveld blijft een tegentreffer voor rust uit. 

Na de thee schieten de bezoekers uit de startblokken en dat levert in de 52e minuut een vrije trap op rand strafschopgebied. De slimme oud-prof Gertjan Tamerus ziet dat onze muur niet goed staat opgesteld en krult de bal op fraaie wijze laag in de verste hoek. 1-1, de wedstrijd kan weer alle kanten op. Vijf minuten later is er weer tegenslag voor AFC als Derre Kwee met rood het veld kan verlaten nadat hij Sterling geraakt heeft in een duel om de bal. Het is zeker geen opzettelijke overtreding en de straf is zwaar en mogelijk ook beïnvloed door het geweldige gekrakeel rondom dit voorval. Super sportief is het niet, gebruikelijk helaas wel. In ieder geval moet AFC het nog een dik half uur zonder één van zijn beste spelers doen. Tien tegen elf, het ziet er niet al te best uit, maar onze jongens tonen karakter. In de 60e minuut is het bijna 2-1 na een uitval via Johan Kulhan. De inzet van Eelke wordt op miraculeuze manier gestopt door Boks.  En hoewel de ploeg van Verdonkschot in deze fase sterker is maakt AFC toch die tweede goal na een kiezelhard afstandsschot van Thomas van den Houten. Een prachtgoal en bijna is het 3-1 via Matthijs Jesse die in de 67e minuut ingevallen is voor Johan Kulhan.  Weer dringen de Haarlemmers aan. Een corner wordt door Patrick weggestompt, helaas precies voor de voeten van Castien die vanaf de rand van stafschopgebied aantoont dat het geen toeval is dat hij de topscorer is van de Tweede Divisie.

Met nog ruim twintig minuten te gaan is het 2-2 en is het razend spannend. Beide ploegen spelen op de winst en zo hoort het ook. Kon. HFC is sterker, AFC gevaarlijker. Het is volledig aan keeper Tom Boks te danken dat het 2-2 blijft. Zo schiet Matthijs in vrij staande positie tegen deze boomlange sluitpost op en toont Boks zijn grote klasse bij twee schoten van Eelke en een inzet van Milan. Het blijft ten slotte 2-2 en dat is voor AFC, juist ook gelet op de ranglijst, teleurstellend. Blijft staan dat we ook in deze wedstrijd beslist niet de mindere waren tegen een uitstekende, hoog geklasseerde  ploeg. Ook in ondertal wisten onze jongens  van wanten en dat geeft beslist hoop voor de rest van het seizoen. Voor de winterstop nog vier belangrijke wedstrijden te gaan, te beginnen aanstaande zaterdag  uit tegen FC Lisse. Succes!

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Johan Kulhan (’66 Matthijs Jesse/’90 Dean Huisman), Mark van den Boogaart, Milan Hoek, Derre Kwee, Eelke de Graaf (’89 Ilias Zaimi) en Koen Bosma.
MvdW
 

Bekijk hier de samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier