AFC - Kon. HFC 3 - 3 ; zie verslag, TV samenvatting en foto's

HFC LAAT ZEGE GLIPPEN TEGEN VEERKRACHTIG AFC

AFC en Kon. HFC speelden op paaszaterdag gelijk op sportpark Goed Genoeg in een  doelpuntrijk duel. Lange tijd leek de ploeg van Gertjan Tamerus af te stevenen op een royale overwinning, maar het venijn zat hem in de staart toen de Reds een 0-3 achterstand in de slotminuten op miraculeuze wijze wisten weg te werken. Een bittere pil voor de Haarlemmers, die nu zeven punten achterstaan op koploper Katwijk. Aanstaande maandag kan regerend kampioen AFC de Kon. HFC een handje helpen door op sportpark De Krom te winnen van Katwijk. Noblesse oblige!

Vandaag komt de Koninklijke Haarlemse Football Club op bezoek, AFC – Kon HFC, een mooi affiche. De wit-blauwen spelen dit seizoen sterker dan ooit en zitten koploper Katwijk aardig op de hielen. Vijf punten achterstand is met nog tien wedstrijden te gaan niet erg veel, zeker als er ook nog een thuiswedstrijd op de agenda staat tegen de huidige koploper. De Reds staan derde, maar hebben door een wisselvallige reeks na de winterstop negen punten minder dan Katwijk, zitten dus wat meer in de wachtkamer. Eerder dit seizoen werd het 1-0 tussen Kon. HFC en AFC aan de Spanjaardslaan. Onze jongens kregen wel enkele mooie kansen, maar wisten die niet te verzilveren. Bovendien bleek keeper Mitchel Michaelis een behoorlijke sta in de weg. Onze aanval zal vandaag scherp moeten zijn om de minst gepasseerde defensie van de Tweede divisie te overrompelen. En er moet achter goed worden opgelet, want de Haarlemmers zijn razend gevaarlijk in de tegenaanval. Niet op achterstand komen is vandaag het devies, want anders ligt een lastige wedstrijd in het verschiet.

Het is lekker paasweer als de spelers onder leiding van scheidsrechter Sander de Brito Roque het veld betreden. Bij de Reds één wijziging ten opzichte van de basisopstelling van afgelopen dinsdag tegen Spakenburg: Segun Owobowale start en Melvin Grootfaam begint op de bank. Vergeleken met de laatste wedstrijd van Kon. HFC tegen Jong Volendam is er bij de wit-blauwen ook één wijziging: Vincent Volkert is weer terug in de basis, Danny Hols is er dit keer niet bij. Na het eerste fluitsignaal is de eerste noemenswaardige actie richting ons doel, maar de inzet van Sietse Brandsma, de goalgetter van de Haarlemmers, mist kracht. Niet veel later is AFC heel dicht bij de openingsgoal na een prachtige aanval over rechts via Segün en Thomas Verhaar. De voorzet bij de tweede paal wordt van dichtbij ingeschoten door Splinter de Mooij maar keeper Michaelis stopt de bal fantastisch. Er is 23 minuten gespeeld als de getalenteerde Mehmet Yuksel, volgend seizoen actief bij BVO Sparta, de bal uit een afgeslagen aanval vanaf de rand van het strafschopgebied pardoes in de touwen schiet.  De openingsgoal dus van HFC, precies wat je absoluut niet wil tegen de ploeg van Gertjan Tamerus. Het is niet anders en AFC gaat hierna furieus in de aanval. Het is een klein wonder dat in deze fase de gelijkmaker niet valt. In de 27e minuut klutst de bal voor de voet van Raily die de bal voor het inschieten heeft, maar Oscar Wilfert weet de bal toch nog te blokken. Een paar minuten later krijgt Thomas een gigantische kans van heel dichtbij maar hij schiet de bal recht op Michaelis af. Een vrije trap van Thomas van wat verder weg verdwijnt wel in de hoek, maar de imposante HFC-keeper, vorig jaar nog in het eerste van Go Ahead Eagles, weet liggend de bal naar de zijkant te stompen. Uit de corner kopt Kenny Teijsse naast.

Het is rust en HFC staat met 0-1 voor door een fraai doelpunt van Yüksel. Gelet op het vertoonde spel en de kansen wel een geflatteerde voorsprong maar daar maalt natuurlijk niemand om aan Haarlemse kant. We zullen in het tweede bedrijf beter om moeten gaan met de kansen, anders krijgen we weer een nederlaag aan ons broek tegen Kon. HFC, nu op thuisbasis Goed Genoeg. Na de thee start Ulrich Landvreugd met dezelfde elf spelers, collega Tamerus wisselt Vincent Volkert voor Daniël Camara Bos. De toeschouwers die gehoopt hadden op een offensief van AFC direct na rust komen bedrogen uit. HFC pakt het initiatief en is allereerst via Gert Vlak gevaarlijk. Hij schiet maar net naast na een mooie passeerbeweging. In de 63e minuut is onze keeper Patrick Zonneveld iets te laat bij de bal en kegelt hij Brandsma omver in het strafschopgebed. Terecht wijst scheidsrechter Brito Roque naar de stip. De penalty van Yuksel wordt in de 63e minuut geweldig gestopt door Patrick en AFC leeft nog. Ulrich Landvreugd heeft inmiddels gewisseld. Melvin  Grootfaam en Gevero Markiet komen in het veld voor Segün Owobowale en Mohamed Berti. Uiteraard gaat Melvin aan de linkerkant spelen, Markiet vervangt Dalian Maatsen in het centrum en Dalian verhuist naar de rechtsback plaats. Zou het in deze formatie dan gaan lukken? AFC kiest volledig voor de aanval met alle risico’s van dien. Michaelis redt maar weer eens na een schot in de bovenhoek van Thomas en even later wordt een bal bij HFC van de doellijn gekopt. Een kopbal van Splinter verdwijnt ook richting bovenhoek, maar weer weet de HFC -keeper een doelpunt te voorkomen, weer met een prachtige zweefduik. Onze jongens vallen aan, maar geven ook veel ruimte weg, en dat blijkt dodelijk te zijn als twee fouten van resp. Melvin en Gevero genadeloos worden afgestraft door Brandsma en Koen Tros. Een inzet van Roy Castien, ingevallen voor Yuksel, na een pass van Jim Hulleman vliegt maar net naast. Als we  na 80 minuten de balans opmaken staat AFC met 0-3 achter en de wedstrijd lijkt gespeeld. De eerste overwinning van Kon. HFC in Amsterdam is bijna een feit. Het gemopper van AFC-kant op de tribune mag er zijn. De Haarlemmers op de tribune steken hun vreugde niet onder stoelen en banken.

Wat kan je doen tegen een 0-3 achterstand als je het ruim tien minuten voor tijd moet opnemen tegen de minst gepasseerde defensie van de Tweede divisie en een kei van een keeper? Niets natuurlijk, tenzij … Inmiddels is aan AFC-kant Joël Tillema in het veld gekomen en laat Tamerus in de 85e minuut nog drie ‘verse’ spelers invallen. De Reds vallen met de moed der wanhoop aan. Over rechts, waar Dalian keer op keer opstoomt. In de 88e minuut is het eindelijk raak voor AFC als een Gert Müller-achtige draai van Raily en Dalian de terugspringende bal inschiet. Via een been van Oscar Wilfert ploft de bal achter Michaelis in het net.. 1-3 door een eigen doelpunt, nog niet veel aan de hand, zou je zeggen. De volgende aanval levert een enorme kans op voor Thomas, maar hij trapt ter hoogte van de penaltystip over de bal heen. Een voorzet van Joël, die goed invalt, kan Tim net niet in het doel koppen. Ondertussen loopt de klok gewoon door en is het bijna tijd. Plotsklaps is het weer raak als Melvin een bal vanaf de achterlijn voortrekt, Thomas de bal terug kopt en Raily (en niet Joël Tillema zoals de speaker én het wedstrijdformulier vermelden; zie TV samenvatting) de bal in het doel werkt. 2-3, is er nog tijd voor een derde AFC-goal? In Hardenberg, toen AFC ook in de slotminuten na een 3-0 achterstand terugkwam lukte het net niet, maar nu wel! In de allerlaatste minuut van de extra tijd (90 + 3) weet Raily op onnavolgbare wijze weer te scoren na goed doorzetten van Splinter en is het 3-3. Vanwege een te hoog geheven been krijgt Tim Linthorst nog een tweede gele en dus rode kaart in dezelfde minuut, maar dan fluit de weer uitstekend leidende scheidsrechter Brito Roque voor het laatst en kan deze gedenkwaardige wedstrijd aan de geschiedenis worden toegevoegd.

De spelers van Kon HFC balen natuurlijk, ze waren zo dicht bij de eerste uitoverwinning op AFC, het glas is nadrukkelijk half leeg. Bovendien heeft koploper Katwijk door een zege op GVVV weer wat meer afstand genomen van de runner up. Voor onze jongens is het glas duidelijk half vol, toch nog een punt, in een uitzichtloze situatie, tegen een ploeg die geroemd wordt om zijn defensieve kwaliteiten en effectiviteit. Knap gedaan, maar er is met al die kansen én defensieve fouten wel werk aan de winkel. Te beginnen aanstaande maandag tegen VV Katwijk. Op tweede paasdag de vierde wedstrijd in negen dagen. Reden te meer om ons aller eerste te komen aanmoedigen in het mooie vissersdorp.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Mohamed Berti (’60 Gevero Markiet), Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, © Milan Hoek, Kenny Teijsse (’73 Joël Tillema), Splinter de Mooij, Thomas Verhaar, Raily Ignacio, Segün Owobowale (’60 Mevin Grootfaam).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier