AFC - Kon. HFC 3 - 1 met verslag, TV samenvatting, foto's

AFC TROEFT KON. HFC IN TWEEDE HELFT AF

In een spannende wedstrijd wist AFC uiteindelijk met 3-1 te winnen van Kon. HFC.  The Reds keken in Amsterdam na de eerste helft nog tegen een achterstand aan. Na rust keerden de kansen toen Edip Biberoglu van flinke afstand de gelijkmaker voor zijn rekening nam. AFC nestelt zich door deze derde zege op de tweede plaats achter Jong AZ. Kon. HFC is na vier wedstrijden nog zonder overwinning en staat samen met Jong Sparta met twee punten onderaan de ranglijst.

Vandaag is het weer zover. De oudste voetbalclub van Amsterdam ontmoet de oudste van Nederland. Op een zonovergoten sportpark Goed Genoeg, met redelijk wat toeschouwers. Maar met zo’n prachtig affiche zou het beslist wat voller kunnen zijn als je je beseft dat beide verenigingen gezamenlijk meer dan 4000 leden hebben. Een item dat al heel lang leidt tot behoorlijke frustratie, want kosten nog moeite worden gespaard om zo goed mogelijk voor de dag te komen met het eerste elftal. In het afgelopen seizoen leidde al die aandacht in Amsterdam en Haarlem tot promotie naar de Tweede Divisie. Dit in een seizoen waarin de Koninklijken The Reds twee keer de baas waren. Aan de Spanjaardslaan werd het 2-0 voor Kon. HFC, aan de De Boelelaan 2-3. Er is dus vandaag voor AFC iets goed te maken. De punten zijn zo wie zo belangrijk, want er kunnen maar liefst vier teams degraderen aan het eind van het seizoen, twee rechtstreeks, twee via de nacompetitie. AFC is na twee zeges en een nederlaag de competitie iets beter begonnen dan Kon. HFC, dat twee keer gelijk speelde en een keer verloor. Maar we zijn met nog 31 wedstrijden te gaan natuurlijk maar net begonnen.

Als de teams de schitterende grasmat betreden zien we dat aan AFC-zijde nogal wat spelers ontbreken. Marien Willemsen, Mark van den Boogaart, Pepijn Kluin en Matthijs Jesse zijn om uitlopende redenen niet beschikbaar. In de basis start Edip Biberoglu op rechts en Koen Bosma in de spits, staat Daan Sutorius centraal op middenveld en vervangt Teun van Zweeden Marien. Pieter Koopman en Tom van den Brink beginnen vandaag op de bank, net als Sam Nijpels. Kon. HFC start met de te verwachten opstelling. Dus met keeper Tom Boks en laatste man Carlos Opuku, die allebei minstens een kop groter zijn dan de rest van de  spelers. In de spits moet Gertjan Tamerus voor de Haarlemse doelpunten zorgen.

Na het eerste fluitsignaal van scheidrechter De Winter komt de wedstrijd maar moeizaam op gang. De eerste noemenswaardige actie is van Jonathan Richard die in de twaalfde minuut de bal over schiet. In dezelfde minuut verhinderd Jonathan in eigen strafschopgebied dat Nigel Castien de bal kan inkoppen. Wat een loopvermogen! Langzamerhand komt ook Melvin Grootfaam aan de linkerkant op stoom, maar zijn demarrages leiden dit keer niet tot de openingsgoal. In de 28e minuut is Johan Kulhan heel dicht bij de langzamerhand verdiende 1-0, maar keeper Boks gaat gestrekt naar de hoek en weet de bal schitterend te stoppen. In de 38e minuut is het niet AFC maar Kon. HFC dat de leiding neemt door een te riskante kopbal van Johan Kulhan op Jordi van Gelderen. Spits Tamerus profiteert maximaal via de kluts en laat onze keeper Patrick Zonneveld volkomen kansloos. Een flinke domper voor onze jongens die ‘over all’ het beste van het spel hebben. Vlak voor rust stuurt Kulhan Edip de diepte in, maar zijn schot is een makkelijke prooi voor Boks.

De tweede helft begint met twee ongewijzigde ploegen. AFC weet wat het te doen staat en kiest onder de bezielende leiding van captain Magid Jansen direct voor de aanval. Maar meer dan een corner levert dit nog niet op. In de 52e minuut is het wel raak als Edip zijn goede spel bekroond met een fraaie treffer. Zijn schuiver van 30 meter verdwijnt loepzuiver in de hoek.  Het is 1-1 en er is plotsklaps weer van alles mogelijk. AFC pakt steeds meer het initiatief en is via Tom van den Brink, in het veld gekomen voor Melvin, en Jonathan dicht bij een tweede treffer. Kon. HFC is in deze fase nauwelijks gevaarlijk en dat heeft ook veel te maken met onze backs Teun van Zweeden en Guido Moelee, die steeds goed ingrijpen. De spanning loopt steeds verder op, juist ook omdat de ruimtes tussen de linies steeds groter worden. Van die ruimte weet Koen Bosma in de 75e goed te profiteren als hij Michael Timesela te vlug af is. Zijn perfecte pass wordt door Tom van den Brink op even perfecte manier afgerond. Met nog ruim een kwartier te gaan staat AFC met 2-1 voor. Voor onze vrienden uit Haarlem het signaal om met man en macht de aanval te kiezen.
Als het eind van de wedstrijd nadert levert dat spannende taferelen op voor het doel van Patrick Zonneveld die enkele keren gestrekt naar de bal moet (zie de schitterende foto’s in het fotoalbum op onze site). En natuurlijk gaat collega keeper Boks bij de laatste corners naar voren om in de slotminuten met zijn lengte nog de gelijkmaker te forceren. Dit uiteraard met het risico dat hij niet op tijd terug is na een eventuele counter van AFC. En zo gebeurt het ook. Na een afgeslagen aanval stuurt de goed ingevallen Tom van den Brink Pieter Koopman de diepte in. Hoewel Pieter, die laat is in gevallen voor Johan Kulhan, de sprint van Kevin de Visser nipt verliest scoort hij toch in het lege doel als uitblinker Jonathan de geblokte bal vanaf de rechter vleugel voor zijn voeten tikt. Het is 3-1 en de zeer spannende wedstrijd is pal voor tijd definitief in Amsterdams voordeel beslist.

Na afloop is ‘vriend en vijand’ het erover eens dat AFC vandaag verdiend heeft gewonnen, mede door de brede selectie waarover Ton du Chatinier kan beschikken. Vooral in de tweede helft waren The Reds sterker. Maar het had ook zo maar in een gelijkspel kunnen eindigen als Kon. HFC iets gelukkiger was geweest in de slotminuten. Al met al weer drie belangrijke punten erbij voor ons vlaggenschip dat nu op een mooie tweede plaats staat, een punt achter Jong AZ, dat nog ongeslagen is. Onze Haarlemse vrienden zijn door de nederlaag in Amsterdam op een laatste plaats beland samen met Jong Sparta. Maar de achterstand op de bovenstaande ploegen is na vier wedstrijden miniem. Gelukkig dus alle kans om snel te stijgen op de ranglijst. Ons eerste zal zich willen handhaven in de kopgroep van de Tweede Divisie. Zondag aanstaande is daartoe de eerste gelegenheid als we thuis UNA ontvangen. Komt dat zien!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Teun van Zweeden, Jordi van Gelderen, © Magid Jansen, Guido Moelee, Johan Kulhan (83’ Pieter Koopman), Jonathan Ritchard, Daan Sutorius, Edip Biberoglu (85’Sam Nijpels), Koen Bosma en Melvin Grootfaam58’ (Tom van den Brink).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het verslag van RTV N-H en interviews met o.a. Tom van den Brink en Ton du Chatinier klik hier

Foto's zijn te zien in ons AFC Fotoalbum of klik hier