AFC - Kon. HFC 2 - 3 met verslag

Ondanks verlies tegen Kon. HFC plaatst AFC zich voor Tweede Divisie

AFC heeft de laatste thuiswedstrijd in de Topklasse met 2-3 verloren van Kon. HFC. De Haarlemmers waren vanuit een gesloten defensie en veel snelheid bij de omschakeling een tamelijk machteloos AFC vooral in de eerste helft de baas. De 0-3 voorsprong kwam door twee late goals van Pepijn Kluin na rust nog in gevaar, maar na 95 minuten kon Kon. HFC juichend de handen in de lucht steken. De Tweede divisie was gehaald. Even later bleek ook AFC door de resultaten elders definitief bij de promovendi te zitten en was het voor iedereen feest op Sportpark Goed Genoeg.

In een zonovergoten en zeer warme ambiance moeten AFC en Kon. HFC een goed resultaat boeken om vandaag of een week later de Tweede Divisie te kunnen omarmen. AFC heeft 44 punten en kan door een gelijkspel zich al direct verzekeren van een promotieplaats, Kon. HFC is er met een gelijkspel nog niet helemaal. Dit alles ervan uitgaande dat HSC’21 en JVC Cuijk vandaag winnen van resp. Hercules en TEC, zeker geen eenvoudige opgave. AFC en Kon. HFC zijn de laatste tijd niet bepaald in topvorm. The Reds zijn vooral in de thuiswedstrijden de macht een beetje kwijt. Tegen het al even genoemde Hercules en rode lantaarndrager SWZ Sneek werd onlangs op Sportpark Goed Genoeg resp. met 0-2 verloren en 0-0 gelijk gespeeld. De Koninklijken gingen vorige week aan de Spanjaardslaan volkomen onverwacht met 0-1 onderuit tegen UNA. Dit ondanks de snelle vleugelspitsen Rachid El Yaakoubi en Mike van de Ban die het AFC in Haarlem knap lastig maakten in de door AFC met 2-0 verloren heenwedstijd in de eerste helft van het seizoen. Ons aller Eerste heeft toen hopelijk zijn lesje geleerd en zal ongetwijfeld rekening houden met de snel opgezette aanvallen van Kon. HFC. Als de spelers staan opgesteld weten we dat, anders dan in Haarlem, Van de Ban is gekoppeld aan Randel Shakison en El Yaakoubi aan Marien Willemsen. Dat zou dit keer dus goed moeten gaan.

Maar nog voor scheidsrechter Van der Eijk voor het eerst gefloten heeft wordt op de middenstip afscheid genomen van Geoffrey Galata, die vandaag na jarenlange trouwe dienst zijn laatste thuiswedstrijd speelt. Terwijl Geoffrey de bloemen krijgt overhandigd van AFC-voorzitter Ad Westerhof roept speaker Maarten Blokland zijn prestaties in herinnering bij AFC en daarvoor in het betaald voetbal. Bedankt Geoffrey!

Het is echt warm en misschien daarom begint AFC in rustig tempo aan de wedstrijd. Koninklijke HFC wacht rustig af op de dingen die komen gaan, maar dat is van Amsterdamse kant nog niet veel. Toch vliegt Van den Ban knalhard tegen de boarding na een beslist niet zo bedoelde duw van Jonathan Richard, die ook vandaag weer een hoop kilometers moet maken. Gelukkig kan Van den Ban zonder kleerscheuren verder. Bij de eerste echte aanval van Kon. HFC is het vervolgens direct raak. Na een mooie slalom langs Geoffrey en Marien stelt Yaakoubi vanaf de achterlijn Vincemt Volkert in staat van dichtbij onze keeper Laszlo Sandor te passeren. Niet veel later kan Van de Ban na balverlies van Jonathan maar net worden gestuit door Magid Jansen ten koste van een corner. Die hoekschop wordt door Wessel Boer volkomen ongehinderd in de touwen gekopt en AFC staat na 13 minuten met 0-2 achter. Wat een teleurstelling! Maar het foutenfestival gaat aan onze zijde gewoon door als nu Edip Biberoglu na een foutieve pass Yaakoubi lanceert. Gelukkig weet Laszlo dit keer te redden. Hierna gaat AFC wat terug doen en het gevaar moet vanmiddag vooral komen van Melvin Grootfaam die zijn directe tegenstander Danny Hols menigmaal te snel af is. Helaas kunnen Pieter Koopman en Daan  net niet bij zijn voorzetten. Een mooie slalom van Edip eindigt met een knal ver over. Voor de drinkpauze weet Laszlo met een mooie redding een vrije trap van Hidde Prijs onschadelijk te maken. De mooiste kans in de eerste helft is na de drinkpauze voor Jonathan na een corner van Daan Sutorius die bij de tweede paal door Magid voor zijn voeten wordt gekopt Op een of andere manier gaat deze bal er toch niet in. Jammer genoeg is dat aan de andere kant vlak voor rust wel het geval als een dieptebal van Nigel Castien Van den Ban bereikt. Laszlo is helaas te ver resp. niet ver genoeg uitgelopen en wordt op snelheid in de 43e minuut gepasseerd door Van den Ban die volgend jaar bij Katwijk speelt. 0-3, een bijna niet te overbruggen achterstand in de tweede helft. Gelukkig bieden de ruststanden bij HSC’21 en JVC Cuijk nog wel hoop.

Als de spelers weer het veld betreden blijkt dat Mark van den Boogaart gewisseld is voor Guido Moelee, die uiteraard als linksachter wordt geposteerd. Randel schuift daardoor naar het centrum op, Magid gaat op middenveld spelen. Ondanks dit alles zijn de eerste grote kansen voor Kon. HFC. Een verre uittrap van de meer dan twee meter lange keeper Tom Boks stuitert bijna over Laszlo heen en Van de Ban, weer hij, ziet vrij voor het doel een voorzet maar net mislukken. Niets wijst op een kentering in de wedstrijd. Toch komt die er na een paar wissels van AFC-trainer Bart Logchies. Spits Pepijn Kluin komt als eerste in het veld voor spelverdeler Daan Sutorius, wat later gevolgd door Tom van den Brink die Edip op de rechtervleugel vervangt. Er is nog maar een minuut of twintig te spelen, als Pepijn dicht bij een doelpunt is. Boks redt en weet ook de inzet van Pieter na de rebound fraai te stoppen. Aan de andere kant redt Laszlo spectaculair op een verre boogbal van Castien. In de 76e minuut scoort Pepijn wel uit een corner van onze beste speler Melvin Grootfaam en er is weer hoop, zeker als Pepijn in de 79e minuut uit een voorzet van Marien weer scoort. In deze fase is het even alles AFC wat de klok slaat, mede door een goede invalbeurt van Tom van den Brink. Bijna is het zelfs 3-3 als Pepijn net iets eerder bij de bal is dan Boks. Helaas gaat zijn kopbal net over. Wat zou het fantastisch zijn geweest als juist Pepijn na zijn zware blessure en lange herstelperiode een schitterende hattrick had gescoord. Die houden we dus te goed! In de 89e minuut tekent Kon. HFC voor het laatste wapenfeit als Van de Ban er weer eens vandoor is en Laszlo met een wereldredding een doelpunt van invaller Robin Eindhoven weet te voorkomen. Het blijft dus bij 2-3 en met die verdiende zege kunnen alle spelers en supporters uit Haarlem de armen juichend omhoog steken. De promotie naar de Tweede Divisie is voor hun een feit.

Aan onze kant moeten we nog heel even geduld oefenen. TEC heeft gewonnen in Cuijk en dat is al vast gunstig. Nu nog de uitslag uit Utrecht. De wedstrijd tussen Hercules en HSC’21 eindigt uiteindelijk gelijk en dat betekent dat ook AFC promoveert naar de Tweede Divisie. De doelstelling is gehaald, na een seizoen met veel pieken, maar ook dalen, ontsierd door het vroegtijdig vertrek van WKE. Een seizoen ook waarin lange tijd thuis bijna alles gewonnen werd en vaak uit werd verloren, waarna het in het laatste deel van de competitie juist andersom was. In Noordwijkerhout en Cuijk werd er bijvoorbeeld onder grote druk fraai gewonnen. Al met al dus een heel mooi resultaat waarmee uw scribent spelers en begeleiding van harte feliciteert. Chapeau!

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Geoffrey Galata, Magid Jansen ©, Randel Shakison, Mark van den Boogaart (46’ Guido Moelee), Jonathan Richard, Daan Dutorius (61’ Pepijn Kluin), Edip Biberoglu (74’ Tom van den Brink), Pieter Koopman en Melvin Grootfaam.

 Voor een samenvatting en interviews klik hier 

Voor foto's zie ons AFC Foto album of klik hier