AFC - Katwijk voorbeschouwing

AFC HOOPT DE KANSEN TE BENUTTEN TEGEN KOPLOPER KATWIJK

Zaterdag aanstaande komt de voetbalvereniging (VV) Katwijk op bezoek. De meestal in het opvallend oranje uitgedoste Algeheel Kampioen van 1993, 1994, 2000 en 2013 staat na negen wedstrijden bovenaan met maar liefst 24 punten. GVVV is de opvallend goede runner-up met 22 punten uit tienwedstrijden. In dit seizoen won Katwijk de eerste acht wedstrijden en dat is een unieke prestatie. Afgelopen zaterdag maakte Excelsior Maassluis een eind aan deze droomreeks door met 3-0 te winnen van team van trainer Dick Schreuder die in 2014 bij Katwijk werd aangesteld. Op 24 oktober jl. was cupfiighter VVSB op Sportpark De Krom met 1-2  te sterk in de tweede ronde van de KNVB-beker.

Katwijk weet dus sinds kort weer wat verliezen is, iets waar AFC dit seizoen met zes nederlagen helaas goed over mee kan praten. Afgelopen zondag verloor ons vlaggenschip met 0-1 van FC Lienden. Dit voor het eerst onder regie van André Wetzel, die na acht wedstrijden Ton du Chatiner afloste als trainer. Ons aller eerste speelde de eerste 60  minuten een goede wedstrijd, was beslist sterker dan de ploeg uit de Betuwe, maar slaagde er weer niet in een aantal mooie kansen te verzilveren. Nadat invaller Nick Hak voor FC Lienden volkomen onverwacht het openingsdoelpunt had gemaakt waren de rollen het laatste half uur omgekeerd en waren de betere kansen voor de blauw-witte zebra’s. Al met al weer een zure nederlaag voor AFC na de hoopgevende zege een week eerder in Spakenburg toen Koen Bosma op ongelofelijke manier van ruim vijftig meter de wedstrijd in Amsterdams voordeel besliste tegen IJsselmeervogels.

AFC staat na negen wedstrijden op een voorlaatste plaats met zeven punten, twee minder dan FC Lisse dat thuis volgende week nog een wedstrijd moet inhalen tegen Katwijk. The Reds halen dan ook in, uit tegen Rijnsburgse Boys. Kijkend naar de ranglijst is er voor het team van André Wetzel in deze fase nog geen man over boord. De achterstand op de andere ploegen in het linker rijtje is met nog 25 wedstrijden te gaan zeker overbrugbaar. Voorwaarde is wel dat er veel meer gescoord wordt dan tot nog toe. Vijf doelpunten uit negen wedstrijden is natuurlijk bar weinig, misschien zelfs een record. Dat zou, gelet op de kwaliteit van de selectie van AFC, toch veel beter moeten kunnen. Hopelijk te beginnen tegen Katwijk, dat met zeven goals tegen wel de minst gepasseerde verdediging heeft van de Tweede Divisie. Met veertien doelpunten tegen doet de AFC-defensie het vergelijkenderwijs ook goed en dat is tegen de veel scorende koploper een belangrijk gegeven.

Als we de prestaties van Katwijk iets nader bekijken valt op dat een groot aantal spelers  één of meer doelpunten op hun naam hebben. Topscorer is spits Marciano Mengerink met zes goals, gevolgd door de aanvallende middenvelder Robbert Susan met vier goals. Mike van de Ban, Stefan Plat en Raoul Esseboom wisten ieder twee keer het net te vinden. Zes spelers scoorden één maal. Voor Mike van de Ban zit het seizoen er helaas al op. In de bekerstrijd tegen VVSB scheurde hij zijn voorste kruisband. Wij wensen Mike een snel herstel toe. Voor Katwijk is het wegvallen van deze smaakmaker een grote tegenvaller. Met zijn snelheid en scorend vermogen was Van de Ban in het verleden ook voor AFC  een voortdurend gevaar. Bij zijn  vroegere club Kon. HFC en afgelopen seizoen bij Katwijk toen Van de Ban  op Sportpark De Krom drie minuten in blessuretijd de enige goal maakte tegen AFC. In het eerste jaar van de Tweede Divisie eindigde Katwijk op een mooie derde plaats achter Jong AZ en Kozakken Boys. Katwijk onder regie van technisch directeur Cees Bruinink wist de succesvolle selectie voor een groot deel bij elkaar te houden. Op het allerlaatste moment werd de van Sparta Rotterdam afkomstige Ricardo Kieboom toegevoegd aan de selectie. Kieboom speelde tot nog toe alle competitiewedstrijden. De vaste keeper van het afgelopen seizoen Mark de Vries wacht zijn kans af op de reservebank. Een andere nieuwkomer die de basis heeft gehaald is middenvelder Kilian Berkhout. Hij kwam over van Excelsior Maassluis.

In competitieverband ontmoetten AFC en Katwijk elkaar tot nog toe twee keer. De uitwedstrijd op 18 februari 2017 werd, zoals eerder vermeld, met 1-0 in de 93e minuut door AFC verloren. Op Sportpark Goed Genoeg werd het op 9 oktober 2016 gelijk. Mengerink opende in de eerste helft de score voor Katwijk, AFC kwam in de tweede helft langszij door Matthijs Jesse die een diepe bal van Melvin Grootfaam knap wist af te ronden. Hoewel er over en weer veel kansen waren op een hogere score bleef het 1-1 en zakte AFC door dit resultaat toen naar een derde plaats. In negen wedstrijden scoorden The Reds twintig doelpunten met een ‘maar’ op drie plaatsen (Teun van Zweeden, Daan Sutorius en Pieter Koopman vertrokken aan het eind van vorig seizoen resp. naar Swift, AFC zaterdag en VVSB) gewijzigde ploeg. Katwijk stond toen na negen wedstrijden zevende met een ongeveer gelijke ploeg als die van dit seizoen. Het kan dus, zeker voor AFC, verkeren. Zoals het er nu uit ziet moet ons aller eerste zich in de eerste plaats zien te handhaven. Katwijk gaat uiteraard voor het kampioenschap en mag zich dan slechts  officieus, met dank aan de KNVB,  laten kronen tot Algeheel Amateurkampioen van Nederland. Bizar wordt het vanwege het besluit dat de kampioen dit seizoen niet in aanmerking komt voor promotie naar de Jupiler League. De zo door de KNVB zo bepleitte én doorgedrukte doorstroming van het amateurvoetbal naar de profwereld, waarop al het piramidale wapengekletter geënt is, wordt tijdens het seizoen geblokkeerd door diezelfde bond. Een zeer aanvechtbaar beslissing. Het moet allemaal niet veel gekker worden.

Hoe dan ook kunnen we zaterdag op ons mooie hoofdveld een zeer spannende wedstrijd verwachten tussen twee technische ploegen die de aanval niet schuwen. Hopelijk leveren die aanvallen AFC dit keer niet alleen kansen op maar ook een paar doelpunten. In dat geval is een mooi resultaat tegen koploper Katwijk beslist mogelijk. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal worden aangeboden door Kottmann & Co
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Can Rote