AFC - Katwijk voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR DERDE ZEGE OP RIJ TEGEN KATWIJK

Aanstaande zaterdag ontvangen we regerend kampioen Katwijk. De ploeg van trainer/coach Anthony Correia en technisch directeur Cees Bruinink staat vierde, veertien punten achter koploper Spakenburg. Met nog vijf wedstrijden te gaan een kansloze achterstand, o.a. te wijten aan een slechte periode met vijf nederlagen in september/oktober én een geweldige reeks overwinningen van de koploper. De vierde plaats is zo slecht nog niet, want aan het eind van vorig seizoen vertrokken de topspitsen Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman naar Spakenburg, ging de 1.94 lange centrumspits spits Tim Freriks te elfder ure naar het Deense Akademinsk BK en vertrok linkerspits Killian van Mil naar dezelfde Deense club. Van Mil is weer terug in Nederland en speelt inmiddels voor Spakenburg. Verder beëindigde Raoul Esseboom zijn lange voetbalcarrière bij Katwijk. Natuurlijk zat TD Bruinink niet stil. De veel scorende spits van Kon. HFC Sietse Brandsma werd aangetrokken, net als de gevaarlijke vleugelspits Matthijs Hardijk van HHC Hardenberg. En verder verhuisden ook Ruben Doesburg (ADO’20), Jaymillio Pinas (FC Dordrecht), Koen Tros (HFC) en Randy Wolters (Larne FC, Noord-Ierland) naar Katwijk. Gelet op de cijfers hebben vooral Brandsma, Hardijk en Doesburg hun draai gevonden in het vissersdorp. Verder draait ook de uit het O 23-team gekomen Finn Janmaat erg goed mee.

Dan AFC. De door Benno Nihom getrainde ploeg is alweer vijf weken ongeslagen en staat inmiddels zesde, acht punten achter Katwijk. De laatste twee wedstrijden tegen Jong Sparta  en HFC werden gewonnen. Aan de Spanjaardslaan was dat een unicum, want dat was nooit eerder gebeurd. De zege op de Koninklijken was verdiend: The Reds troefden de wit-blauwen op alle fronten af. Mooie doelpunten van Marciano Mengerink, over hem direct meer, en invaller Wessel Been beslisten de wedstrijd. (Zie TV-Samenvatting)

Afgelopen zaterdag werd op sportpark Goed Genoeg gewonnen van Jong Sparta en ook op deze zege viel weinig af te dingen. Voor AFC scoorden Noa Benninga, Wessel Been en Splinter de Mooij. (Zie TV-Samenvatting) Prima rapportcijfers dus de laatste tijd en dat ondanks het vertrek in de winterstop van Raily Ignacio naar Kozakken Boys en Darren Maatsen naar Excelsior Maasssluis. Inmiddels is ook bekend dat Oussama Siali en Segün Owobowale aan het eind van seizoen AFC gaan verlaten. Zij vertrekken resp. naar DVS’33 Ermelo en VVSB. Al met al zijn de resultaten van AFC dit seizoen veel te wisselvallig om in de top een rol van betekenis te kunnen spelen. Mooie zeges, zoals uit tegen Spakenburg, werden afgewisseld door teleurstellende uitslagen, zoals de 1-3 nederlaag thuis tegen Noordwijk. Bovendien werd er veel gelijk gespeeld en dat schiet met de huidige puntentelling niet erg op.

Enkele spelers verdienen hier aparte aandacht. Allereerst Marciano Mengerink, die op 6 juni 2022 zijn laatste wedstrijd voor Katwijk speelde. In acht seizoenen scoorde hij in 205 wedstrijden 115 goals en werd drie keer kampioen met de trots van Katwijk Noord. (zie Video). Marciano vertrok hierna naar Tiel waar hij bij TEC een zware knieblessure opliep. Hierna volgde de overstap naar AFC, naar sportpark Goed Genoeg, waar hij vlak in de buurt woont en als gymleraar van het Sint Nicolaaslyceum al vaak kwam. Na een lange revalidatieperiode maakte Marciano op 17 februari jl. in Katwijk-Zuid zijn competitiedebuut bij AFC tijdens de met 2-5 gewonnen wedstrijd tegen Quick Boys. Sindsdien krijgt de 33-jarige centrumspits steeds meer speeltijd en doet hij waar hij zo goed in is: scoren. Tot nog toe vier keer. Hopelijk vindt Marciano ook zaterdag het net tegen zijn oude club.

‘Dreh- und Angelpunkt’ van de regerend kampioen is captain Robbert Susan die bezig is aan zijn twaalfde (!) én laatste seizoen. De 36-jarige middenvelder maakte in 288 duels 90 goals en gaat nog steeds voorop in de strijd. Met Susan werd Katwijk vier keer kampioen. Ze gaan deze fantastische speler missen in Katwijk Noord.

Wat gaat het zaterdag worden tussen de nummers één (Katwijk) en twee (AFC) van de Stand aller tijden Tweede Divisie? (zie lijst Voetbal.com). Spannend wordt het zeker! AFC won de twee laatste wedstrijden, Katwijk ook. De ploeg van trainer Correia, die aan het einde van het seizoen afscheid neemt en wordt opgevolgd door Jasper Ketting van HBC uit Heemstede, versloeg Rijnsburgse Boys met 0-3 en HFC met 3-1. De doelpunten werden in beide wedstrijden gemaakt door Brandsma, Hardijk en invaller Doesburg. Eerder dit seizoen won Katwijk met 2-0 van AFC door treffers van Doesburg en Hardijk aan het eind van de eerste en tweede helft. Afgelopen seizoen waren The Reds in Amsterdam met 1-0 de baas. Op 8 september 2022 werd het een fantastische wedstrijd, waarin keeper Gijs van Zetten kon laten zien wat hij waard was. Uiteindelijk was Raily Ignacio in de 61e minuut de matchwinner na een perfect uitgevoerde counter. (TV-samenvatting) Laten we hopen op een vergelijkbaar scenario, ook al speelt Raily inmiddels in Werkendam. Gelukkig beschikken we  over andere spitsen die ook kunnen scoren. Succes!

MvdW