AFC - Katwijk voorbeschouwing

Achter het doel van Patrick Zonneveld een grote schare Katwijk supporters, maar deze keer kunnen zij niet juichen.

AFC – KATWIJK : KAMPIOENENBAL OP DE ZUIDAS

Zaterdag aanstaande start de Jack’s League, de nieuwe naam voor de Tweede Divisie, met de kraker AFC-Katwijk.
Beide verenigingen spelen al heel lang met succes op het hoogste amateurniveau op de zaterdag en de zondag en hebben de laatste jaren ook in de Tweede Divisie uitstekend gepresteerd. Meer dan zelfs. Katwijk werd in het seizoen 2017-2018 kampioen, AFC was in het seizoen 2018-2019 het beste amateurteam van Nederland. Een seizoen later werd de competitie na 24 wedstrijden gestopt door de coronasituatie, maar toen stond Katwijk wel bovenaan, met AFC op een derde plaats. Afgelopen seizoen stond AFC bovenaan, toen de KNVB er al na zes wedstrijden al een eind aan moest maken door de aangekondigde coronamaatregelen.

Al met al zijn Katwijk en AFC de laatste kampioenen en behoren, kijkend naar de kwaliteit van de selecties, opnieuw tot de titelfavorieten. De technische staf van Katwijk heeft onder regie van Cees Bruinink een grote slag geslagen met de komst van goalgetter Ahmed El Azzouti, die veel succes boekte bij IJsselmeervogels en Kozakken Boys. De aanval van Katwijk werd verder versterkt met Mukhtar Suleiman van OFC Oostzaan en is samen met topspits Marciano Mengerink en de talentvolle aanvaller Killian van Mil voor iedere defensie razend gevaarlijk. Er werden nog meer spelers aangetrokken, waaronder de ervaren keeper André Krul van Telstar en AZ. Een wereldreiziger, want Krul keepte niet alleen in België, Duitsland en Malta, maar ook in Columbia, Puerto Rico, Japan en Australië. Bijzonder! Tegenover de komst van nieuwe spelers stond ook het vertrek van o.a. Joey Jongman naar zijn oude club Barendrecht. Kijkend naar de selectie van Katwijk mag de 33-jarige middenvelder én aanvoerder Robbert Susan niet onvermeld blijven. Susan gaat zijn elfde jaar in als speler van Katwijk 1 en is mede door zijn werklust en winnaarsmentaliteit het boegbeeld van de Katwijkers.  

Uiteraard zat ook het technisch hart van AFC niet stil in de afgelopen maanden. Zo kon AFC middenvelder Splinter de Mooij (19) begroeten, die in plaats van voortzetting van zijn voetbalcarrière bij Feyenoord koos voor een opleiding als arts in Amsterdam. Aanvaller Thomas Verhaar (33) kwam over van BVO Excelsior Rotterdam na een lange carrière in het amateur- en betaald voetbal bij resp. VOC en Sparta Rotterdam. De selectie werd verder versterkt met vleugelspits Segun Owobowale (24) die het afgelopen seizoen bij Noordwijk actief was en met middenvelder Koen Wesdorp (23), die overkwam van ASWH. De selectie werd verder aangevuld met twee spelers van AFC Zaterdag 1, t.w. verdediger Dean van Zwieten (21) en keeper Gijs van Zetten. Tegenover de komst van deze spelers stond o.a. het vertrek van spits Yordi Teijsse naar Kozakken Boys. Vermeldingswaard is verder de aanwezigheid van linksback/middenvelder Guus van Weerdenburg in de AFC-selectie. Vorig seizoen maakte Guus met succes de overstap van Katwijk naar The Reds.

Heel wat mutaties dus aan beide kanten. Voor de trainers van Katwijk en AFC, Anthony Correia en Uli Landvreugd, reden te meer voor een stevig oefenprogramma in de afgelopen periode. Heel wat wedstrijden werden gespeeld, soms wel twee op een dag om de gehele selectie speelminuten te geven. Beide trainers kunnen terugzien op een geslaagde oefencampagne met veel zeges en doelpunten.

Maar nu begint de competitie, nu gaat het er echt om. Hoe liggen zaterdag aanstaande de kansen op het totaal vernieuwde sportpark Goed Genoeg? Voorspellen is moeilijk, zeker als het om de toekomst gaat. Kijken we naar de onderlinge resultaten in de Tweede Divisie dan valt vooral op dat Katwijk en AFC elkaar maar heel weinig ontlopen. In Amsterdam werd het 2 keer gelijk (1-1, 0-0) en was er 1 maal winst voor Katwijk (2-3), in Katwijk werd het 1 keer gelijk (2-2), was er 1 maal winst voor Oranje (1-0) en 2 keer winst voor AFC (2-3, 1-2). Per saldo dus precies gelijk. Thuisvoordeel is ook niet herleidbaar uit dit overzicht. Ook dat nog!

De regerend kampioen tegen de oud-kampioen, het wordt in dit kampioenenbal op de Zuidas super spannend, dat is wel zeker. Hopelijk ook een topwedstrijd met veel doelpunten. Dat moet haast wel met zoveel gelouterde topscorers op het veld. En we hopen natuurlijk op een openingsduel met veel toeschouwers. Dat is misschien na alle Corona-ellende nog wel het allerbelangrijkste. We wensen al die toeschouwers heel veel plezier!

MvdW