AFC - Katwijk voorbeschouwing

Koploper AFC gaat ook tegen Katwijk voor de winst

Aanstaande zaterdag is de Voetbalvereniging (VV) Katwijk bij AFC te gast op sportpark Goed Genoeg. Een blik op de ranglijst toont het belang van dit duel aan. Ons allereerste staat fier bovenaan met zes punten voorsprong op Katwijk dat op de tweede plaats volgt. Wint AFC dan wordt de voorsprong op de kampioen van vorig seizoen heel groot, winnen de ‘orangisten’ dan is er weer volop hoop in het voetbalgekke vissersdorp om opnieuw kampioen te worden van de Tweede Divisie. Het kampioenschap werd in het afgelopen seizoen behaald na een geweldige tweestrijd met Kozakken Boys, die op de laatste dag beslist werd. In Werkendam speelde Kozakken Boys en Katwijk met 0-0 gelijk en dat was net genoeg voor de ploeg van Jack van den Berg, die in februari het trainersstokje had overgenomen van de naar de VS vertrokken trainer Dick Schreuder. Maar het was wel kantje boord want de ploeg van trainer Danny Buijs, inmiddels bij FC Groningen werkzaam, was op thuisbasis De Zwaaier beter, maar miste net dat beetje geluk om de kampioensvlag te kunnen hijsen. De titel ging nu naar de club die het hele seizoen bovenaan had gestaan en in de finalewedstrijd niet wenste te capituleren. Onverzettelijkheid, beslist een kenmerk van Katwijk, zoals ook afgelopen zaterdag bleek in de thuiswedstrijd tegen Jong Almere dat niet onderdeed voor de oranjehemden. Integendeel, de beloften uit Almere waren sterker, zeker nadat aanvoerder Robbert Susan na zijn tweede gele kaart het veld moest verlaten. Maar Katwijk hield stand en wist zelfs in de 90e minuut via invaller Michiel van Dam de winst te grijpen.

Het gaat Katwijk dit seizoen dus goed voor de wind. Eigenlijk steeds beter, want de laatste drie wedstrijden werden gewonnen. De laatste nederlaag dateert alweer van 29 september jl. Toen werd thuis met 2-4 verloren van Excelsior Maassluis. Opvallend is dat de oranjehemden het in Katwijk minder goed doen dan buitenshuis. Uit werden zes van de zeven duels gewonnen, op sportpark De Krom maar drie van de acht wedstrijden. In Groesbeek en Hardenberg werden mooie zeges geboekt op De Treffers (1-4) en HHC (0-4), in en tegen Spakenburg ging het in het begin van het seizoen mis (2-1). De grootste thuiszege werd onlangs geboekt op Barendrecht (4-0). Opvallend is verder dat Katwijk heel weinig doelpunten tegen krijgt. Keeper Ricardo Kieboom is met 14 goals de minst gepasseerde keeper van de Tweede Divisie. Met 27 doelpunten voor doet de aanval het naar verhouding wat minder. Wat dat betreft staat Katwijk op een zevende plaats.

Katwijk speelt dit seizoen met ongeveer hetzelfde team als het afgelopen seizoen. Kijkend naar de basis in het beslissende duel tegen Kozakken Boys ontbreekt alleen Paul de Lange. Na een lange, succesvolle carrière is hij gestopt. Naar een andere vereniging vertrokken Frank Tervoert (Rijnsburgse Boys), Setan Plat (RKAV Volendam), Sabir Achefay en Demir Strojil (allebei naar Noordwijk). Katwijk vulde de selectie aan met verdediger Sten Vreekamp (kwam over van Spakenburg), middenvelder Joey Jongman (Barendrecht) en de spitsen Norair Aslanyan (FC Emmen) en Jordy Hilterman (FC Volendam). Belangrijk is ook de rentree van Mike van den Ban, die na een zware blessure weer terug is aan het front. Een goede zaak voor hem én voor het Nederlandse amateurvoetbal want met zijn snelheid en dynamiek is hij een geweldige speler, die we nog goed kennen van zijn periode bij Kon. HFC. ‘Last but not least’ kan Katwijk dit seizoen weer beschikken over Marciano Mengerink, die vorig seizoen 28 keer scoorde en daarmee topscorer was van de Tweede Divisie. Mengerink, die vlak bij ons sportpark woont (!), scoorde dit seizoen al tien keer. Het meest opvallend is het snelle vertrek van trainer Jack van den Berg, die vorig seizoen in februari ASWH verruilde voor Katwijk en met zijn nieuwe club kampioen werd. Omdat de synergie tussen Van den Berg en de spelersgroep nu zou ontbreken ging de technische leiding van Katwijk op zoek naar een nieuwe trainer en kwam bij Jan Zoutman uit, een ervaren man die in de periode 2015-2017 Quick Boys trainde, de andere grote club uit Katwijk. Na de vijfde thuisnederlaag vertrok Zoutman voortijdig bij de blauwwitten en maakte dus binnen het dorp een opmerkelijke overstap. Voor zijn tijd bij Quick Boys trainde Zoutman o.a. Argon en IJsselmeervogels. Met beide clubs werd hij algeheel amateurkampioen.

Ook AFC heeft een nieuwe trainer. Na Ton du Chatinier die vorig seizoen al snel werd afgelost door interim-coach André Wetzel, staat dit seizoen Uli Landvreugd voor de groep. Na een trainerscarrière bij o.a. de jeugd van AFC, het Engelse Barnet FC (o.a. samen met oud-Katwijk trainer Dick Schreuder), Eemdijk en Hooglanderveen is de oud-prof van Cambuur en Ipswich en oud-speler van AFC in de periode 1996-2005 nu bezig met een zeer succesvolle start bij ‘zijn’ club. De cijfers liegen er niet om. 37 punten uit 15 wedstrijden, 47 goals voor en 18 tegen, de laatste zes wedstrijden gewonnen en thuis nog geen punt gemorst: het is bijna te mooi om waar te zijn. Wie ons eerste heeft zien spelen zal hebben genoten. Van het aanvallende spel, de fraaie doelpunten en de mooie combinaties. En wat te denken van de bekerwedstrijden tegen Telstar en Top Oss. De Witte Leeuwen werden op sportpark Goed Genoeg met 5-0 getemd, in een drijfnat Olympisch Stadion wonnen The Reds met 1-0 van Tot Ons Plezier Oss. Net als Katwijk trok AFC dit seizoen geen leger nieuwe spelers aan. Dat was ook niet nodig want ons eerste won in het afgelopen seizoen de derde periode na een uitermate stroeve eerste helft van de competitie. Na de winterstop begon het juist ook door de komst van Raily Ignacio te lopen en was de grote makke, de bijzonder lage improductiviteit, verholpen. Enkele spelers vertrokken, waaronder Ilias Zaimi (naar Achilles Veen), Malcolm Esajas (JOS/Watergraafsmeer) en Eelke de raaf (Odin’59) of stopten erom uiteenlopende reden mee (Marien Willemsen, Marc van den Boogaart en Koen Bosma). Daarvoor in de plaats kwamen Yordi Teijsse en zijn tweelingbroer Kenny (resp. van Quick Boys en SC Cambuur), Fouad Belarbi (Hercules), Tim Linthorst (Berliner AK) en Tiemen van Hezel (HHC Hardenberg). De eerste vier genoemde spelers kunnen op dit moment rekenen op een basisplaats. Tiemen, die later in het seizoen bij de selectie aansloot, wacht op zijn kans. Per saldo heeft e.e.a. geleid tot een uitstekende, trefzekere mix, waarbij Raily (15), Yordi (9) en Kenny (9) alleen al 33 doelpunten voor hun rekening namen. Niet normaal!

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Op grond van de cijfers én het thuisvoordeel zijn The Reds licht favoriet. De aanval van AFC laat zich moeilijk afstoppen, de defensie is goed op de orde. Een zevende thuiszege op rij is dus goed mogelijk. Maar we hebben ook kunnen vaststellen dat Katwijk buiten het vissersdorp uitstekend opereert, veel beter dan op thuisbasis De Krom. De ploeg van Jan Zoutman beschikt niet alleen over een bijna waterdichte defensie en een veel scorende spits, maar ook over een vechtershart.  Ondanks het ontbreken van aanvoerder Robbert Susan, die geschorst is, zal Katwijk er alles aan doen om de achterstand niet nog veel groter te laten worden. Laten we hopen dat heel veel in het rood-zwart en oranje uitgedoste supporters deze belangrijke wedstrijd zullen bijwonen en zullen genieten van een fantastisch duel. Vorig seizoen won Katwijk op 9 november in Amsterdam met 2-3, op het nippertje, na een wedstrijd met veel spanning en wisselende kansen. Voor herhaling vatbaar, maar dan wel, kijkend door het AFC-brilletje, met een andere uitslag. Succes!

MvdW