AFC - Katwijk verslag

SCOREND AFC VERLIEST KRAP VAN KOPLOPER KATWIJK

In een attractieve wedstrijd verloor AFC nipt van koploper Katwijk. Op Sportpark Genoeg zagen de toeschouwers een enerverende en doelpuntrijke eerste helft. De tweede helft was veel minder aantrekkelijk, maar bleef wel tot de laatste minuut spannend. In de 2-3 ruststand kwam echter geen verandering meer. Door deze zevende nederlaag en de resultaten op de andere velden staat ons eerste na tien wedstrijden nog steviger op de voorlaatste plaats. Tijd dus voor een tussensprint. Hoopvol in dit verband  waren de twee doelpunten tegen Katwijk, die het povere saldo bijna verdubbelden.

Vandaag komt Katwijk op bezoek. Na negen wedstrijden staat de ploeg van trainer Dick Schreuder bovenaan met 24 punten, onze jongens staan voorlaatste met 17 (!) punten minder.  Op papier een redelijk kansloze affaire dus, maar schijn kan ook hier bedriegen. Zo is AFC echt tot veel meer in staat dan de ranglijst laat zien. Voorwaarde is wel dat het goede spel (zoals in de laatste wedstrijd tegen FC Lienden) bekroond wordt  met een aantal doelpunten. Anderzijds bleek het tot voor kort ongenaakbare Katwijk  de laatste weken toch kwetsbaar. In de beker werd op thuisbasis De Krom verloren van cupfighter VVSB, afgelopen zaterdag was Excelsior in Maassluis met 3-1 de baas. Daarenboven raakte de razend gevaarlijke middenvelder/spits Mike van de Ban zwaar geblesseerd tegen VVSB en zal dit seizoen niet meer spelen. De vraag is hoe Katwijk vandaag met deze tegenslagen omgaat.

Als de teams het veld betreden valt allereerst op  dat de rode en oranje shirts en sokken in het regenachtige weer niet heel veel van elkaar verschillen. In Eindhoven fuseerden  de hockeyclubs EMHC en Oranje Zwart en gaan verder als Oranje-Rood door het leven.  Zover zijn AFC en Katwijk, ondanks de tenues, nog niet! Opvallend is ook het grote aantal supporters uit Katwijk. Iets om jaloers op te zijn. Kijkend naar de opstellingen valt bij Katwijk op dat Michiel van Dam niet van de partij is. Zijn plaats wordt op het laatste moment ingenomen door Omar Handi. Vergeleken met de basis tegen FC Lienden speelt bij AFC Matthijs Jesse voor Malcolm Esajas en Milan Hoek voor de geblesseerde Ilias Zaimi. Rob Rietveld en Derre Kwee vormen het centrale duo in afwezigheid van Sam Nijpels en captain Magid Jansen, die nog kampen met een blessure. Kijkend naar de beginopstelling speelt André Wetzel met vijf man achter, waarbij Marien Willemsen en Matthijs een aanvallende rol hebben aan de resp. rechter- en linkerkant.

Nadat scheidsrechter De Winter voor het eerst heeft gefloten hoeven we niet lang te wachten op het eerste wapenfeit. Een diepe bal op spits Marciano Mengerink gaat net over Derre Kwee heen en bereikt de handige spits van Katwijk. Mengerink draait behendig  tussen Derre en Thomas van den Houten door en laat vervolgens Patrick Zonneveld kansloos. Een mooie goal, maar stond Mengerink niet ruim buitenspel? ‘Vriend en vijand’ zijn het er over eens dat de assistent-scheidsrechter heeft staan slapen.  De TV-beelden leren later anders. Het is, zij het nauwelijks zichtbaar, géén buitenspel. Hoe dan ook, na drie minuten met 0-1 achter, een flinke domper. Gelukkig is dat aan het spel van AFC helemaal niet te merken. De dadendrang van The Reds leidt tot enkele gevaarlijk corners. De eerste wordt in de 8e minuut van dichtbij door Rob Rietveld ingekopt, maar keeper Ricardo Kieboom tikt de bal fraai over de lat. Een minuut later schiet Mark van den Boogaart van een meter of tien in maar Katwijk captain Robbert Susan weet de bal op de doellijn te keren. Wordt het weer zo’n dag, goed voetballen, maar niet scoren? Voor we daar antwoord op kunnen geven is er een volgende, grote domper. Na een sprint valt Matthijs Jesse met een hamstringblessure op het gras en kan hij al na elf minuten het veld verlaten. Malcolm Esajas valt voor hem in. AFC moet het concept noodgedwongen omgooien, van 5-3-2 naar 4-4-2. Het deert The Reds schijnbaar niets. Integendeel! Een knappe combinatie van aanvoerder Marien met Tom van den Brink eindigt in een corner, die door Koen Bosma weer schitterend wordt genomen. Dit maal komt de bal op het hoofd van Thomas die bal in de 13e minuut onhoudbaar in de verre hoek achter Kieboom kopt. Het kan dus toch! Met de gelijkmaker op het bord gaan onze jongens door én met succes.  Weer staat Koen aan de basis. Zijn cross over 50 meter bereikt Thomas aan de andere kant van het veld. Thomas loopt goed door en Tom kan zijn voorzet bij de tweede paal mooi intikken. Zo makkelijk kan scoren zijn! Het staat na veertien minuten al 2-1 en die stand is bovendien dik verdiend.

Langzamerhand wordt Katwijk sterker. Er loopt zichtbaar ook heel wat kwaliteit rond bij de koploper. Opvallend goed is bijvoorbeeld Steven Sánchez Angulo, die vlak achter  de voorhoede opereert en af en toe  met fraaie acties onze defensie op de proeft stelt. Zo ook in de 24e minuut als hij Marc te vlug af is.  De bal blijft vervolgens hangen en wordt niet goed weggewerkt waarna de bal via Susan bij Mengerink terecht komt.  Deze doelgerichte spits, die op een steenworp van ons sportpark woont, klopt Rob  Rietveld op snelheid en laat vervolgens Patrick Zonneveld kansloos. Het is twintig  minuten voor rust 2-2 en nu heeft Katwijk het initiatief. In de 30e minuut leidt dat bijna tot een doelpunt maar Stefan Plat vindt Patrick op zijn weg. Koen probeert het  even later nog met een vrije trap van afstand, na een overtreding op Marc,  maar anders dan bij IJsselmeervogels verdwijnt de bal naast het doel. Het slotakkoord is ten slotte voor Katwijk. Dit in de vorm van een prachtig doelpunt. Een give (Damiano Schet) and  go (Mengerink) uit het boekje, echt heel mooi afgerond door Schet, die dat in de jeugd van AFC duidelijk goed is geleerd. 2-3 derhalve bij rust, de toeschouwers hebben genoten van een schitterende eerste helft.

Na de thee is het allemaal veel minder. Het wordt ook steeds donkerder en het is maar goed dat deze wedstrijd, anders dan de andere wedstrijden in de Tweede Divisie, om 14.30 uur in plaats van 15.30 uur begonnen is. Schreuder en Wetzel proberen met enkele wissels de wedstrijd nog nieuw leven in te blazen, maar het houdt allemaal niet over. Bij AFC maken Koen en Rob plaats voor resp. Melvin Grootfaam en Johan Kulhan. Jonathan Richard zakt een linie en Johan speelt op het middenveld. Onze jongens proberen het, maar de dynamiek van de eerste helft is niet meer te ontwaren. Toch blijft het spannend, want de 2-3 voorsprong biedt Katwijk geen garantie op succes. Zeker niet nadat  Susan in de 58e minuut een penalty mist, na een lichte overtreding van Jonathan op Mengerink. De fraaie save van Patrick biedt onze jongens weer hoop. Als Katwijk het niet kan afmaken dan maken wij de gelijkmaker nog! In de 62e minuut is die kans er als Malcolm rand strafschopgebed mag aanleggen voor een vrije trap. Zijn kiezelharde bal belandt laag in het muurtje. In de eindfase  is er nog een tweede kans op de gelijkmaker. kans op een doelpunt. Dit na een mooie pass van Tom op Melvin in de 88e minuut, die net niet goed uitkomt om van heel dichtbij te scoren. Dát zou een hele opsteker zijn geweest voor ons aller eerste dat ‘over all’ een uitstekende wedstrijd speelde en voor Melvin zèlf, op weg naar de grote vorm van het afgelopen seizoen. Het mocht helaas niet zo zijn. Het is en blijft 2-3.

We zullen het dus moeten doen met een krap verlies tegen de koploper, mét gelukkig weer eens twee doelpunten. Bij elkaar voldoende perspectief om in de komende wedstrijden het nodige te doen aan ons puntentotaal. Een fikse tussensprint is langzamerhand noodzakelijk. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, © Marien Willemsen, Rob Rietveld (55. Johan Kulhan), Derre Kwee, Tomas van den Houten, Matthijs Jesse (11. Malcolm Esajas), Jonathan Richard, Mark van den Boogaart, Milan Hoek, Tom van den Brink, Koen Bosma (51. Melvin Grootfaam). 

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Bekijk hier de samenvatting:

<