AFC - Katwijk met voorbeschouwing

Haakt AFC aan of af tegen regerend kampioen Katwijk

Woensdagavond komt regerend kampioen Katwijk op bezoek. De ploeg van trainer Anthony Correia en technisch directeur Cees Bruinink staat na drie wedstrijden op een derde plaats, twee punten achter de nummers één en twee HHC Hardenberg en De Treffers. AFC staat zevende, vijf punten achter de koplopers. Voor AFC is het een zeer belangrijke competitiewedstrijd. Het is aanhaken of voorlopig afhaken bij de top van de Tweede Divisie. In dit verband is ook de wedstrijd in Groesbeek tussen De Treffers en HHC Hardenberg in deze vierde competitieronde van belang. Wat zijn de kansen voor de nummers één (Katwijk) en twee (AFC) van de ‘over all’ ranglijst van de Tweede Divisie, die in 2016 gecreëerd werd in het kader van de door de KNVB gewenste piramidesering van het amateurvoetbal?

Katwijk beschikt wederom over een sterke selectie waar o.a. sterkeeper Jean-Paul van Leeuwen (afkomstig van Excelsior Maassluis) , centrale verdediger Levi Bouwense (ASWH) en middenvelder Robin Schutte (FC Volendam) aan werden toegevoegd. Enkele spelers vertrokken. Zoals goalgetter Marciano Mengerink, die zeven seizoen bij Katwijk speelde en in die tijd 105 doelpunten maakte. Mengerink maakte de overstap naar TEC en scoorde voor zijn nieuwe club al enkele doelpunten. O.a. zondag jl. een treffer tegen AFC. Maar een groot aantal bepalende spelers bleven zoals captain en boegbeeld Robbert Susan, die al sinds 2011 iedere week het oranje shirt aantrekt, topschutter Ahmed el Azzouti, de spitsen Tim Freriks en Killian van Mill, alsook Lars Weistra en Paul Kok die we nog kennen van hun tijd bij Kon. HFC. Katwijk startte dit seizoen met een daverende 7-0 thuiszege op Jong Volendam. El Azouti scoorde drie keer, Susan, Freriks, Van Mil en Suleiman ieder één keer. Tegen Noordwijk werd het gelijk. Pas in de 65e minuut liet Freriks de gelijkmaker aantekenen op sportpark Duinwetering. Afgelopen zaterdag kwam Scheveningen op bezoek. Op slag van rust maakte centrale verdediger Kay Blokland het enige doelpunt. In de tweede helft had de ploeg van trainer Correia kansen genoeg om de score uit te bouwen, maar stond het vizier niet op scherp.

Bij AFC vallen dit seizoen ook wat mutaties te noteren. Zo maakten de aanvallers Darren Maatsen en Melvin Platje de overstap van resp. Quick Boys en het Indonesische Bhayangkara, de middenvelders Kevin Visser en Noa Benninga kwamen van FC Volendam en stadgenoot Swift. Een aantal spelers vertrok waaronder linksbuiten Melvin Grootfaam, middenvelder Derre Kwee en aanvaller Thomas Verhaar. Maar ook in de staf deden zich belangrijke veranderingen voor. Zo vertrok trainer Ulrich Landvreugd na vier succesvolle seizoen naar BVO Telstar en nam Benno Nihom, de trainer van het eerste zaterdagteam van AFC, het stokje van hem over. Ook assistent Said Moumane en teammanager Jeroen Brussee stopten na een lange periode met AFC 1 en werden opgevolgd door Chedric Seedorf, Nick van der Velden en Tim de Groot. AFC startte dit seizoen met een nipte nederlaag in Groesbeek tegen De Treffers, waarna IJsselmeervogels thuis overtuigend werd verslagen. Afgelopen zaterdag werd het 2-2 in Tiel na een spannende wedstrijd met wisselende kansen. Al met al geen denderende start, maar het had met een beetje mazzel een heel stuk beter kunnen uitpakken. Maar ondanks de verpletterende zege op Jong Volendam lijkt ook Katwijk nog niet helemaal in topvorm te zijn. Maar wat niet is kan snel komen, zeker als sprake is van het affiche AFC – Katwijk

Kijken we tot slot nog even naar de onderlinge resultaten dan zien we dat AFC en Katwijk elkaar negen keer troffen in de Tweede Divisie. Drie keer won AFC, vier keer Katwijk en tweemaal werd het gelijk. Op sportpark Goed Genoeg won AFC nog nooit van Katwijk. Over de onderlinge wedstrijden valt een hoop te zeggen. O.a. het feit dat Matthijs Jesse en Patrick Zonneveld al op 8 oktober 2016 tegen Katwijk uitkwamen en dat de naar TEC vertrokken Marciano Mengerink met vijf doelpunten tegen AFC het meest productief was. In de afgelopen jaren werd Katwijk twee keer kampioen van de Tweede Divisie en AFC één keer. aan het eind van seizoen 2018-2019 was het voor AFC feest en werd er op 6 april 2019 op sportpark De Krom ook nog eens van Katwijk gewonnen. Een ongelooflijk spannend duel met goals van Michiel van Dam (2x) voor Katwijk en Raily Ignacio, Kenny Teijsse en Matthijs Jesse voor AFC. De Katwijkers raakten in deze wedstrijd maar liefst vier keer de lat. AFC één keer. Een record? Maar er gebeurde veel meer spectaculairs voor beide doelen. De toeschouwers konden o.a. genieten van fantastisch keeperswerk. Zes-zes behoorde als uitslag zeker ook tot de mogelijkheden. Op zo’n wedstrijd zitten we woensdagavond met z’n allen te wachten: een sportief duel, met veel doelpunten en scoringskansen, een wedstrijd waar de vonken van afvliegen en waar je veel later nog graag over schrijft. Hopelijk gaan alle sportieve registers open en de remmen helemaal los op sportpark Goed Genoeg. Succes!

MvdW