AFC - Katwijk met verslag

Onnauwkeurig AFC laat Katwijk ontsnappen

De strijd tussen de nummers één en twee van de Tweede Divisie is in een 0-0 gelijkspel geëindigd, het eerste puntverlies thuis na acht wedstrijden. Anders dan de brilstand doet vermoeden hebben AFC en Katwijk de toeschouwers vermaakt met een spannende wedstrijd. In de eerste helft waren The Reds beduidend beter dan hun opponenten, in de tweede helft beet de regerend kampioen flink van zich af. Toch waren ook na rust de beste kansen voor AFC, maar de afwerking was te onnauwkeurig. Bovendien bleek keeper Kieboom in topvorm. Door deze remise is het onderlinge verschil tussen AFC en Katwijk nog steeds zes punten. IJsselmeervogels gaat na de winst op Rijnsburgse Boys de winterstop in op de tweede plaats, vijf punten achter de ploeg van Uli Landvreugd.

Vandaag staat de laatste competitiewedstrijd voor de winterstop op het programma. Koploper AFC treedt in het achtste thuisduel aan tegen Katwijk, dat zich heeft opgewerkt naar de tweede plaats na een aarzelende start. Onder regie van trainer Jan Zoutman, die onlangs het trainersstokje via Cees Bruinink overnam van Jack van den Berg, proberen de oranjehemden, net als vorig seizoen beslag te leggen op de titel in de Tweede Divisie. Dan moet er vandaag in ieder geval niet verloren worden van The Reds, want de achterstand bedraagt nu zes punten. Winnen zou nog mooier zijn, maar dat wordt wel een lastige klus, want AFC heeft thuis de voorafgaande zeven wedstrijden gewonnen. Met heel veel doelpunten van Raily Ignacio en de tweelingbroers Yordi en Kenny Teysse. Katwijk zet daar de veel scorende topspits Marciano Mengerink tegenover en een defensie die zich nauwelijks laat passeren. Bij elkaar genoeg ingrediënten voor een spetterend duel.

Het is bijna twee uur als de ploegen hun opwachting maken. Het is koud op sportpark Goed Genoeg, maar sneeuw blijft ons gelukkig gespaard. Bij AFC geen verassingen in de opstelling. Bij Katwijk ontbreekt captain Robbert Susan. Michiel van Dam, Norair Mamedov en Bart Sinteur starten, anders dan vorige week tegen Jong Almere FC, in de basis. Vooraf aan de wedstrijd wordt captain Magid Jansen gehuldigd voor de 250e wedstrijd in AFC 1 die hij vorige week speelde tegen Barendrecht. Magid is vandaag niet van de partij wegens een blessure, net als Tom van den Brink en Sam Nijpels. Na de vuurwerkshow zet scheidsrechter Nick Smit de spelers aan het werk en zijn Melvin Grootfaam en Fouad Belarbi in de eerste minuten al actief, zonder echt gevaarlijk te worden. Dat is even later wel het geval als Kenny zijn broer Yordi aan speelt. De bal gaat maar net naast. AFC is sterker aan de bal en combineert beter, maar moet wel oppassen bij balverlies. In de 20e minuut mislukt een steekpass van Milan Hoek en gaat linksback Guus Jan van Weerdenburg, opgeleid door AZ, er als een haas van door. Zijn voorzet bereikt Mike van den Ban, maar diens schot wordt geblokt. De terugstuitende balwordt door Omar Hamdi keihard ingeschoten, maar keeper Patrick Zonneveld bevestigt met een mooie save zijn uitstekende vorm. AFC is gewaarschuwd. Nog één keer dringt Katwijk aan in de eerste helft, maar de bal wordt fraai uitverdedigd door Jonathan Richard die de bal daarbij wel tegen de arm krijgt. Volkomen onbedoeld, maar heel Katwijk schreeuwt om een penalty. Scheidsrechter Smit wil er niets van weten. Terecht, want de TV-beelden laten geen overtreding zien. Het wachten is op een goal van de thuisploeg, want de koploper is in de eerste helft de bovenliggende partij. Raily Ignacio is twee keer dicht bij de openingsscore, maar Kieboom weet wel raad met de iets te zacht ingekopte en ingeschoten bal. In de 43e is Tim Linthorst met een schot van bijna 50 meter Kieboom wel de baas, maar de bal stuitert via de lat over het doel. Heel jammer, want het was een beauty die het sportjournaal zeker had gehaald. In de 45e minuut speelt Melvin de vrijstaande Thomas van Houten in het strafschopgebied aan, maar die raakt de bal niet goed en ook deze fraaie kans is verkeken.

Rust en de verkleumde toeschouwers spoeden zich naar het overvolle clubhuis om de eerste helft te bespreken bij een kopje soep of een jonge borrel. 0-0, AFC is de betere ploeg, met de beste kansen, maar er is uiteraard niets beslist. Dat heeft Jan Zoutman zijn ploeg ongetwijfeld ook voorgehouden, want Katwijk tapt in de tweede helft uit een ander, veel feller vaatje en is regelmatig voor het doel van Zonneveld te vinden. Al in de 48e minuut moet Patrick handelend optreden als Hamdi langs de lijn opstoomt. Zijn schot in de korte hoek wordt door de AFC-keeper katachtig gepakt. Vier minuten later mag Katwijk niet klagen dat Fouad van dichtbij overschiet na een pass van Melvin. Het antwoord van Mengerink laat niet lang op zich wachten maar hij schiet kort na elkaar over en naast na voorzetten van Steven Sanchez en alweer Van Weerdenburg. In de 59e minuut raakt Jongman de bal verkeerd met zijn achterhoofd en krijgt Raily eindelijk de perfecte voorzet om te scoren. Hij gaat alleen op Kieboom af, passeert hem en schiet in. De bal wordt op het nippertje van de lijn getrapt, waarna Fouad een 100% kans krijgt om AFC de 1-0 voorsprong te bezorgen. De bal vliegt tegen de lat en alles wat Katwijk is haalt opgelucht adem.

Nog een half uur te gaan en er is nog helemaal niets beslist. Katwijk dringt een minuut of twintig aan en krijgt enkele corners en vrije trappen van Jongman dicht bij het Amsterdamse doel. Gelukkig staat onze defensie goed en worden de hoge ballen telkens weggekopt door de gebroeders Teijsse en Tim Linthorst. We mogen bepaald niet klagen als een inzet van Van Weerdenburg bij de tweede paal na een voorzet van Mengerink net naast vliegt. Niet veel later houdt de voor Thomas van den Houten ingevallen Johan Kulhan Mengerink ternauwernood af van de openingsgoal. In de slotfase neemt AFC het heft weer in handen. Een keiharde kopbal van Kenny na een corner vliegt net naast en Melvin vindt Kieboom op zijn weg nadat hij zich op links knap heeft vrij gespeeld. Nog één keer zetten The Reds aan en Derre Kwee, nu op links geposteerd na het uitvallen van Thomas, speelt Kenny aan op de rand van het strafschopgebied. De streep in de bovenhoek wordt fantastisch gepakt door Kieboom die daarmee vandaag ‘the man of the match’ is.

Het is en blijft 0-0 en met deze uitslag kunnen beide ploegen wel leven. De achterstand op AFC is niet gegroeid voor Katwijk, omgekeerd geldt dat Katwijk niet dichterbij is gekomen. Toch wel een beetje jammer dit puntverlies, want aan de lange zegereeks op Goed Genoeg is na zeven wedstrijden een eind gekomen. Echt nodig was het niet, want AFC had over de gehele wedstrijd de meeste én de beste kansen. Hoe het ook zij, we gaan met vijf punten voorsprong op de nieuwe runner up IJsselmeervogels de winterstop in en dat is heel knap werk. En er zit misschien nog meer in het vat aanstaande dinsdag in Tilburg als ons aller eerste aantreedt tegen Willem II in de derde ronde van de KNVB-Beker. Heel veel succes!
MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, Tim Linthorst, © Jonathan Richard, Thomas van den Houten (77’ Johan Kulhan), Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse, Fouad Belarbi, Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Voor de TV samenvating klik op AFC-TV

Voor foto's AFC – Katwijk vooraf zie ons AFC Fotoalbum of klik hier
Voor foto's wedstrijd zie ons AFC Fotoalbum of klik hier