AFC - Katwijk met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC haakt aan na zwaarbevochten zege op Katwijk

In een spannende wedstrijd hebben The Reds voor het eerst thuis gewonnen van regerend kampioen Katwijk. Op sportpark Goed Genoeg viel de beslissing in de tweede helft toen Raily Ignacio het enige doelpunt van de wedstrijd liet aantekenen. Dit na een offensief van Katwijk dat stuk liep op AFC-keeper Gijs van Zetten, die Katwijk met enkele formidabele reddingen afhield van de openingsgoal. Door dit mooie resultaat sluit AFC aan bij de subtop van de Tweede Divisie, die met De Treffers een verrassende koploper kent.

Vanavond krijgt AFC de vv Katwijk op bezoek. Een belangrijk wedstrijd in de Tweede Divisie, maar erg druk is het bepaald niet op sportpark Goed Genoeg. Het zal o.a. te maken hebben met de Champions League wedstrijd van Ajax tegen Rangers FC, die enkele kilometers verderop wordt gespeeld in de Johan Cruyff Arena. Regerend kampioen Katwijk is de competitie goed begonnen en staat na drie wedstrijden maar twee punten achter de twee koplopers HHC Hardenberg en De Treffers, die elkaar toevalligerwijs vanavond treffen in Groesbeek. Mocht het daar gelijk worden dan kan Katwijk de koppositie overnemen. Maar dan moet er vanavond wel van AFC gewonnen worden, net als in het vorige seizoen toen de Katwijkers in de eerste competitieronde met 4-1 in Amsterdam wonnen. Het was, zo bleek later, de eerste belangrijke stap naar het kampioenschap. Voor AFC was het een pijnlijke nederlaag die The Reds nog lang achtervolgde. Dat scenario willen de nieuwe trainer Benno Nihom en zijn spelers vanavond zien te voorkomen. AFC heeft na drie wedstrijden vier punten. Om niet nog meer terrein te verliezen is een zege op Katwijk een ‘must.’ Nog nooit won AFC thuis van Katwijk, maar eens moet de eerste keer zijn.

Als de ploegen onder leiding van scheidsrechter Mike de Bruijn het veld betreden zien we dat bij AFC Djuric Ascension en Kenny Teijsse dit keer in de basis staan. Joël Tillema start op de bank, Kevin Visser haakte met een blessure kort voor de wedstrijd af. Bij Katwijk, dat op verzoek van de scheidsrechter met de grijze inloopshirts aantreedt, starten in vergelijk met de wedstrijd van afgelopen zaterdag tegen Scheveningen Robin Schulte en Tom Freriks in de basis, Mukhtar Suleiman en Raoul Esseboom beginnen op de bank. Het is fantastisch voetbalweer als scheidsrechter De Bruijn om 20.00 uur de wedstrijd op gang fluit. Katwijk vliegt uit de startblokken. Het levert een corner op die onschadelijk wordt gemaakt door de AFC-defensie. Een fikse overtreding op Kenny Teijsse wordt tot veler verbazing door de scheidsrechter afgedaan met een reprimande. In het vervolg van de wedstrijd is De Bruijn wel scheutig met gele kaarten. AFC ontvangt er maar liefst zes, Katwijk nul, en dat staat in geen verhouding met de felheid waarmee door beide teams wordt gespeeld. Het is al met al een sportieve wedstrijd. De spelers tonen respect voor elkaar.

De eerste aanval van AFC is direct gevaarlijk maar de puike voorzet van Cody Claver wordt door Raily Ignacio niet op juiste waarde geschat. Er wordt door beide teams met veel inzet gestreden en dat leidt tot veel blessurebehandelingen. Die van Paul Kok, die we ook nog kennen van zijn tijd bij Kon. HFC, duurt lang en hij moet zich met een hersenschudding in de 14e minuut laten vervangen door Raoul Esseboom. Beterschap Paul. Gelukkig kan Splinter de Mooij, die Kok in het luchtduel met het hoofd raakte, doorspelen. De wedstrijd is redelijk in evenwicht. Killian van Mil en Kenny Teijsse proberen het van afstand maar keeper Jean Paul van Leeuwen, die de overstap maakte van Excelsior Maasluis naar Katwijk, en collega Gijs van Zetten die bij AFC nog steeds de geblesseerde Patrick Zonneveld tussen de palen vervangt, geven geen krimp. Voor rust hebben de keepers verder niet veel te doen. Een schot van Raily na een voorzet van Melvin Platje vliegt net naast, maar had sowieso wegens buitenspel niet geteld. 0-0 dus bij rust, na maar vier minuten extra tijd, wegens de vele blessurebehandelingen, die met elkaar veel langer duurden. Het is te hopen dat de tweede helft wat meer spektakel biedt.

Voor dat spektakel moeten vooralsnog dezelfde spelers zorgen, want de ploegen beginnen ongewijzigd aan de tweede helft. De eerste grote kans is voor AFC als na een mooie aanval de bal bij Djuric terecht komt. Zijn voorzet is puntgaaf maar helaas is de omhaal van Melvin Platje niet van dezelfde kwaliteit. Hierna gaat Katwijk volop in de aanval en dat levert tussen de 52e en 60e minuut een flink aantal kansen en mogelijkheden op.

Het is een klein wonder dat in deze fase van de wedstrijd niet gescoord wordt. Aan de basis van dit wonder staat onze keeper Gijs van Zetten die op een fantastische manier zijn doel schoonhoudt. Met als hoogtepunt een knal van heel dichtbij die Gijs met een supersonische reflex onschadelijk weet te maken. Katwijk drukt en stuurt steeds meer spelers naar voren om AFC resp. Gijs op de knieën te krijgen. En als je dat doet loop je in het voetbal grote risico’s, zeker als Raily bij de tegenstander actief is. In de 61e minuut wordt onze goalgetter door Dalian Maatsen de diepte in gestuurd. Van Leeuwen aarzelt, komt niet zijn doel uit en is kansloos op de schuiver van Raily in de verste hoek. 1-0, tegen de verhoudingen van dat moment in, maar de vreugde aan de kant van AFC  is er niet minder om.

Nog ruim een half uur te gaan, tijd genoeg voor de regerend kampioen om wat substantieels terug te doen. Nieuwe spelers maken hun opwachting. Katwijk-trainer Anthony Correia wisselt o.a.  Ahmed Azzouti en Killian van Mil voor Joshhua Adney en Hugo Botermans. Collega Benno Nihom wil niet achterblijven en wisselt o.a. Raily, Melvin en Kenny voor Matthijs Jesse, Darren Maatsen die vanavond zijn debuut maakt voor AFC en Joël Tillema. Ook de kopsterke Tim Linthorst komt in het veld, hij vervangt Splinter de Mooij. Hoe dichter de wedstrijd bij de eindstreep komt hoe meer de ballen in het strafschopgebied van AFC gepompt worden. De haast neemt toe bij Katwijk, het wordt er niet nauwkeuriger op. De belegerde vesting die AFC heet, houdt echter stand. Gevero Markiet is met zijn lengte, kopkracht én rust goud waard  in het hart van de defensie en ook Dalian Maatsen, die eerder in de wedstrijd Van Mil overklaste, is met z’n sprongkracht een rots in de branding. Guus van Weerdenburg, die eerder voor Katwijk uitkwam, zet zich voor 200% in. Dat geldt ook voor Djuric, 40 jaar oud, bij hem van kramp geen sprake, het is een mirakel. En dichter bij het doel toont Gijs zich ook onder deze grote druk een betrouwbare sluitpost. Hij bokst de ballen met grote overtuiging weg. Als de scheidsrechter in de 98e (!) minuut voor het laatst fluit, staat het nog steeds 1-0. Eindelijk hebben onze jongens op thuisbasis Goed Genoeg van Katwijk gewonnen. Van harte gefeliciteerd!

Een bijzonder mooie zege dus op een sterk Katwijk dat aanstaande zaterdag in de derby tegen Quick Boys weer een lastige wedstrijd krijgt. AFC haakt door deze zege niet af maar aan en heeft nu evenveel punten als Katwijk en Rijnsburgse Boys. De achterstand op koploper De Treffers, dat maar liefst met 5-2 van HHC Hardenberg wist te winnen, bedraagt nog steeds vijf punten. Het gat met HHC en Quick Boys, de nummers twee en drie van de ranglijst bedraagt slechts twee punten, het verschil met het gepromoveerde FC Lisse één punt. Na vier wedstrijden staat ons aller eerste er dus behoorlijk goed voor, nog dertig wedstrijden te gaan! Aanstaande zaterdag komt Rijnsburgse Boys op bezoek, weer een kraker van jewelste. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Kenny Teijsse (65’Joël Tillema), Guus van Weerdenburg (86’Segun Owobowale), Cody Claver, Djuric Ascension, © Milan Hoek, Splinter de Mooij (77’ Tim Linthorst), Melvin Platje (77’ Darren Maatsten) en Raily Ignacio (86’ Matthijs Jesse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier