AFC - Katwijk verslag

GOED SPELEND AFC VERSLAAT REGEREND KAMPIOEN KATWIJK

 In een spannend duel heeft AFC gewonnen van VV Katwijk. Het was een wedstrijd met wisselende kansen. Voort rust deelden The Reds de lakens uit, in het tweede bedrijf waren de rollen omgekeerd. Maar nadat een 2-0 achterstand in de slotfase was weggewerkt door Katwijk besliste Splinter de Mooij pal voor tijd de wedstrijd in Amsterdams voordeel. Voor de zesde achtereenvolgende keer  bleef de formatie van Benno Nihom ongeslagen, de laatste drie duels werden gewonnen. Door deze resultaten staat AFC inmiddels vaster op de zesde plaats en zit er met nog vier wedstrijden te gaan misschien nog wat meer in het competitievat. 

 Vandaag ontmoeten we VV Katwijk, dat al jaren in de Tweede Divisie een toonaangevende rol speelt en nog even regerend kampioen is. De eerste plaats op de ranglijst “aller tijden in de Tweede Divisie” is geen verrassing. AFC staat tweede op deze ranglijst en daar mogen we best trots op zijn. Een topwedstrijd dus op sportpark Goed Genoeg tussen twee ploegen die dit seizoen niet meedoen om het kampioenschap. Daarvoor is de achterstand op koploper Spakenburg inmiddels veel te groot. Een plek bij de top drie (Katwijk) en bij de top vijf (AFC) is het hoogst haalbare voor beide ploegen. Voor Katwijk toch nog knap omdat de kampioensploeg aan het eind van vorig seizoen werd ‘leeggeplukt’. Zo vertrokken o.a. de spitsen Ahmed el Azzouti en Mukhtar Suleiman naar Spakenburg en Tim Freriks naar het Deense Akademinsk BK. Technisch Directeur Cees Bruinink zat niet stil en haalde o.a. de veel scorende Sietse Brandsma, Matthijs Hardijk en Ruben Doesburg van resp. HFC, HHC Hardenberg en ADO’20 naar het vissersdorp. Het heeft kennelijk wat tijd gekost om de nieuwe spelers in te passen, want Katwijk is pas later in het seizoen op stoom gekomen. Dat laatste geldt overigens ook voor AFC, ondanks een beperkt aantal mutaties vergeleken met vorig seizoen. Voor The Reds is het opvallend dat enkele spelers tussentijds vertrokken (Raily Ignacio naar Kozakken Boys, Darren Maatsen naar Excelsior Maassluis) en een aantal spelers die al een tijdje niet meer op het wedstrijdformulier vermeld staan, t.w. Oussama Siali, Segün Owobowale en Nigel Hasselbaink. Ook Melvin Platje speelt de laatste tijd niet veel meer. Er is dus ruimte genoeg voor de aanstormende jeugd én Marciano Mengerink die na veel blessureleed weer fit genoeg is om te schitteren in de voorhoede van The Reds. Gelet op de resultaten na de winterstop lijkt de vernieuwing van het van ons aller eerste goed uit te pakken.

Vanmiddag heeft trainer/coach Benno Nihom weinig verrassingen in petto: het meest opvallend is het ontbreken van captain Milan Hoek, hij is geblesseerd. Guus van Weerdenburg draagt nu de aanvoerdersband. Noa Benninga en Splinter de Mooij ondersteunen de tweemans voorhoede van AFC, bestaande uit Marciano Mengerink en Soufiane Hetli. Bij onze gasten beginnen Robbert Susan en Kay Blokland op de bank. De sterkhouders van VV Katwijk vertrekken aan het eind van het seizoen na een indrukwekkende carrière in het oranje deel van het vissersdorp, net als de succesvolle trainer Anthony Correia die hoofdtrainer wordt van Telstar en wordt opgevolgd door de trainer van HBC (Heemstede)  Jasper Ketting. De opstelling van Katwijk kent verder geen verrassingen: Des Kunst, Matthijs Hardijk en Sietse Brandsma staan in de basis en gaan het onze defensie vast lastig maken.

Vooraf de wedstrijd werd Gevero Markiet nog in het zonnetje gezet vanwege zijn 100e officiële wedstrijd in AFC 1.
Als de bal is gaan rollen hoeven we niet lang te wachten op de eerste grote kans. Een foutje van Dalian Maatsen wordt in de derde minuut bijna afgestraft maar de kopbal van Brandsma belandt, na een voorzet van Ravensberger, op de paal. Gijs van Zetten is alert en maakt snel de rebound onschadelijk. Niet veel later is het aan de andere kant wél raak na een vlot lopende aanval van AFC die op rechts begint bij Mitch van Kempen. Via Soufiane Hetli komt de bal bij Splinter de Mooij die de bal teruglegt op Noa Benninga. Tegen zijn knal buitenkant voet in de kruising is geen kruid gewassen. Een heerlijk doelpunt. Dat geeft de AFC-burger moed. Onze jongens kiezen voor de aanval en dat levert in de 15e minuut weer een goal op die wel op naam komt van Brandsma. Dit na een vrije trap van Dalian, die Sietse achter zijn eigen keeper werkt. Grote pech natuurlijk, maar als Brandsma de bal had laten lopen dan was Marciano Mengerink bij de tweede paal ongetwijfeld succesvol geweest. Hoe dan ook, het staat 2-0, en dat al na een kwartier spelen. Katwijk moet natuurlijk wat doen en is twee keer gevaarlijk in de eerste helft. Een schot van Kunst vliegt over de lat en een inzet van Paul Kok wordt knap door Gijs gered. Collega keeper Mark de Vries moet ook af en toe handelend optreden, maar er wordt niet meer gescoord in de eerste helft.

De tweede helft begint later dan gepland. Als het verbale geweld op de tribune verstomd is gaan we gelukkig weer voetballen. En hoe! In de 46e minuut is het raak voor Katwijk via Ruben Doesburg, die in de rust invalt voor de talentvolle Finn Janmaat. Een erg mooi schot, volkomen onhoudbaar voor Gijs. Het geeft Katwijk ongetwijfeld veel energie om de bakens op Goed Genoeg te verzetten. Maar heel veel mogelijkheden levert die dadendrang van de Katwijkers niet op. Veel meer dan een schot van Des Kunst, dat over de lat vlieg, valt niet te noteren. Dit alles tot de 86e minuut als Doesburg de bal dicht bij de achterlijn voor trekt en Brandsma de bal in het doel loopt. Een doelpunt uit het boekje, en gelet op de verhoudingen in het veld, een terechte gelijkmaker. 2-2, dat zal wel de eindstand worden, zou je denken. Maar het loopt anders Een voorzet van invaller Sven Ederveen op een andere invaller, Wessel Been, wordt door Wessel met de borst teruggelegd op Splinter de Mooij. Met mathematische precisie schuift Splinter de bal vervolgens in de verre hoek en staat AFC na 87 minuten weer voor. Het is 3-2 en dat blijft het, ondanks een geweldige knal van Matthijs Jesse, die door Mark de Vries met een flitsende reactie onschadelijk wordt gemaakt.

Net als het laatste seizoen heeft AFC thuis van Katwijk gewonnen. Een mooie prestatie die goed aanvoelt voor de korte én de lange termijn. Nog vier wedstrijden te gaan. Hopelijk kunnen we seizoen in stijl afsluiten. Succes!

Hans Elias

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Cody Claver, Mitch van Kempen,  Julian van der Greft (63’Tim Linthorst), Noa Benninga (83′ Sven Ederveen), © Guus van Weerdenburg, Splinter de Mooij, Soufiane Hetli (83’ Matthijs Jesse), Marciano Mengerink (77’ Wessel Been). 

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor het interview met een tevreden trainer/coach Benno Nihom klik hier

Voor het interview met Marciano Mengerink klik hier

Voor foto’s van deze wedstrijd klik hier