AFC - Katwijk 1 - 1 met TV samenvatting, verslag en foto's

Gistermiddag troffen AFC en Katwijk elkaar voor het eerst in de Tweede Divisie. Het werd een aantrekkelijke wedstrijd met hoog niveau amateurvoetbal. 

In de bespiegelingen vooraf gaat men bij AFC uit van een pittige krachtmeting. Katwijk geldt dit seizoen als een van de kanshebbers voor het kampioenschap. Echter, door een behoorlijk aantal gelijke spelen in de eerste acht wedstrijden zijn zij nog niet terug te vinden in de top van de ranglijst. De Reds doen het tot nu toe uitstekend maar …. (zeggen de "kenners")  de wedstrijden tegen de echte goede clubs , namelijk uit het zaterdagvoetbal, moeten nog komen.  Leuk om te horen voor VVSB, de Treffers, Lienden, UNA en de Kon. HFC, maar dat terzijde. 

Dat Katwijk tot de titelfavorieten wordt gerekend blijkt zeer terecht. In de eerste helft zijn de mannen uit het voetbalgekke vissersdorp de betere partij. AFC komt nauwelijks onder de druk vandaan en krijgt geen ruimte om haar eigen spel te spelen. Bij Katwijk een aantal opvallende uitblinkers:  achterin heerst de ervaren Stefan Stam (ooit nog AFC 1 speler in 2004, toen onder coach Stanley Menzo), op de flanken is Mike van den Ban (vorig jaar nog speler van Kon. HFC ) altijd gevaarlijk en de slimme Donny van Oijen is bepalend bij elke aanval. Door een prachtige combinatie wordt het 0-1 door Mengerink, die beheerst de bal in de verre hoek schuift. Ondanks het sterke spel weet Katwijk in de eerste helft niet verder uit te lopen. AFC mag zich daar, na een wat fletse eerste 45 minuten , gelukkig mee prijzen. 

In de tweede helft gaat het spel meer gelijk op. AFC heeft de pauze benut voor een aantal omzettingen en speelt nu met meer flair en durf. Er ontstaat een open wedstrijd met twee aanvallend ingestelde ploegen. Onder impuls van de geweldige Jonathan Richard komt er aanvallend ook meer stootkracht. Bosma, Jesse en Grootfaam zorgen voor veel dreiging. Ook Sutorius mengt zich meer in het spel en dat is een goed teken.  Als bij Katwijk Stam geblesseerd moet afhaken is de verdedigende organisatie even zoek en AFC ruikt haar kans. Eerst duikt Richard vrij op voor doelman de Vries die knap redding brengt maar even later is het wel raak; Jesse weet op een dieptepass zijn snelheid goed te benutten, klopt slim zijn directe tegenstander Weerdenburg (goede voetballer trouwens) en schiet raak. 1-1  ! Een mooie opsteker. 

De gelijkmaker van AFC in beeld. Matthijs Jesse heeft Guus van Weerdenburg (rechts) op snelheid geklopt en schuift de 1-1 binnnen langs doelman Mark de Vries.

Even wankelt Katwijk maar AFC weet niet door te drukken, ondanks het – in die fase –  betere veldspel.  In het laatste kwartier kantelt het spelbeeld en heeft Katwijk weer het initiatief. Dat leidt nog tot twee goede kansen maar onze sluitpost Patrick Zonneveld keept een sterke partij en brengt redding. In de slotfase zijn beide teams moegestreden en blijft het dus bij een gelijkspel. 

Al met al een tegenvallend gelijkspel voor Katwijk en een mooi punt voor AFC, hoewel er met beetje meer mazzel nog meer in had gezeten. 

Maar veel belangrijker, het was een leuke en enerverende wedstrijd om te zien, met veel goede spelers en twee mooie goals. Ook dat is veel waard. 

BG. 

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Marien Willemsen, © Magid Jansen, Sam Nijpels, Koen Bosma, Tom van den Brink (66. Johan Kulhan), Jonathan Rtchard, Teun van Zweeden, Daan Sutorius (83. Glen van Zoolingen), Melvin Grootfaam, Pieter Koopman (46. Matthijs Jesse)

De samenvatting:

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Zie ook het uitgebreide verslag op Voetbal op Zaterdag: klik hier