AFC - JVC Cuijk 3 -1

Verdiende zege van AFC in openingswedstrijd tegen JVC Cuijk

In een aantrekkelijke wedstrijd met veel onverwachte en spectaculaire momenten is het AFC sinds jaren gelukt de eerste wedstrijd van het seizoen te winnen. De verdiende zege kreeg vooral in het laatste half uur gestalte. Het team van de nieuwe trainer-coach Bart Logchies toonde zich in deze fase brandgevaarlijk. Met een tikkeltje geluk en efficiency had de 3-1 eindscore een stuk hoger kunnen zijn. Beide teams speelden lange tijd met 10 man, nadat Magid Jansen en Ilias Zaimi al in de eerste helft met rood het veld moesten verlaten.

Eindelijk is het zover. Om precies 14.30 uur blaast scheidsrechter De Brito Roque voor het eerst op zijn fluit en is het belangrijke seizoen 2015-2016 begonnen. Iedere punt telt in een competitie waarin aan de eindstreep slechts zeven verenigingen promomeren naar de nieuwe landelijke tweede divisie. AFC start met vier debutanten. Naast Edip Biberoglu (overgekomen van EDO), Pieter Koopman (De Zoaven), Mark van den Boogaart (Rijnsburgse Boys) staat verrassenderwijs ook de Hongaarse keeper Laszlo Sandor  in de basis, omdat Youssef Abdallaoui en Tamba dos Santos geblesseerd zijn en Kerwin Hartman op wereldreis is. Bij JVC Cuijk debuteren liefst zes spelers: keeper Bart Tinus (afkomstig van OJC Rosmalen), Chefrino Eind (EVV), Robin Custers (juliana’31), Illias Zaimi (OFC Rosmalen), Mitch van der Ven (FC Eindhoven) en Simon van Zeelst  (RKC).

De wedstrijd begint in een rustig tempo. Desondanks moet Mark van den Boogaart al snel voor een minuut of tien naar de kant met een flinke scheur in de wenkbrauw. De eerste kans is voor JVC Cuijk na een mislukte uittrap van Laszlo Tabor, maar Illias Zaimi  schiet te gehaast naast. Langzamerhand begint AFC wat aan te dringen. Uit een voorzet van Pieter Koopman kopt Daan Sutorius over. Even later zet Magid Jansen Pieter alleen voor keeper Tinus, die goed redt. Inmiddels zitten we in de 31e minuut. Na een overtreding van Shanon Carmelie aan de zijkant van het veld moet captain Magid Jansen als donderslag bij heldere hemel  het veld verlaten wegens een slaande beweging. Een erg zware straf met grote gevolgen voor het wedstrijdverloop, ware het niet dat ook Zaimi zeven minuten later tot veler verbazing met rood kan vertrekken na een duel met Geoffrey Galata. Tien tegen tien dus. Een nieuwe situatie waarvan The Reds direct profiteren. Melvin Grootfaam maakt op links de opening, waarna Marien Willemsen op aangeven van Pieter Koopman in de 40e minuut scoort. De van richting veranderde bal maakt keeper Tinus kansloos.

Na de thee beginnen de Brabanders furieus.  De beloning volgt al snel als Chefrino Eind in de 48e minuut fraai scoort na een vrije trap van Rik Renine. Niet veel later is Eind dicht bij een tweede doelpunt, maar onze keeper redt schitterend.  Bart Logchies brengt hierna Randell Shakisison in om het gevaar te keren. Met succes. AFC pakt weer het initiatief en laat zien dat  het dit seizoen over een gevaarlijke voorhoede  beschikt. Om dit te onderstrepen wordt een snel uitgevoerde  aanval met Guido Moelee en Daan Sutorius aan de basis door Edip Biberoglu verzilverd. De iets van richting veranderde bal verdwijnt midden in het doel onder de keeper door.  De mooiste goal valt niet veel later na een prachtige actie van Edip die de volkomen vrijstaande Daan weet te vinden. Het is 3-1 en JVC Cuijk speelt nu achter noodgedwongen één op één. Het is een wonder dat in het laatste half uur niet meer wordt gescoord. Minstens 5 keer is AFC  heel dicht bij een doelpunt via Melvin, Pieter (2x), Daan en Matthijs Jesse die zijn debuut kracht bijzet door een knal op de lat. Ook de wonderschone passeerbeweging  van Melvin Grootfaam dient genoemd te worden. Jammer dat de gestifte bal op en niet in het doel belandt. Pal voor tijd doet JVC Cuijck nog iets terug maar het schot van Frank Hol spat via de handen van onze keeper uiteen op de lat.

De eerste wedstrijd zit er na een scheidsrechterwissel in de slotminuten op en AFC kan blij zijn met het resultaat en het vertoonde spel. Mark van de Boogaart wordt gehavend en wel uitgeroepen tot ‘man of the match’. Hij speelde inderdaad indrukwekkend op het middenveld. Maar er waren meer spelers die in aanmerking komen voor deze titel. Uw scribent was bijvoorbeeld nogal onder de indruk  van Edip Biberoglu. En natuurlijk verdient ook de op het laatste moment opgeroepen Laszlo Sandor  hier genoemd te worden. Na een aarzelende start verdedigde hij het AFC-doel met flair. En hoewel één zwaluw nog geen zomer maakt, is de prestatie van ons eerste beslist hoopgevend. Nog 29 wedstrijden te gaan, te beginnen volgende week in Haaksbergen. Een wedstrijd om een week lang naar uit te kijken.

MvdW

Opstelling AFC: Laszlo Sandor, Marien Willemsen, Geoffrey Galata (’54 Randall Shakison), Jasper de Haer, Guido Moelee, Mark van den Boogert, Magid Jansen, Daan Sutorius, Edip Biberoglu, Pieter Koopman en Melvin  Grootfaam (’82 Matthijs Jesse).

Voor foto's van deze wedstrijd zie ons AFC Fotoalbum of klik hier

Voor een videoverslag op RTVNH: klik hier

Voor een fotoverslag en samenvatting op de website Het Amsterdamsche Voetbal: klik hier