AFC - JOS Watergraafsmeer met verslag en foto's

Na NEC wint AFC ook tweede oefenduel van JOS/Watergraafsmeer

Vanmiddag staat de tweede oefenwedstrijd op het programma. Na de fraaie ouverture tegen de kersverse eredivisionist NEC op 10 juli is nu JOS/Watergraafsmeer te gast, een bruisende Amsterdamse vereniging die vorig jaar het 100-jarig bestaan vierde. Hoewel AFC en JOS/Watergraafsmeer regelmatig de sportieve degens kruisen is dat al een tijdje niet meer het geval voor de eerste elftallen. De laatste keer dat deze teams tegen elkaar speelden was in seizoen 1969-1970 in de eerste Klaasse A. JOS  zonder de toevoeging Watergraafsmeer, degradeerde in dat seizoen, AFC eindigde na een ongekend succesvol decennium dit keer in de middenmoot.

Sinds die tijd is er mede onder invloed van de piramidisering een hoop gebeurd en speelt AFC nu alweer een tijdje in de Tweede Divisie en verrijkt JOS/Watergraafsmeer door twee promoties in successie de Zondag Derde Divisie. Het is dus mogelijk dat we elkaar volgend seizoen na al die jaren weer treffen in competitieverband. Bijvoorbeeld als JOS/Watergraafsmeer promoveert en AFC niet degradeert. Het zou zo maar kunnen want JOS/Watergraafsmeer heeft Cor ten Bosch als trainer/coach in dienst en die is al heel vaak kampioen geworden en/of gepromoveerd in zijn imposante trainerscarrière. Ook bij JOS/Watergraafsmeer én bij AFC waar Cor in de periode 2008-2013 met veel succes werkte. Met als hoogtepunt het kampioenschap van de Hoofdklasse A in 2010 en de promotie naar de net gevormde Topklasse.

Hoe dan ook is het leuk om vandaag tegen elkaar te oefenen en elkaar in en rondom het clubhuis weer eens te zien en te spreken.  Dat vinden veel mensen want het is lekker druk op het totaal vernieuwde sportpark Goed Genoeg. De overdekte tribune is voor een oefenduel heel goed bezet. Op verzoek van JOS/Watergraafsmeer kent de wedstrijd drie periodes van 25 minuten. AFC speelt met twee verschillende teams die in het laatste deel worden gemengd. De drie opstellingen zijn onder aan dit verslag te vinden.

Om verschillende redenen zijn Cody Claver, Segun Owobowole, Gevero Markiet en de keepers Patrick Zonneveld en Jort Berghuis vandaag niet inzetbaar bij AFC. Gelukkig zijn Splinter de Mooij, afkomstig uit de Feyenoord-jeugd, en Thomas Verhaar, die o.a. betaald voetbal speelde bij Sparta en Excelsior, vandaag voor het eerst wél beschikbaar. Om de twee teams te completeren heeft Uli Landvreugd ook enkele spelers uit het beloftevolle team Onder 21 opgesteld, t.w. Soufiane Helfi, Curiel Gladwijn en Julius v.d. Graft.

Net als tegen NEC valt vooral eerstgenoemde speler, spelend als rechtsbuiten, in het eerste bedrijf op. In de 20e minuut bekroont Soufiane zijn goede spel met een uitstekend doelpunt. 1-0. Niet veel later zijn onze gasten dicht bij de gelijkmaker maar Dion Thomas en Dalian Maatsen weten dat met vereende kracht te voorkomen. Een hard schot van Matthijs Jesse vliegt via de keeper vervolgens maar net over. Enkele dribbels van Splinter sorteren nog geen effect. Tot slot weet Dion JOS/Watergraafsmeer nog een keer van een treffer af te houden.

AFC was in het eerste periode wat sterker, maar het veldoverwicht leverde mede door het lage tempo te weinig doelrijpe kansen op. Met de komst van Raily Ignacio en Joël Tillema centraal in de aanval en Thomas en Melvin Grootfaam op de vleugels zou daar verandering in moeten komen, hopen de AFC-supporters. Maar dat valt in het tweede deel na een sterk begin toch wat tegen. Te veel acties mislukten, en de passing is minder scherp dan gehoopt. Raily krijgt nauwelijks een bruikbare pass en wordt door zijn bewakers geen moment uit het oog verloren. Toch wordt het 2-0 na een fraaie combinatie, waaraan de gehele voorhoede aan te pas komt. De bal komt tenslotte terecht bij de immer fitte Djuric Ascension, die knap de 2-0 binnenschiet.

In het derde bedrijf is de koek helemaal op en dat heeft zeker ook te maken met het drukkende weer. De voorspelde regen en bliksem blijft gelukkig achterwege. AFC staat ook nu vaak op de helft van de tegenstander maar bijt zich telkens stuk op de hechte defensie van JOS/Watergraafsmeer. Eén keer lukt het wel. Een voorzet van Joël Tillema wordt uitstekend afgerond door Thomas Verhaar, die daarmee zijn eerste, maar zeker niet zijn laatste doelpunt maakt voor AFC 1.

3-0 dus voor AFC, met een doelpunt in iedere periode. Een sportief duel, goed gefloten door scheidsrechter Mark Spier. Wel ook een rommelig duel, mede door de opzet met drie subwedstrijdjes en heel veel spelers. Maar er is, als de Corona situatie het toelaat, nog tijd zat voor Uli Landvreugd én ook Cor ten Bosch om verder te werken aan een elftal dat succesvol zal zijn in resp. de Tweede en Derde Divisie.

MvdW

Opstellling AFC eerste periode:: Dion Thomas (K), Dean van Zwieten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Splinter de Mooij, Soufiane Hetli, Oussama Siali, Matthijs Jesse.

Opstelling AFC tweede periode::Gijs van Zetten (K), Gladwin Curiel, Julius v.d. Greft, Robert Schilder, Derre Kwee, Koen Westdorp, Djuric Ascension, Joël Tillema, Thomas Verhaar, Raily Ignacio, Melvin Grootfaam.

Opstelling AFC derde periode:: Dion Thomas (K), Dean van Zwieten, Dalian Maatsen, Tim Linthorst, Guus van Weerdenburg, Kenny Teijsse, Koen Westdorp, Joël Tillema, Thomas Verhaar, Raily Ignacio, Melvin Grootfaam.

Voor foto's van Tom Poederbach zie ons AFC Fotoalbum of klik hier