AFC - Jong Volendam voorbeschouwing

TEGEN JONG FC VOLENDAM GAAT AFC VOOR DE VIJFDE ZEGE OP RIJ

Aanstaande zaterdag speelt ons aller eerste tegen Jong Volendam. De beloften uit het alom bekende vissersdorp spelen sinds het seizoen 2019-2020 in de Tweede Divisie. Door de Corona-situatie werd dat seizoen na 24 wedstrijden voortijdig gestopt, afgelopen seizoen al na 5 duels. Door dit alles speelden AFC en Jong Volendam pas één keer tegen elkaar in competitieverband en wel op 14 september 2019. Dat was wel een zeer spectaculair duel in het Kras Stadion. Na het laatste fluitsignaal prijkte een 4-6 stand op het scorebord. Beide ploegen begonnen aanvallend aan de wedstrijd en binnen 18 minuten stond het 3-2 voor de jonge wijdbroeken, die met een 4-3 voorsprong de rust ingingen. Na de thee bleef het een open strijd met veel kansen over en weer. AFC kwam voor met 4-5 en dacht de buit binnen te hebben, maar in de extra tijd was het nog bijna 5-5 door een Volendamse knal op de paal. Uit de tegenaanval besliste Yordi Teijsse, die in totaal 4 keer scoorde, ten slotte de wedstrijd. Tweelingbroer Kenny maakte er die middag 2. De productie van Jong Volendam werd verzorgd door Youssef Bil (2 x), de Engelsman Derry John Murkin en Roy Tol (penalty).

Hopelijk krijgt het publiek weer zo’n weer zo’n wedstrijd voorgeschoteld. Maar wel met anders samengestelde ploegen. Het is interessant om de selecties van Jong Volendam en AFC in de seizoenen 2019-2020 en 2021-2022 met elkaar te vergelijken. Uiteraard zijn bij de beloftes van het andere Oranje veel meer mutaties. In het team dat op 14 september 2019 tegen AFC aantrad zien we verschillende spelers die inmiddels zijn doorgebroken. De meest opvallende speler is ongetwijfeld Micky van de Ven, die nu actief is in de Bundesliga bij Vfl Wolfburg. Keeper Barry Lauwers en de spitsen Martijn Kaars en Ibrahim El Kadiri hebben dit seizoen, samen met ‘onze’ Daryl van Mieghem, een vaste plek in het eerste van FC Volendam. Bij AFC zien we in 2019 nog een basis met Thomas van den Houten, Johan Kulhan, Jonathan Richard, en Yordi Teijsse. Laatstgenoemde twee spelers zijn nog actief in de Tweede Divisie bij resp. GVVV en Kozakken Boys.

De selectie van Jong Volendam telt dit seizoen maar liefst 11 aanwinsten, waarvan zes uit eigen gelederen (O18). Vijf aanwinsten kwamen van amateurverenigingen uit de omgeving: rechtsbuiten Jordi Blom (WV-HEDW), Tavrell Wouter (De Volewijkers), middenvelder Yountess Taha El Idrissi (De Volewijkers) en spits Milan Zonneveld (O23 DEM) staan regelmatig in de basis, ‘onze’ keeper Kayne van Oevelen (AFC O18) keepte één keer in competitieverband bij zijn nieuwe ploeg. Bij AFC maakten 5 spelers dit seizoen hun opwachting: aanvaller Thomas Verhaar stopte met beroepsvoetbal en kwam over van Excelsior Rotterdam, middenvelder Splinter de Mooij stopte bij Feyenoord om te gaan studeren in Amsterdam en te gaan voetballen bij AFC, vleugelspits Segun Owobowale speelde vorig seizoen bij Noorwijk, en middenvelder Koen Westdorp bij ASWH. Keeper Gijs van Zetten en verdediger Dean van Zwieten maakten een interne transfer van AFC Zaterdag 1 naar Zondag 1.

Jong Volendam is de competitie met wisselende resultaten begonnen. Van de acht wedstrijden werden er twee gewonnen, vier verloren en twee keer werd het gelijk. De uitzeges tegen GVVV (2-5) en ASWH (0-3) waren ruim maar wel tegen de twee ploegen die onderaan de ranglijst bungelen. Voor GVVV overigens, dat maar één punt heeft, een wel erg rare plek. Hopelijk kruipen de Veenendalers snel weer omhoog, want het is een bijzonder  sympathieke vereniging met een geweldige staat van dienst. Opvallend was de 2-6 nederlaag op eigen veld tegen Jong Sparta, in feite de directe concurrent van Jong Volendam. De onderlinge competitie tussen deze belofteteams is nog echter nog lang niet beslist. Zes punten achter met nog 26 wedstrijden te gaan is voor de beloften uit Volendam geenszins hopeloos. De ploeg van trainer/coach Johan Plat staat op dit moment op een 16e plaats. Mocht dat zo blijven dan speelt Jong Volendam op basis van het promotie/degradatie reglement na afloop van de competitie tegen de kampioen van Onder 21 voor één plaats in de Tweede Divisie. Als Jong Volendam negende of hoger eindigt is er geen vuiltje aan de lucht. Hoe dan ook is het een pittige competitie voor de jonge Volendammers getuige de drie recente nederlagen tegen Katwijk (0-3), HHC (3-1) en IJsselmeervogels (0-1). Dit wel met de aantekening dat de wijdbroeken veel sterker waren dan de Vogels en op basis van het percentage balbezit en het aantal kansen vorige week veel meer verdienden dan een nederlaag. Wanneer het vizier in de toekomst iets scherper staat is er nog veel mogelijk voor het team van Johan Plat.

Misschien wel tegen AFC dat wel steeds beter is gaan draaien. Afgelopen zaterdag werd de lastig geachte uitwedstrijd tegen Jong Sparta betrekkelijk makkelijk met 1-4 gewonnen, mede door een flitsgoal van Raily Ignacio die al na 8.8 seconden scoorde. Ongetwijfeld een record in de Tweede Divisie. De zege op het Kasteel was alweer de vierde op rij. TEC, IJsselmeervogels en daarna Kozakken Boys werden met resp. 2-1, 3-0 en 4-1 verslagen. Raily is langzamerhand weer ‘on fire’, maar hij zeker niet alleen. Bovendien beschikken The Reds over een ijzersterke bank. Afgelopen dinsdag werd Telstar in een vriendschappelijk duel met 4-0 geklopt door een elftal dat grotendeels uit spelers bestond die nu niet in de basis staan, maar wel erg goed kunnen voetballen. Misschien een beetje lastig voor onze gewaardeerde trainer/coach Uli Landvreugd als hij de opstelling moet maken, maar natuurlijk ook een geweldige luxe. Hoe dan ook, AFC is na een zwak begin geklommen naar de tweede plaats, vier punten achter koploper Katwijk, waarvan bij de competitiestart werd verloren. Een gelijk spel behoorde toen zeker tot de mogelijkheden, maar het ontbrak op dat moment nog een beetje aan venijn. Ons aller eerste loopt nog steeds achter die nederlaag aan, maar er zijn nog een hoop wedstrijden te gaan om de achterstand op de koploper te overbruggen.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Gelet op de ranglijst en de resultaten van de laatste wedstrijden is AFC duidelijk favoriet. Maar ongetwijfeld zal Johan Plat met zijn spelers er alles aan doen om voor een grote verrassing te zorgen.  Wordt het net zo’n wedstrijd als op 14 september 2019 dan is het publiek in ieder geval de grote winnaar. Succes!

MvdW