AFC - Jong Volendam met verslag, foto's en TV samenvatting

Stroef AFC verliest verrassend van Jong Volendam

De verwachte vijfde zege op rij kwam er niet. Een fel en frivool spelend Jong Volendam troefde een matig AFC op sportpark Goed Genoeg af. The Reds liepen na een vroege goal van de wijdbroeken al snel achter de feiten aan en konden die achterstand voor rust niet goedmaken, mede door uitstekend keeperswerk van de 18-jarige Kayne van Oefelen die afgelopen seizoen nog in de AFC-jeugd speelde. Wie had verwacht dat AFC in de tweede helft orde op zaken zou stellen kwam bedrogen uit. De beloften uit Volendam bleven na een 1-2 voorsprong met enig geluk overeind en counterden ten slotte naar een dik verdiende 1-3 zege. Ondanks deze verrassende nederlaag staat AFC nog steeds tweede, wel op zeven punten achterstand op koploper Katwijk.

Vandaag komt Jong Volendam op bezoek, dat af en toe een mooi resultaat boekt, maar toch op een zestiende plaats staat. Afgelopen week werd thuis met 0-1 verloren van IJsselmeervogels. Een uitslag die overigens in fel contrast stond met het spelbeeld. De jonge ploeg van trainer/coach Johan Plat was veel sterker dan de Vogels, het ontbrak echter aan effectiviteit en een beetje mazzel. AFC is na een matige seizoenstart op stoom gekomen. Het team van trainer/coach Uli Landvreugd won de laatste vier wedstrijden en staat inmiddels op een tweede plaats. Afgelopen dinsdag werd er nog met succes (4-0) geoefend tegen Telstar met een ploeg die grotendeels bestond uit spelers die de laatste tijd niet in de basis staan. Er werd uitstekend gespeeld, o.a. door Matthijs Jesse, die fraai scoorde. Al met al een wedstrijd vandaag die vooral The Reds met vertrouwen tegemoet kunnen zien.

Als de spelers het veld betreden zien we dat AFC met dezelfde basis speelt als tegen Jong Sparta, waarvan een week eerder op Het Kasteel met 1-4 werd gewonnen. Er zijn geen schorsingen of blessures, dus is de bank met Matthijs Jesse, Melvin Grootfaam, Robbert Schilder, Gévèro Markiet, Koen Wesdorp en Joël Tillema goed gevuld. Aan de kant van Jong Volendam zijn er wel verschillende wijzigingen ten opzichte van het duel tegen IJsselmeervogels. Zo speelt Ibrahim El Kadiri nu niet mee, omdat hij een dag eerder in het eerste meedeed tegen Telstar. Dat geldt ook voor Jim Beers. Vier spelers die vandaag bij het andere Oranje wel mee doen zaten gisteren bij FC Volendam op de bank, t.w. Walid Ould-Chikh, Mike Eerdhuijzen, Achraf Douiri en Joey Antonioli. FC Volendam heeft dus heel wat plezier van het beloftenteam waar vroeger ook Micky van de Ven (nu Vfb Wolfsburg), Martijn Kaars en keeper Barry Lauwers in speelden.

Als scheidsrechter Robin Vereijken voor het eerst gefloten heeft gaan we er direct goed voor zitten. Tegen Jong Sparta scoorde Raily Ignacio vorige week al na 8.8 seconden, wie weet wat nu mogelijk is. Helaas, de eerste aanval van AFC wordt onschadelijk gemaakt door de Volendamse defensie. Onze jongens gaan wel direct door met aanvallen. Twee corners en een schot naast van Oussam Siali zijn het resultaat en als ook een voorzet van de naar voren gestormde Cody Claver net niet aankomt is er alom de verwachting dat de eerste goal van AFC niet lang op zich laat wachten. Maar het loopt anders. Bij de eerste echte aanval van Jong Volendam belandt een voorzet van Mike Eerdhuijzen op het hoofd van Joey Antonioli en het is plotsklaps 0-1. Onze defensie ziet er niet goed uit. De bal valt tussen de laatste linie en keeper Patrick Zonneveld en van die ruimte maakte maakt Antonioli slim gebruik. Er staan 15 minuten op het scorebord, tijd genoeg om iets terug te doen.

In de 20e minuut is het bijna raak, maar het schot van Raily vliegt net naast. Daarna kantelt de wedstrijd wat. De jonge Volendammers krijgen veel meer grip op de wedstrijd en in deze fase is de kans op 0-2 groter dan op 1-1. Een vrije trap van Eerdhuijzen wordt door Patrick met moeite overgetikt en Douire vergt met een schuiver van onze keeper het uiterste. Gelukkig is de rebound voor Antonioli net te moeilijk. Er is ook veel strijd en de beloften van Volendam spelen af en op het randje. Raily krijgt van Sjors Kramer geen millimeter ruimte, wordt vaak, als was het een Paso Doble, omarmt. Richting de rust probeert onze jongens nog van alles om gelijk te maken. Een schuiver van Raily levert een rebound van Splinter op, die struikelt over het uitgestoken been van de keeper. Een zuivere penalty, zou je ook op basis van de TV-beelden zeggen, maar de scheidsrechter wil er niet aan. Een knal van Thomas Verhaar wordt fraai gestopt door oud AFC’er Kayne van Oevelen en er doen zich voor het Volendamse doel nóg enkele hachelijke momenten voor. De 18-jarige keeper zorgt erin deze fase voor dat Jong Volendam met een 0-1 voorsprong mag gaan rusten.

0-1, nog steeds geen man overboord voor de thuisploeg, want Jong Volendam is in deze competitie vooral in de tweede helft kwetsbaar gebleken. Daar zou de regerend kampioen toch wel raad mee weten, Noblesse Oblige! Maar de realiteit is dat Jong Volendam ook na thee wat makkelijker combineert en regelmatig gevaarlijk is. Zo dwingt Tyrell Wouter onze Patrick tot een mooi save. Maar de allermooiste kans is voor Thomas Verhaar die van 2 meter afstand de onderkant van de lat raakt. De bal stuitert het veldweer  in, al dan niet vanachter de doellijn. Géén doelpunt oordeelt de assisitent- scheidsrechter en het is nog steeds 0-1. Er wordt heel wat gewisseld in deze fase. Direct na rust is Joël Tillema ingevallen voor Ousama, in de 61e wisselt Uli Landvreugd nog eens drie spelers: Zo komt ook Matthijs in het veld voor Thomas, Robbert Schilder voor Cody Calver en Gévèro Markiet voor Tim Linthorst. Het spel is nu echt op de wagen. De eerste klap wordt door de wijdbroeken uitgedeeld. Na een ziedend schot van uitblinker Ouid-Chick, is het zomaar 0-2 door een op het oog houdbaar schot van Douire, dat via Patrick in het doel verdwijnt. Pal hierna wordt Matthijs door Guus van Weerdenburg de diepte in gestuurd. De fraaie voorzet van Matthijs wordt door Raily bij de tweede paal even zo mooi ingekopt.

Er is weer hoop in de AFC gelederen met nog een kwartier te gaan. In de 72e minuut is Raily heel dicht bij de gelijkmaker. Maar alleen voor de keeper schiet hij uit een moeilijke hoek naast. AFC dringt aan, maar Jong Volendam krijgt in de slotfase door alle ruimte verreweg de beste kansen, een Volendams doelpunt kan niet uitblijven. In de 86’ maakt maakt Koen Blommestijn 1-3 en daarmee is de wedstrijd beslist.

Een even knappe als verrassende overwinning van Jong Volendam dat goed voetbalde en verdiend won van ons aller eerste dat in dit duel werd afgetroefd op snelheid en vechtlust. Over twee weken de kans om uit tegen Rijnsburgse Boys de goede draad weer op te pakken.

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Cody Claver (61’ Robbert Schilder), Dalian Maatsen, Tim Linthorst (Gévèro Markiet), Guus van Weerdenburg, © Milan Hoek, Kenny Teijsse, Splinter de Mooij, Thomas Verhaar (61’ Matthijs Jesse), Raily Ignacio, Oussama Siali (46’ Joël Tillema).

Voor de TV samenvatting klik hier

Voor foto's, Tom Poederbach, zie ons AFC Fotoalbum of klik hier