AFC - Jong Vitesse voorbeschouwing

AFC GAAT THUIS VOOR DE WINST TEGEN JONG VITESSE

Zondag aanstaande ontmoeten wij op Sportpark Goed Genoeg Jong Vitesse. Een sterke tegenstander, waarvan wij op 28 augustus jl. met 4-2 verloren. Op het magnifieke trainingscentrum Papendal keek AFC al snel tegen een achterstand aan die, mede door de nodige pech, niet meer goed gemaakt kon worden. Eerst scoorde de 16 jarige Thomas Buitink in de 19e minuut uit een prachtige voorzet van de Russische jeugdinternational Arshak Koryan, waarna Koryan drie minuten later via een penalty 2-0 liet aantekenen. Het was een strafschop, die nooit gegeven had mogen worden, want onze captain Magid Jansen maakte, zo bleek ook uit de beelden, helemaal geen hands. Toen vlak voor rust ook nog een doelpunt van Pieter Koopman ten onrechte wegens buitenspel werd afgekeurd was de toon verder gezet. Na 3-0 in de tweede helft van Buitink deed AFC iets terug via een streep in de bovenhoek van Koen Bosma. In de laatste minuten wordt het nog 4-1 via  Koryanen en scoort Daan Sutorius pal voor tijd vanaf elf meter 4-2.  Een nederlaag dus. Maar dat was beslist niet erg vergeleken bij de blessure van onze super spits Pepijn Kluin in deze wedstrijd, die na een revalidatie van twee jaar weer ernstig geblesseerd raakte aan zijn knie en nu wij inmiddels weten niet meer terug keert op de voetbalvelden. Ontzettend waardeloos, voor AFC, maar natuurlijk in de allereerste plaats voor Pepijn zelf. Het is helaas niet anders.

Inmiddels zijn we heel stuk opgeschoten met het eerste seizoen in de Tweede Divisie en is het langzamerhand duidelijk geworden dat Jong Vitesse vooral thuis een gevaarlijke ploeg heeft. De meeste punten werden tot nog toe op Papendal binnengehaald. De grootste overwinning (4-1) was tegen GVVV. Uit werd vaak verloren, tegen Jong AZ zelfs met 5-0. Toch werden buiten Arnhem ook de grootste overwinningen geboekt. In Zeelst werd UNA met maar liefst 1-5 verslagen, afgelopen maandag werd in Hengelo met dezelfde cijfers gewonnen van Jong FC Twente. De goals van Jong Vitesse waren van Kai Koreniuk (2x), Yuning  Zhang en Arshak Koryan. FC Twente scoorde één keer in eigen doel. De resultaten van Jong Vitesse wisselen van week tot week en dat heeft veel te maken over de opstelling waarin dit team verschijnt. Tegen Jong Twente kon trainer John Lammers, zelf goed voor 194 doelpunten in het betaalde voetbal, o.a. beschikken over Chelsea-huurling Matt Miazaga en dat scheelt een slok op een borrel.

Na 18 wedstrijden staat AFC op een prachtige tweede plek, acht verliespunten meer dan de onbetwiste koploper Jong AZ. AFC beschikt dus over de beste amateurploeg van Nederland tot nog toe en dat is natuurlijk een indrukwekkend gegeven. Jong Vitesse staat op een elfde plek, tien punten achter AFC en maar één punt verwijderd van een degradatieplaats.  Jong Twente lijkt degradatie nauwelijks nog te voorkomen. Voor Kon. HFC (21 punten), FC Lienden (21), HHC Hardenberg (18) en TEC (17) is er nog heel veel mogelijk met nog 16 resp. 17 wedstrijden te gaan. Zo haalde FC Lienden ‘tijdens de winterstop nog even’ de topspitsen Frank Wiafe (Fortuna Sittard) en Danny van den Meijracker (Spakenburg) binnen, daartoe gefaciliteerd door de KNVB. Spakenburg wist op zijn beurt Thijs Hendriks van Achilles’29 te bewegen om de rest van het seizoen op de Westmaat te komen voetballen. Het is duidelijk, in Zeist raakt men steeds meer van het redelijke pad af en is competitievervalsing doodnormaal geworden. Hoe dan ook, AFC staat er bij de eerste competitiewedstrijd in 2017 goed voor en dat biedt vertrouwen voor een goed vervolg.

Wat gaat het worden aanstaande zondag? Op grond van de cijfers zijn de Reds met Ton du Chatinier aan het roer zeker favoriet. Maar laten we vooral uitkijken voor die brandgevaarlijke, zeer snelle spitsen van Jong Vitesse. Koryan en en Koreniuk staan met resp.  9 en 10 doelpunten hoog in het topscorerklassement. Voor je het weet sta je dik achter. En er lopen nog veel meer talenten bij de Arnhemmers rond, die hun kandidatuur voor een basisplaats in Vitesse 1 voor het voetlicht willen brengen. Maar het kan op Sportpark Goed Genoeg ook anders verlopen en dat hebben onze spelers al vaak dit seizoen geëtaleerd. Hopelijk is dat zondag weer zo en kunnen we genieten van een heerlijke wedstrijd.

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Sterel Notarissen
De pupil van de week is Nicolas Dijkstra (klik hier)