AFC - Jong Vitesse voorbeschouwing

Koploper AFC stuit op sterke defensie Jong Vitesse

Zondag aanstaande komt Jong Vitesse op bezoek. De ploeg van trainer Joseph Oosting is weer terug in de Tweede Divisie waaruit Jong Vitesse in het seizoen 2016-2017 direct degradeerde. Dit mede door drie punten aftrek wegens het spelen van een wedstrijd met drie spelers uit het eerste in plaats van de toen maximaal toegestane twee spelers. AFC was beslist niet verantwoordelijk voor de degradatie van deze jonge beloften. The Reds gingen namelijk twee keer lelijk onderuit tegen het toen door John Lammers getrainde team. Op het schitterende sportcentrum Papendal, gelegen in de Veluwse bossen bij Arnhem, verloor ons eerste onverwacht met 4-2. Teleurstellend, maar niets vergeleken bij de blessure van onze super spits Pepijn Kluin in deze wedstrijd, die na een revalidatie van twee jaar weer ernstig geblesseerd raakte en hierdoor niet meer zou kunnen voetballen. Op Papendal scoorden Koen Bosma en Daan Sutorius voor AFC, het zestienjarige Vitesse talent Thomas Buitink werd met zijn openingsdoelpunt de jongste doelpuntenmaker van de Tweede Divisie. In Amsterdam liep het nog slechter af voor de ploeg van trainer Ton du Chatinier, ondanks een groot verschil op de ranglijst in Amsterdams voordeel.

De 2-6 nederlaag op 27 februari 2017 was het grootste verlies van de afgelopen jaren en markeerde een zwakke tweede competitiehelft die maar net goed afliep. Pieter Koopman en Tom van den Brink redden tegen Jong Vitesse de eer. Bij de geel-zwarten was de 16 jaar jonge Hicham Acheffay goed voor twee doelpunten. Ondanks al het talent degradeerde Jong Vitesse toch en kwam onder leiding van de nieuwe trainer Oosting, die wij nog kennen uit zijn periode bij WKE, weer direct terug in de Tweede Disvisie. Dit mede door de negentien goals van spits Bo van Essen die door een kruisbandblessure dit seizoen waarschijnlijk niet meer in actie komt. Een andere steunpilaar van dit team Gino Bosz vertrok naar Go Ahead Eagles en is ook in Deventer succesvol. Maar er bleef voldoende jong talent beschikbaar, zoals Lars ten Heije (20 jaar), Anil Mercan (21), en de al genoemde Acheffay en Buitink.

Inmiddels is het seizoen 2018-2019 dertien wedstrijden onderweg en staat Jong Vitesse op een elfde plaats, net onder de middenmoot. Echt belangrijk is dat niet, want het gaat voor Jong Sparta, Jong Vitesse en Jong Almere City dit seizoen vooral om de positie ten opzichte van elkaar. Dit omdat in ieder geval één belofteteam degradeert uit de Tweede Divisie, en als één belofteteam promoveert uit de Derde Divisie, zelfs twee van de drie belofteteams in de Tweede Divisie. Jong Sparta staat er nu duidelijk het beste voor met resp. elf en zestien punten voorsprong op Jong Vitesse en Jong Almere City. De voorsprong van Jong Vitesse op Jong Almere is redelijk maar natuurlijk nog best overbrugbaar en het is niet onmogelijk dat Jong Volendam uit de Zondag Derde Divisie promoveert. Geen gelopen koers dus voor de selectie van Oosting en dat zal beslist motiveren. Duidelijk is ook dat zijn zeer jonge ploeg met een gemiddelde leeftijd onder de twintig, niet of nauwelijks hoeft onder te doen voor de topteams in de Tweede Divisie. In Katwijk werd onlangs met 0-0 gelijkgespeeld tegen de kampioen van het afgelopen seizoen. Op Papendal werd zelfs met 1-0 gewonnen van IJsselmeervogels. De doelcijfers (16 voor en 16 tegen) laten zien dat Jong Vitesse over een uitstekende verdediging beschikt. Daar staat tegenover dat de aanval nog weinig scoort. Alleen Barendrecht maakte tot nu toe minder goals. Topscorers zijn Hicham Acheffay en Mike de Beer met ieder drie doelpunten.

Over doelpunten heeft AFC dit seizoen niet te klagen. Na dertien wedstrijden staat de teller op veertig en dat is maar vijf minder dan The Reds in totaal scoorden in het afgelopen seizoen. Kampioen Katwijk maakte toen 67 goals. Raily Ignacio (12), de broers Kenny (9) en Yordi (7) Teijsse nemen het gros van de goals voor hun rekening. Het aanvallende voetbal heeft niet geleid tot een lawine tegendoelpunten. Keepers Patrick Zonneveld en Joey Potveer moesten in totaal zeventien keer de bal uit het net halen en dat is keurig. Deze mooie doelcijfers hebben ertoe geleid dat AFC de eerste periodetitel binnenhaalde én koploper is met vier punten voorsprong op Jong Sparta en IJsselmeervogels en zes op Katwijk. Tien wedstrijden werden gewonnen, twee verloren en één keer werd het gelijk. De ploeg van Uli Landvreugd, die dit seizoen zijn debuut maakt als trainer van AFC 1, won alle zes de thuiswedstrijden. Buitenshuis werd verloren van Kon. HFC (3-1) en Jong Sparta (3-2), in Scheveningen werd met 3-3 gelijk gespeeld. Vooral het resultaat tegen Jong Sparta was zuur vanwege het scoreverloop. Een sterker AFC stond op Het Kasteel na 90 minuten nog met 2-1 voor toen de getalenteerde Spartanen in blessuretijd met een zondagsschot (op zaterdag) weer in de wedstrijd kwamen. Kijkend naar de laatste drie wedstrijden is ons aller eerste ook goed op dreef. In Rijnsburg werd met een recordscore (2-6) gewonnen van RBB, in Amsterdam met 2-1 van een goed spelend HHC Hardenberg en in Barendrecht van BVV met 0-3. Vorig seizoen werd op De Bongerd nog met dezelfde cijfers verloren.

Wat gaat het aanstaande zondag worden op sportpark Goed Genoeg? Wint AFC thuis voor de zevende keer op rij en wordt dus voor de eerste keer van Jong Vitesse gewonnen? Of zorgt de jonge ploeg van Joseph Oosting voor een daverende verrassing? Kijkend naar de recente resultaten tegen Spakenburg (1-2 verlies), Katwijk uit (0-0) en vorige week zaterdag tegen De Treffers (1-0 winst) is dat zeker niet onmogelijk. De defensie van dit belofteteam is heel moeilijk te kraken. Een mooie uitdaging voor onze aanval dus om ook dit karwei te klaren. Succes! 

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door GF Deko Aannemers
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Yassir El Moussaoui