AFC - Jong Vitesse voorbeschouwing

AFC GAAT OP EIGEN VELD VOOR EERSTE ZEGE IN 2017

Zondag aanstaande ontmoeten wij op sportpark Goed Genoeg Jong Vitesse. Na de winterstop stond deze wedstrijd als eerste gepland, maar ging door de terreinomstandigheden helaas niet door. Nu dus wel en dat is pas het derde duel in 2017 van ons eerste, dat met een 2-2 gelijkspel in Zeelst tegen UNA en een 1-0 nederlaag in Katwijk tegen de gelijknamige Voetbalvereniging nog niet helemaal op stoom is. De ploeg van trainer Ton du Chatinier staat na 20 wedstrijden op een zevende plaats met 33 punten. Vier wedstrijden en vijf punten minder dan de runners up Excelsior Maassluis, Kozakken Boys  en Katwijk, die op hun beurt op een bijna niet meer te overbruggen achterstand staan van koploper Jong AZ. Jong Vitesse speelde maar één wedstrijd meer dan AFC en startte 2017 met een klinkende 1-5 zege op Jong Twente in Hengelo. Daarna werd thuis verrassend verloren van UNA met 2-3. In Spakenburg volgde een 2-2 gelijkspel tegen de blauwen en afgelopen maandag was Jong Sparta in Rotterdam met 2-1 te sterk. Jong Vitesse staat na 21 wedstrijden op een dertiende plaats met 23 punten, 10 punten achter ons eerste. Deze lage klassering is mede een gevolg van de drie punten aftrek die Jong Vitesse kreeg opgelegd door het tegelijkertijd opstellen van drie eerste elftal spelers in de thuiswedstrijd tegen Barendrecht op 12 november 2016 die in een 4-4 gelijkspel eindige. Het maximum is reglementair bepaald op twee spelers. Donderdagavond 23 februari is de wedstrijd opnieuw vastgesteld op Papendal, een beslissing van de KNVB waartegen Barendrecht volkomen terecht, maar zonder succes heeft geprotesteerd.

AFC verloor dus vorige week zaterdag met 1-0 van Katwijk en dat was een bittere pil omdat de 0-0 tot de 93e minuut op het scorebord stond. In een wedstrijd met wisselende kansen werd een lange bal na een afgeslagen aanval van de Reds niet op waarde geschat door onze defensie en kon Mike van de Ban uitblinker Patrick Zonneveld van dichtbij passeren. Een week eerder won Katwijk ook in de slotminuut met 1-0 van Jong Twente, dus we waren gewaarschuwd. Het had overigens nog anders kunnen lopen als Daan Sutorius, zwaar gehinderd, in de allerlaatste seconde niet net naast had gekopt. Maar aan hadden heb je niet zoveel. Jong Vitesse verloor afgelopen maandag van Jong Sparta, dat in eigen huis sterk voor de dag kwam. De enige goal van de Arnhemmers was van Alexander Büttner, die in januari 2017 weer gecontracteerd werd door Vitesse. Büttner vertrok in de zomer van 2012 uit Arnhem met een droomtransfer naar Machester United. Na twee jaar vertrok de linksback naar Dynamo Moskou, speelde nog een half jaar voor Anderlecht en speelt mogelijk aanstaande zondag tegen AFC in de hoop weer snel een basisplaats te krijgen in de hoofdmacht van Vitesse.

In welke opstelling Jong Vitesse tegen AFC zal aantreden is een verrassing, want die ondergaat iedere week grote veranderingen. Duidelijk is wel dat trainer John Lammers, zelf goed voor 194 doelpunten in het betaalde voetbal, kan beschikken over veel talent. Bijvoorbeeld de Russische jeugdinternational Arshak Koryan, die twee keer op Papendal scoorde tegen AFC op 28 augustus jl. en in totaal 9 doelpunten maakte voor Jong Vitesse.  Of de 16 jarige Thomas Buitink die tegen AFC ook twee doelpunten maakte. Een andere belangrijke speler is de uit de VS afkomstige Kai Koreniuk, die met 10 doelpunten topscorer is van Jong Vitesse. De 17 jarige Mitchell van Bergen en de 20 jarige Zhang Yuning spelen al met grote regelmaat mee in Vitesse 1. Afgelopen zondag maakte de 18 jarige Lassana Faye zijn debuut tegen Ajax en hield zich zeer goed staande tegenover Bertrand Traoré. 

Wat gaat het aanstaande zondag worden? In de wedstrijd op Papendal in het begin van de competitie was Jong Vitesse met 4-2 de sterkste en liep AFC na een snelle 2-0 achterstand voortdurend achter de feiten aan. Op sportpark Goed Genoeg is er dus iets goed te maken tegen de getalenteerde ploeg van John Lammers. En hoewel we qua verliespunten nog steeds tweede staan kunnen we de punten in deze spannende competitie heel goed gebruiken. Dit te meer omdat diverse ploegen gebruik maakten van de door de bond geboden mogelijkheid om zich tussentijds te versterken, waaronder FC Lienden, GVVV, Spakenburg, HHC Hardenberg én TEC. De vereniging uit Tiel wist zelfs vijf spelers toe te voegen aan de selectie. In deze al maar gekker wordende voetbalwereld hoopt AFC zich staande te houden, aanstaande zondag dus tegen Jong Vitesse dat de punten ook hard nodig heeft. Ons aller eerste komt dit seizoen thuis goed tot heel goed voor de dag, met uitzondering van de wedstrijden tegen Kozakken Boys. Hopelijk wordt deze lijn voortgezet en kunnen we zondagmiddag om half vijf heel blij zijn met mooie resultaat, juist ook na de schlemielige nederlaag in Katwijk. Succes!

MvdW

De wedstrijdbal is aangeboden door Sterel Notarissen

De pupil van de week is Nicolas Dijkstra (klik hier)