AFC - Jong Vitesse met verslag

Koploper AFC weet ook sterke defensie van Jong Vitesse te kraken

AFC heeft ook de zevende wedstrijd thuis gewonnen. Tegen Jong Vitesse werd een vroege achterstand nog in de eerste helft omgebogen in een 2-1 ruststand. Na de thee brachten beauty’s van Tim Linthorst en Yordi Teijsse de 4-1 eindstand op het scorebord. Door deze verdiende zege en het puntenverlies van de directe concurrentie is AFC na veertien wedstrijden koploper met zes punten voorsprong op Katwijk en Jong Sparta. Super de luxe!

Vandaag staat de thuiswedstrijd tegen Jong Vitesse op het programma. Een piepjong elftal (gemiddeld net onder twintig) dat met Jong Sparta en Jong Almere strijd om een langer verblijf in de Tweede Divisie. In ieder geval degradeert één van de deze belofteteams, de positie op de ranglijst doet er verder niets toe. Een vreemde zaak, die voortvloeit uit de weer wel begrijpelijke wens van de amateurs om het aantal belofteteams in de tweede en derde divisie zoveel mogelijk te beperken. Jong Vitesse, dat nog maar net terug is in Tweede Divisie, loopt dus dit seizoen het risico om direct weer te degraderen. Mocht dat het geval zijn dan ligt dat waarschijnlijk niet aan de defensie, want die staat met maar zestien doelpunten tegen als een huis. Aanvallend wringt het wel want de beloften van trainer Joseph Oosting hebben slechts zestien doelpunten gemaakt ondanks de aanwezigheid van de achttienjarige spits Thomas Buitink die bij het eerste van Vitesse aan de deur klopt. Over de productiviteit van zijn ploeg heeft collega-trainer Uli Landvreugd beslist niet te klagen. Veertig goals uit dertien wedstrijden is buitensporig. Kan onze aanval ook de hechte defensie van Jong Vitesse slechten? Katwijk (0-0) en De Treffers (1-0 verlies) waren daar in de afgelopen weken niet toe in staat. AFC wel?

Als de ploegen om 14.00 uur onder leiding van de voortreffelijke scheidsrechter Yannick van der Laan hun opwachting maken zien we bij The Reds de basis elf van de laatste weken. Dus met Jonathan Richard en Derre Kwee. Op de bank ontbreekt Matthijs Jesse door een blessure. Dat geldt ook voor Rob Rietveld, Sam Nijpels en Tom van den Brink. Bij Jong Vitesse ook geen verrassingen. Dus met Buitink, Lars ten Teije en het stevige centrale duo Joeri Potje en Oskur Aktas.
Als de indrukwekkende vuurwerkshow ten einde is en de pupil van de jeugd op overtuigende manier zijn doelpunt heeft gemaakt start de wedstrijd en is Ten Teije er in de tweede minuut op links al bijna door. Patrick Zonneveld redt ten koste van een corner. De bal vliegt uit die corner hoog voor het doel en dwarrelt op het hoofd van Aktas, die onhoudbaar binnen knikt. AFC staat na drie minuten met 0-1 achter. Nog meer dan het vuurwerk een ‘wake up call’ van jewelste. The Reds zijn niet best gestart, de jonge Arnhemmers daarentegen zitten er bovenop en schakelen vanuit de verdediging razendsnel over op de aanval. In de 12e minuut is het bijna weer raak maar Buitink schiet de voorzet van dichtbij over het doel. Een cruciaal moment, want een 0-2 achterstand zou zich niet eenvoudig hebben laten repareren. Maar Jong Vitesse is nog niet uitgeraasd. Na een afgeslagen AFC-corner is er weer een snelle uitval via Anil Mercan, maar het loopt gelukkig net goed af.

Langzamerhand wordt AFC sterker. Raily Ignacio bemoeit zich wat meer met het spel, Derre Kwee laat zich ook aanvallend zien. In de 23e minuut is het raak na een actie van Melvin Grootfaam op de linkervleugel. Zijn voorzet wordt door Raily met de borst opgevangen en vervolgens door Thomas van den Houten snoeihard in de korte hoek achter keeper Bilal Bayazit geschoten. 1-1 en AFC is weer op koers naar een mooi resultaat. Maar het had dus ook anders kunnen lopen. In de 28e minuut kan Bayazit de bal weer uit het net halen na een corner van Thomas die door Yordi Teijsse van dichtbij in de touwen wordt gekopt. Met zoveel power van Raily, de gebroeders Teijsse en Tim Linthorst binnen de zestien is bijna iedere corner levensgevaarlijk. 2-1 en onze aanval is voor rust nog een paar keer dicht bij een derde goal. Yordi kopt een bal net over en een hard schot van Thomas vliegt over de lat. Pal voor rust komt Fouad Belarbi een teen te kort om een voorzet van Melvin te verzilveren.

Na de thee verschijnen beide teams weer ongewijzigd op het veld. De verwachting is dat AFC de 2-1 voorsprong snel zal uitbouwen, maar de werkelijkheid ziet er anders uit. Het team van Joseph Oosting legt zich beslist niet neer bij een nederlaag en is het eerste half uur op zijn minst gelijkwaardig aan de ploeg van Uli Landvreugd. In de 50e minuut mogen de geel-zwarten een vrije trap nemen links naast het doel, een gevaarlijke situatie met veel spelers binnen de zestien. Gelukkig wordt de voorzet fraai weg gebokst door Patrick Zonneveld die wederom een uitstekende wedstrijd keept. Een schuiver van Mercan in de korte hoek maakt hij niet veel later ook onschadelijk. Een lange run van Mike de Beer kan pas op het laatste moment door Jonathan en Tim worden gestuit. AFC doet in deze fase zeker wel wat terug en vaak staan Melvin en Milan Hoek aan de basis maar Kenny Teijsse en Raily zijn niet gelukkig met het afronden. Het blijft lang 2-1 en het is nog lang niet zeker dat The Reds vandaag hun zevende thuiszege op rij kunnen bijschrijven. 

Het laatste kwartier is ingegaan. Oosting heeft inmiddels enkele spelers gewisseld. Uli laat zijn basis nog even staan en dat betaalt zich uit. In de 67e minuut zet Milan Hoek Melvin aan het werk. Zijn voorzet bereikt Tim, die het hele veld is overgestoken. De bal wordt achter het standbeen geraakt en vliegt volkomen onhoudbaar het doel in. Wat een fraai doelpunt van Tim Linthorst, die zwaar gehinderd de bal op kunstzinnige manier beroerd. Chapeau!
Even later staat het publiek weer op de banken als Yordi de bal van een meter of dertig snoeihard hoog in de touwen jaagt. Zijn negende goal van het seizoen, evenveel als broerlief Kenny. Steengoed! De wedstrijd is gespeeld en in de 85e minuut valt Magid Jansen in voor Yordi. Een bijzondere invalbeurt, want captain Magid speelt vandaag zijn 250e wedstrijd voor AFC. Het is een mooi besluit van een bijzondere wedstrijd, die AFC verdiend maar ook wel een beetje geflatteerd wint. Het was bovenal weer genieten geblazen. Vier goals tegen een ploeg met een ijzersterke defensie is zonder meer een geweldige prestatie. Wat wordt het publiek dit seizoen toch verwend op sportpark Goed Genoeg. Het is ongekend.

Door deze overwinning, de vijfde op rij, en het puntenverlies van Jong Sparta en IJsselmeervogels eerder het weekend loopt AFC verder weg en staat nu zes punten voor op Jong Sparta en de kampioen van vorig seizoen Katwijk, die zich ook aan het front heeft gemeld. Voor de winterstop nog naar FC Lienden en dan thuis tegen Katwijk, waarna op 18 december in Tilburg de bekerstrijd tegen Willem II plaats vindt. Er is dus op de korte termijn nog veel moois om naar uit te kijken. Héérlijk!

MvdW

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Derre Kwee, © Jonathan Richard, Tim Linthorst, Thomas van den Houten, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse (85’ Magid Jansen), Fouad Belari (’81 Johan Kulhan), Raily Ignacio en Melvin Grootfaam.

Voor de TV samenvatting klik op AFC-TV
Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier