AFC - Jong Vitesse 2-6

OFF DAY BEZORGT AFC FORS VERLIES TEGEN JONG VITESSE

Verrassenderwijs heeft AFC de eerste thuiswedstrijd in 2017 tegen Jong Vitesse dik verloren. De Amsterdammers liepen vooral de tweede helft achter de feiten aan. De rust brak aan met een 0-1 voorsprong voor de bezoekers na een spannende eerste helft. Na rust profiteerden de Arnhemmers al snel van de mogelijkheden die de dit keer lekke defensie van de Reds bood. Hoewel de 0-3 achterstand in de loop van de tweede helft nog bijna werd goedgemaakt maakte een vierde goal van Jong Vitesse bij een stand van 2-3 aan alle Amsterdamse hoop een eind. In de slotminuten liep de achterstand nog verder op tot 2-6, een ongekend forse nederlaag. Ook thuis kon AFC in 2017 dus nog niet winnen in 2017. Hopelijk is dat aanstaande zondag wel het geval als FC Lienden op bezoek komt.

Vandaag staat de inhaalwedstrijd tegen Jong Vitesse geprogrammeerd. Voor AFC pas de derde wedstrijd in 2017 en de eerste op thuisbasis Goed Genoeg. Op verschillende clubs in de subtop ligt ons eerste maar liefst vier wedstrijden achter en het is dan ook goede zaak  dat ons hoofdveld dit keer wel bespeelbaar is. Met 33 punten uit 20 wedstrijden ligt AFC 10 punten voor op Jong Vitesse, dat ook nog een wedstrijd meer speelde. Gekoppeld aan het thuisvoordeel biedt dit verschil een goed uitganspunt voor een mooi resultaat tegen de jonge talenten uit Arnhem, die mede door de steeds in wisselende samenstelling van de teams in de gevarenzone staan. Bovendien zijn de resultaten van Jong Vitesse thuis op het magnifieke trainingscentrum Papendal veel beter dan de uitslagen buitenhuis en is er door onze jongens nog een appeltje te schillen met de ploeg van coach John Lammers die dit seizoen op 28 augustus jl. met 4-2 wist te winnen van AFC door doelpunten van de Russische jeugdinternational Arshak Koryan en de pas 16 jaar oude Thomas Buitink.

Als de spelers het veld betreden zien we dat Koryan en Buitink er dit keer niet bij zijn, net als de uit Amerika afkomstige topscorer van Jong Vitesse Kai Koreniuk. Ook de ervaren linksback Alexander Büttner ontbreekt. Hij start net als Koryan op de bank in Deventer waar Vitesse 1 deze zondag speelt tegen Go Ahead Eagles. Maar de selectie van Jong Vitesse is breed genoeg getuige o.a. de uit China afkomstige spits Zhang Yuning, middenvelder Mohammed Osman en rechtsbuiten Alvin Fortes, die gedurende dit seizoen kennelijk van RKC is overgekomen naar Vitesse. Opvallend is tenslotte de aanwezigheid van de 16 jarige, in Amsterdam geboren Hicham Acheffay en de 18 jarige keeper Stef Brummel die dit seizoen pas twee keer in actie kwam voor Jong Vitesse. Allemaal spelers die er in 2016 op Papendal tegen AFC niet bij waren. Maar ook bij AFC zijn er nogal wat mutaties. Zo keept László Sandor vandaag in plaats van de licht geblesseerde Patrick Zonneveld, vervangt Danny Goedkoop Sam Nijpels in het hart van de verdediging, beginnen Marien Willemsen en Teun van Zweeden in de basis in plaats van de geblesseerde Glenn van Zoolingen en Guido Moelee, start Daan Sutorius op de bank en vervangt Matthijs Jesse de veel te lang geschorste Melvin Grootfaam op de linker vleugel.

Met Pieter Koopman in de spits en Koen Bosma op het middenveld is door Ton du Chatiner gekozen voor een aanvallend concept. Toch is het Jong Vitesse dat zich als eerste laat zien met enkele knappe combinaties. Al in de eerste minuut knalt Julian Calor de bal maar net over en even later is het Zhang die ook het doel te hoog zoekt. Toch is de allermooiste kans in de eerste fase van de wedstrijd voor Matthijs die behendig twee man afschudt, maar daarna in vrije positie jammer genoeg de bal veel te zacht recht in handen van de keeper schiet. Aan de andere kant zet Jong Vitesse onze verdediging flink onder druk en lijdt AFC bij het uitverdedigen veel balverlies. In de 33e minuut wordt de bal weer slecht weggewerkt en weet Fortes uit een loepzuivere pass van Osman vanaf rechts te scoren. Het is 0-1, een onverwachte, maar zeker niet onverdiende voorsprong voor de geelzwarten. In de nog resterende tijd tot de rust proberen onze jongens de bakens te verzetten en het offensief levert de eerste corners op die veel gevaar stichten door het gebrek aan lengte van de Arnhemse verdediging. Captain Magid Jansen mist op een haar bij de tweede paal en een volley van Tom van den Brink vliegt maar net naast het doel. Een rush van uitblinker Jonathan Richard wordt  in de 42e minuut buiten het strafschopgebied gestuit ten koste van een vrije trap waarna de goed spelende Koen Bosma de bal over de muur in kruising schiet. Met een magistrale redding weet de toch niet al te lange keeper Brummel de gelijkmaker te voorkomen. Omdat aan de andere kant ook Osman een vrije trap dicht bij het doel niet weet te verzilveren wordt de rust met een 0-1 achterstand bereikt. Nog niks aan de hand, zou je zeggen…

Ongetwijfeld zal in de rust door Ton du Chatiner het nodige gezegd zijn over de mogelijkheden voor onze aanval in de tweede helft en de bittere noodzaak om het achter beter gesloten te houden. Wat betreft dit laatste gaat het direct na de thee goed mis. Zo knalt Osman de bal al na drie minuten ongehinderd op de lat waarna de Achefay het meest alert reageert en de terugspringende bal achter László schiet. Weer drie minuten later straft Osman een zeldzame misser van Marien af en is het na 51 minuten 0-3. Een schier hopeloze zaak. Maar het is een gekke wedstrijd. In de 53e minuut scoort Pieter tegen uit een mooie pass van Matthijs en wordt de Vitesse-defensie verder onder druk gezet. In de 6oe minuut straft Tom een fout van keeper Brummel af, die een schuiver van Koen weg laat stuiteren. Het is na 60 minuten 2-3, met nog ruim 30 minuten te gaan nog alle kans op een goed resultaat, zou je zeggen …. Maar weer staat onze verdediging niet goed en weet de 16 jarige Achefay in de 62e minuut zijn tweede doelpunt te maken. Hierna wordt Matthijs gewisseld voor de inmiddels gelukkig weer geheel fitte Tim Wulffraat, die vrijwel direct de bal in een leeg doel had kunnen schieten na een geweldige misser van Brummel. Helaas aarzelt Tim iets te lang en blijft het nog even 2-4. In het laatste kwartier, met Daan Sutorius voor Magid, die zeker niet zijn beste dag had, regent het over en weer kansen. Zhang en Osman zijn dicht bij de vijfde Arnhemse treffer, maar Láslo én de lat staan in de weg. Ook Pieter, weer keihard werkend, is dicht bij een goal, maar hij wordt onderuit getrokken. Scheidsrechter Dröge laat echter doorvoetballen, omdat Tim nog een schietkans heeft. Helaas is zijn schot iets te zacht om keeper Brummel te passeren. In de slotminuten loopt de score toch nog op als Johan Kulhan struikelt over de bal en de 16 jarige invaller Nikolas Agrafiotis de stand op 2-5 brengt. In de 90e minuut maakt Calor er zelfs nog 2-6 van en onderstreept daarmee nog een keer de defensieve off day van ons eerste.

Anders dan verwacht werd dus met dikke cijfers verloren van een jeugdig Vitesse dat ons voor de tweede keer dit seizoen de baas was. De 2-6 nederlaag is zover bekend de grootse competitienederlaag van de afgelopen jaren. Maar meer dan drie punten verlies levert deze forse nederlaag niet op en zondag aanstaande is er weer een thuiswedstrijd waarbij ons eerste zich kan revancheren. Tegen FC Lienden, een uitdagende tegenstander, die zich in de winterstop nog versterkte met enkele topspelers. Hopelijk biedt dit duel voldoende inspiratie voor een topprestatie en kan ons aller eerste daarbij rekenen op veel supporters. Met 2000 leden en een fantastisch grote jeugd zou dat toch vanzelfsprekend moeten zijn.

MvdW

Opsteling AFC: Llászló Sandor, Marien Willemsen, Danny Goedkoop, © Magid Jansen (75’ Daan Sutorius),  Teun van Zweeden, Johan Kulhan, Jonathan Ritchard, Koen Bosma, Tom van den Brink, Pieter Koopman , Matthijs Jesse (68’ Tim Wulffraat).

Voor het verslag van AFC – Jong Vitesse, geschreven door Hennie van de Weerd: klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum.

Bekijk hier de TV samenvatting van FOX: klik hier