AFC - Jong Sparta voorbeschouwing

AFC GAAT VOOR DE HATTRICK TEGEN JONG SPARTA

Zondag aanstaande ontvangen we Jong Sparta. De ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk gaat het na de winterstop duidelijk minder voor de wind. Eén keer werd gewonnen (0-2 Jong Almere City), eenmaal werd het gelijk (1-1 Jong Vitesse) en zes keer gingen de jonge Kasteelheren onderuit. Afgelopen zaterdag was Kozakken Boys met 1-2 te sterk. Niet zo heel gek want de trots van Werkendam is al zeven wedstrijden ongeslagen en stoomt, mede door de 5-0 (!) winst op IJsselmeervogels, omhoog op de ranglijst. In Rotterdam-West stond het al snel 0-1, waarna de in de tweede helft ingevallen Ayoub Boukhari een blunder van de ervaren Quentin Jacoba goed afstrafte. 1-1, maar Kozakken Boys greep tenslotte toch de winst door een mooie kopbal van Veenhoven na een voorzet van links. Na afloop toonde Jeroen Rijsdijk, die we ook als trainer kennen van Excelsior Maassluis, zich ontevreden over zijn defensie. Te veel tegendoelpunten uit voorzetten van de vleugels en uit corners, dat kost zijn getalenteerde ploeg de laatste tijd te veel punten. 

Een getalenteerde ploeg, zeker, met vaak zeer jonge spelers die ook wel in het Onder 19 team uitkomen of in de hoofdmacht van Sparta. Het technisch hart van de Rotterdammers kiest daarmee voor een aanpak die nogal verschilt van Vitesse en Almere City. Hun belofteteam is samengesteld uit een minder fluïde groep van 36 spelers. Voor wat betreft Vitesse heeft dat ook te maken met de speeldagen van het eerste en het belofteteam, die vaak samenvallen. Sparta speelt op vrijdagavond in Keuken Kampioen Divisie en kan, zeker in het begin van het seizoen, spelers in hetzelfde weekend ook opstellen in het belofteteam. Een situatie die discussie oproept. De ook in dit verband meest in het oog springende speler is de 19-jarige spits Halil Dervisoglu. Hij speelde vorig seizoen 25 keer in het belofteteam en scoorde 21 keer, waaronder drie keer tegen AFC op het Kasteel. Dit seizoen scoorde Halil de beslissende goal in de thuiswedstrijd tegen The Reds in een knotsgekke wedstrijd. Een dag eerder was hij nog in Kerkrade actief tegen Roda JC. Dit seizoen speelde Halil al 35 (!) competitiewedstrijden: 25 in het eerste en 10 bij de beloften. Hij maakte resp. 10 en 4 goals voor beide teams. Allemaal heel bijzonder. Andere spelers die dit seizoen regelmatig in beide teams spelen zijn de aanvallers Youssef El Kachati (10 x eerste, 18 x beloften) en Ragnar Ache (3 x eerste, 8 x beloften). De toen 18-jarige Ragnar scoorde op 2 april 2017 twee keer tegen The Reds.    

Zoals gezegd is Jong Sparta na de winterstop nog niet erg succesvol. Daarvoor wel! Acht keer werd gewonnen, zes keer werd gelijk gespeeld en maar tweemaal werd verloren. Eén van de overwinningen was op AFC. Boven het wedstrijdverslag prijkt de kop ‘Nachtmerrie AFC op SPARTA-kasteel.’ Het was inderdaad een disaster op 20 oktober 2018, want tot de blessuretijd wees alles in de richting van een zege voor AFC. In deze knotsgekke wedstrijd maakte Ayoub Boukhari de openingstreffer voor Jong Sparta en Kenny Teijsse de gelijkmaker vlak voor rust. Was AFC tot dan iets sterker, na de thee was het veldoverwicht veel groter en regende het kansen. In de 83e minuut wist Kenny eindelijk het net te vinden en kreeg AFC met dit op het oog winnende doelpunt loon naar werken. Maar toen ging de wereld op zijn kop en nam de werkelijkheid voor AFC nachtmerrieachtige proporties aan. Bradley Martis besloot in de 90e minuut in plaats van een voorzet van veertig meter op doel te schieten. Onze keeper rekende op een voorzet, stond iets te ver naar voren en zag de bal hoog in het doel vliegen. Een zondagsschot op zaterdag. 2-2 en onze jongens schrokken zich wezenloos, renden allemaal naar voren en werden een paar minuten later getrakteerd op een counter die door Dervisoglu werd afgerond. AFC was door deze nederlaag na negen wedstrijden koploper af en moest de koppositie laten aan IJsselmeervogels. De tweede plaats werd toen gedeeld met Jong Sparta.

Dat is nu wel anders. Na 25 wedstrijden staat AFC met 50 punten weliswaar tweede, één punt achter IJsselmeervogels, maar Jong Sparta is teruggezakt naar een elfde plaats met 34 punten. Door het potsierlijke beleid van onze bond doet dat er eigenlijk niet eens veel toe. De Rotterdammers hebben alleen te maken met Jong Vitesse en Jong Almere City. Eén van de drie degradeert uit de Tweede Divisie. Zoals het er nu uitziet is dat Almere City dat slechts 21 punten heeft. Belangrijker voor Sparta is dus de vraag of Jong Volendam promoveert uit de Derde Divisie. Mocht dat het geval zijn dan degraderen twee belofteteams uit de Tweede Divisie en kan Jong Sparta zo maar de klos zijn. Jong Vitesse is de laatste tijd zeer goed op dreef en is Jong Sparta inmiddels gepasseerd op de ranglijst.

AFC heeft andere zorgen, al zijn die maar zeer betrekkelijk, als je naar de ranglijst kijkt. Vorig seizoen eindigden The Reds na 34 wedstrijden op een twaalfde plaats met 43 punten met 45 doelpunten voor en 51 tegen. Nu staat ons allereerste tweede met 50 punten met 61 doelpunten voor en 32 tegen. Not bad at all! Net als Jong Sparta ging het AFC voor de winterstop zeer voor de wind en loopt het in 2019 stroever. Drie keer werd gewonnen, drie keer werd gelijk gespeeld en driemaal werd verloren. Het schlemielige en onverdiende verlies op eigen veld tegen IJsselmeervogels (2-3) direct na de winterstop was een flinke domper want de Rooien verkleinden hierdoor hun achtstand tot twee punten. Dat hadden er op grond van het spelbeeld in die wedstrijd ook zo maar acht punten kunnen zijn. Mogelijk is dit de oorzaak dat het in de wedstrijden hierna ook niet altijd wilde vlotten, zoals dat eerder wel het geval was. Maar er kunnen natuurlijk ook andere oorzaken zijn. Zo is de ziekenboeg goed gevuld en weten de tegenstanders van ons eerste inmiddels al te goed dat we een brandgevaarlijke aanval hebben en stellen zich daarop in. Dat geldt natuurlijk ook voor onze concurrentie, want ook IJsselmeervogels, nu weer nipt op kop, verliest met enige regelmaat punten. Het is en blijft waarschijnlijk spannend tot het eind van de competitie. Ieder puntje telt en dat maakt ook de thuiswedstrijd tegen Jong Sparta zo belangrijk.

Wat gaat het aanstaande zondag worden? AFC ging in Rotterdam drie keer de bietenbrug op, thuis werd in de afgelopen seizoenen twee keer gewonnen. Op 31 oktober 2016 met 3-2 met de winnende goal in blessuretijd van Pieter Koopman en op 17 september met 2-0 (goals van Malcolm Esajas en Eelke de Graaf). We gaan dus voor de hattrick op een dag dat ook het eerste van Sparta speelt. Wie weet helpt dat een beetje. Anderzijds beschikt trainer Rijsdijk over een rijk arsenaal van talent dat zich op sportpark Goed Genoeg wil bewijzen en zullen de jonge Rotterdammers er alles aan willen doen om Jong Vitesse weer te passeren op de ranglijst. We gaan het allemaal zien in een wedstrijd die het nodige vuurwerk belooft. Succes!

MvdW

Het programmablad en wedstrijdbal wordt aangeboden door FOUTLOOS REKENEN
Pupil van de week bij deze wedstrijd is Wieger Bruijninckx