AFC - Jong Sparta voorbeschouwing

AFC gaat tegen Jong Sparta voor volgende driepunter

Wat een mooie prestatie dinsdagavond van ons aller eerste in Werkendam tegen Kozakken Boys. Na een 1-0 achterstand bij rust kwam in de 64e minuut de ommekeer na een eigen, erg ongelukkig doelpunt van keeper Mike van de Meulen die sinds kort de door blessureleed vetrokken Ricardo Kieboom tussen de palen vervangt. Daarna vestigde een andere speler alle aandacht op zich met twee doelpunten. En dat was niet Raily Ignacio, want die kon door een blessure niet aantreden tegen zijn oude club, maar debutant-spits Daniël Zoutberg, speler van ons Onder-21 team. Vooral de derde goal mocht er zijn, zoals blijkt uit het enthousiaste verslag van onze onvolprezen teammanager Jeroen Brussee en de TV-registratie. Hopelijk zien we Daniël in de toekomst nog vaak aan het werk in AFC 1.

Consequentie van de midweekse wedstrijden is dat Katwijk nog steeds ruim op kop gaat met 44 uit 19, dat Kon. HFC, inmiddels helemaal ‘on fire’, tweede staat met 38 uit 20 en dat AFC nu derde is met 35 uit 19. Het tot voor kort ongenaakbare Katwijk is na de winterstop toch wat minder op dreef en dat biedt de concurrentie met nog heel wat wedstrijden te gaan weer wat perspectief. Komend weekend speelt Katwijk thuis tegen Rijnsburgse Boys, Kon. HFC uit tegen GVVV en AFC thuis tegen Jong Sparta. Wedstrijden om naar uit te kijken.

Zondag ontvangen wij dus de beloften van Sparta en dat is beslist geen makkelijk duel. De nog erg jonge ploeg van trainer Geert Arend Roorda, de oud-prof van o.a. Heerenveen, NEC en Sparta, staat na 20 wedstrijden op een mooie vijfde plaats, niet ver achter AFC. Er werd dus vaker gewonnen dan verloren door de jonge Spartanen, meestal op Het Kasteel, die daar o.a. Rijnsburgse Boys, Kozakken Boys, Quick Boys en HHC Hardenberg de baas waren. De laatste twee wedstrijden werden ook thuis gewonnen van IJsselmeervogels en GVVV. Flinke nederlagen waren er ook zoals uit tegen Katwijk (5-0) en thuis tegen Spakenburg (0-6). Het kan dus  alle kanten op met deze jonge, getalenteerde ploeg. Zo ook op 9 oktober 2021 toen AFC op Het Kasteel te gast was. Een lastig karwei, zo leek het, want de Reds wisten nog nooit in Rotterdam-West te winnen. Maar op die prachtige voetbaldag was alles anders en vestigde Raily zelfs een record door al na 8.8 seconden te scoren. Onze jongens waren dit keer onder regie van trainer Ulrich Landvreugd de baas op Het Kasteel en onderstreepten dat met nog drie doelpunten van Kenny Teijsse, Raily en Splinter de Mooy en een heleboel gemiste kansen. Marouane Afakar redde de eer voor Sparta. 4-1, een mooie uitslag, voor herhaling vatbaar! 

Met Marouane Afakar is ook de gevaarlijkste aanvaller van Jong Sparta genoemd. Hij maakte deze competitie al dertien doelpunten en staat daarmee tweede op de topscorerslijst van de Tweede Divisie. De 22-jarige Afakar debuteerde bij Excelsior al in 2018 in de Eredivisie, voetbalde daarna bij de amateurs van Excelsior Maassluis en Katwijk en is sinds 2020 bij Sparta weer terug in het profvoetbal. Henk Fräser deed dit seizoen nog geen beroep op Afakar voor het eerste. Twee andere spelers van Jong Sparta, de verdedigers Gaultier Overman en Jeremy van Mullem, doen af en toe we mee in de hoofdmacht. De 21-jarige spits Pepijn Doesburg nog niet, maar zit wel regelmatig op de bank bij de ploeg van Fräser. Voor Jong Sparta scoorde hij dit seizoen vier keer.

Hoe spannend kan het aanstaande zondag worden op sportpark Goed Genoeg? Behoorlijk zou je zeggen op grond van de naakte feiten. Jong Sparta speelt mee in de subtop van de Tweede Divisie en heeft de laatste wedstrijden gewonnen. Er schuilt veel talent in de selectie van Roorda, enkele spelers passeerden al even de revue. Het is dus oppassen geblazen. We herinneren ons nog de teleurstellende thuiswedstrijd tegen Jong Volendam op 16 oktober 2021. AFC tweede, Volendam zestiende. Dat verschil op de ranglijst was nauwelijks te zien op het veld en na een snelle goal van Jong Volendam liepen onze jongens voortdurend achter de feiten aan. Een zure 1-3 nederlaag was het gevolg. Hopelijk zitten we er zondagmiddag vanaf het allereerste moment bovenop en kunnen we zo de dadendrang van de jonge Rotterdammers aan banden leggen. Op Het Kasteel scoorde Raily al na 8.8 seconden, kan het nog sneller?! Sowieso moet het mooie resultaat in Werkendam onze jongens de nodige spirit geven. Dat geldt ook voor de thuisresultaten, want na de zeperd tegen Jong Volendam werd er in competitieverband niet meer verloren op Goed Genoeg. Laten we hopen op een schitterende wedstrijd met veel doelpunten, waarin ons aller eerste laat zien dat het ook over veel talent en dynamiek beschikt. Succes!

MvdW