AFC - Jong Sparta voorbeschouwing

AFC WIL STIJGENDE LIJN TEGEN JONG SPARTA DOORZETTEN  

Zaterdag is Jong Sparta te gast op sportpark Goed Genoeg. De door Jeff Stans getrainde beloften staan op een mooie zesde plaats na 28 wedstrijden. Toch zijn de Spartanen nog niet verzekerd van een langer verblijf in de Tweede Divisie. Dat heeft alles te maken met de strenge P/D-regeling én het geringe verschil in punten tussen de nummer zes en de top van het rechter rijtje van de Tweede Divisie. Mocht Jong Sparta in het rechter rijtje onder Jong Almere City eindigen dan volgt een beslissingswedstrijd tegen de algeheel kampioen van de Onder 21 divisie. (Feyenoord staat hiervoor op pole position). Op dit moment hebben de beloften van Jong Sparta en Jong Almere evenveel punten, de voorsprong op de nummer elf van de Tweede Divisie HHC Hardenberg bedraagt slechts twee punten.
Jong Sparta moet de laatste wedstrijden dus nog flink aan de bak, te beginnen tegen AFC dat afgelopen zaterdag eindelijk eens in Haarlem won van HFC. De 0-2 zege aan de Spanjaardslaan was verdiend want The Reds waren feller, beter aan de bal en gevaarlijker dan de wit-blauwen. De doelpunten van Marciano Mengerink, voor rust, en Wessel Been, na rust, mochten er zijn. De AFC-defensie liet zich van zijn beste kant zien. De Koninklijken maakten een diepe buiging. Door deze overwinning steeg de ploeg van Benno Nihom naar de negende plaats en staat maar één punt achter Jong Sparta. De verschillen in de subtop/middenmoot zijn erg klein.

Hoe is het Jong Sparta dit seizoen vergaan? Na een slechte start met vier nederlagen werd 2023 na zeventien wedstrijden afgesloten met twintig punten. In 2024 werden tot nog toe elf wedstrijden gespeeld en werden 23 punten behaald. Er is dus duidelijk sprake van een stijgende lijn bij de Jonge Spartanen. De laatste zeven wedstrijden werd niet meer verloren. Van FC Lisse (3-1), Scheveningen (0-3), Jong Almere City (1-0), Rijnsburgse Boys (1-4) en Kozakken Boys (1-0) werd gewonnen, tegen Noordwijk (0-0) en HFC (1-1) werd het gelijk. Opvallend verder is dat Jong Sparta tegen de topploegen (Spakenburg, De Treffers, Quick Boys, Katwijk en GVVV) tot nog toe alles verloor. Tegen AFC werd het op 11 november 2023 0-0. De wedstrijd werd op het sportpark van Excelsior Maassluis gespeeld; volgend seizoen spelen de Jonge Spartanen op het volledig gerenoveerde Sportpark Nieuw Ter Bregge in Rotterdam, waar ook de amateurtak van Sparta zijn domicilie heeft.

Geen doelpunten dus in Maassluis, maar wel een aantrekkelijke wedstrijd (zie TV-samenvatting) met wisselende kansen. Voor Jong Sparta waren o.a. topscorer Dano Laurens, Yuksel Mehmet (die we nog kennen van HFC) en Luuk Admiraal (een seizoen eerder voor Spakenburg nog scorend tegen FC Utrecht) gevaarlijk. Voor AFC waren Dalian Maatsen, vrije bal over de muur, Noa Benninga met een kopbal en Nigel Hasselbaink met een knal op de bovenkant van de lat dicht bij een doelpunt. Melvin Platje had in de slotfase de winnende treffer op zijn schoen. Maar de 1,95 meter lange Sparta-keeper Youri Schoonderwaldt was deze middag een flinke sta in de weg en dat gold ook voor Max de Ligt en Augustin Drapke, het centrale verdedigingsduo. De 22-jarige Drapke komt uit voor de Nationale ploeg van Togo. Bijzonder! De selectie van trainer Jeff Stans telt ook de drie broers Vianello: Delano (21 jaar), Tiziano (19) en Gianino (16). Laatstgenoemde scoorde dit seizoen tegen ADO’20 en is daarmee de jongste doelpuntenmaker ooit van Jong Sparta. Zie https://jeugdjournaal.nl/l/790632
Wat betreft de aansluiting van de beloften met het dit seizoen zo succesvolle eerste elftal van Sparta: alleen Rayvien Rosario en Mehmet Yüksel maakten resp. vijf en twee keer hun opwachting.

Wat gaat het aanstaande zaterdag worden? Als we naar de onderlinge resultaten kijken in de Tweede Divisie ziet het er voor ons aller eerste niet slecht uit. AFC is vooral op Sportpark Genoeg de sterkste. Van de zes ontmoetingen tegen Jong Sparta werden er vijf gewonnen, één keer werd verloren. Op Het Kasteel en later in Maassluis ging het stroever voor AFC. Van de zes wedstrijden werden er drie gewonnen, twee verloren en één keer werd het gelijk. Afgelopen seizoen werd het op 24 september 2022 2-1 voor The Reds. Het was een dik verdiende zege. Alleen in het begin van de wedstrijd en in de slotfase waren de Rotterdammers af en toe in de aanval. Vooral spits Mohammed Tahiri trok daarbij de aandacht. Hij scoorde kort voor tijd het enige doelpunt voor Jong Sparta. Dit seizoen komt spits Tahiri met succes uit voor Telstar. AFC stapelde in deze wedstrijd kans op kans. Alleen Splinter de Mooij wist in de eerste helft te scoren. Na rust strafte Cody Claver een fout van de Sparta-keeper af. (Zie TV-samenvatting).

We kunnen ons verheugen op een spannende wedstrijd tussen twee uitstekende ploegen die de laatste tijd goed in vorm zijn. Gelet op de ranglijst (één punt verschil) en de doelcijfers (47-39 vs 47-41) doen Jong Sparta en AFC nauwelijks voor elkaar onder. Eerder dit seizoen werd het 0-0. Hopelijk kunnen we zaterdag getuige zijn van een aantrekkelijk duel met veel prachtige doelpunten. Succes!

MvdW