AFC - Jong Sparta met voorbeschouwing

ZET AFC THUIS ZEGEREEKS VOORT TEGEN JONG SPARTA?

Zaterdag komt Jong Sparta bij ons op bezoek. Een niet te onderschatten tegenstander. Afgelopen zaterdag werd OFC met 6-0 verpletterd door dit beloften team. De ploeg van trainer Geert Arend Roorda was op Het Kasteel vele maten te groot voor de debutant in de Tweede Divisie OFC, die thuis al wel van Kon. HFC wisten te winnen. Buiten Oostzaan is het kennelijk een ander verhaal, want in de rust stond Jong Sparta al met 4-0 voor. OFC kwam nauwelijks over de middellijn. Mohammed Tahiri scoorde in de eerste helft een glaszuivere hattrick. David Garden, Delano Vianello en Achraf Madi verzorgeden de rest van de Rotterdamse productie. In de 83e minuut werd Tahiri vervangen door Mehmet Yücksel, die vorig seizoen nog tegen AFC een prachtig doelpunt maakte, toen spelend voor Kon. HFC. De klinkende zege op OFC was bijzonder welkom in Rotterdam-West want het was pas de tweede zege van dit seizoen. De eerste overwinning was tegen Spakenburg toen David Garden in de 90e minuut de enige treffer maakte op de Westmaat. Verder speelde Jong Sparta twee keer met 1-1 gelijk tegen FC Lisse en Jong Volendam en werd tweemaal uit met 3-0 verloren van Quick Boys en Noordwijk. Al met al staat Jong Sparta na zes wedstrijden op een achtste plaats, met maar drie punten minder dan The Reds die vijfde staan.

AFC speelde afgelopen zaterdag tegen Kon. HFC. Aan de Spanjaardslaan werd het een bloedeloos duel waarin niet gescoord werd. Over en weer waren er een paar mogelijkheden om wat aan de beginstand te doen, maar dat zat er op deze regenachtige dag in Haarlem niet in. Midweeks werd gebekerd tegen Staphorst. In een spannend duel ging ons aller eerste na een vliegende start tenslotte na penalty’s hard onderuit. The Reds openden het seizoen in Groesbeek met de enige competitienederlaag tot nog toe. De Treffers won op het nippertje met 2-1 en is op dit moment de trotste koploper van de Tweede Divisie. Daarna herpakte de ploeg van de nieuwe AFC-trainer Benno Nihom zich door thuis met 3-0 te winnen van IJsselmeervogels. In Tiel werd het vervolgens na een spannend duel 2-2 gelijk, waarna de regerend kampioen Katwijk niet zonder geluk met 1-0 verslagen werd op Sportpark Genoeg. Enkele dagen later ging ook Rijnsburgse Boys aan de Zuidas over de knie, al was de 2-0 zege van The Reds ook niet zonder fortuin. Opvallend is dat AFC op eigen veld tot nog toe de volle buit pakt en dat met nul doelpunten tegen. Dat biedt perspectief voor de wedstrijd van zaterdag.

Maar laten we vooral niet te vroeg juichen want de jonge kasteelbewoners zijn door de jaren heen een lastige tegenstander voor AFC. Zo ging het duel op 27 maart jl. in Amsterdam met 2-3 verloren. De eerste helft verliep desastreus voor onze jongens die zo op het oog sterker waren maar op drie doeltreffende counters werden getrakteerd. Tahiri (2x) en Pepijn  Doesburg, die nu bij FC Dordrecht speelt,  wisten onze keeper Jordi van Stappershoef knap te passeren. In het tweede bedrijf gloorde er weer hoop na een snelle goal van oud-Spartaan Kenny Teijsse. Na het tweede AFC-doelpunt van Daniël Zoutberg gingen alle remmen los en werd het Sparta-doel gebombardeerd met schoten en voorzetten. Maar de stormloop leverde verder niets op, mede door het voortreffelijke keepen van Rijk Janse (speelt nu bij NEC Onder 21) en de taaie verdediging van de jonge Spartanen, die als een epos uit de Griekse mythologie, dapper standhielden. Het was wel de enige thuisnederlaag tegen Jong Sparta. De andere drie wedstrijden op sportpark Goed Genoeg werden door AFC gewonnen. In Rotterdam waren de rollen de afgelopen jaren omgedraaid. Drie keer won Jong Sparta, één maal AFC. Op 9 oktober 2021 werd het 1-4 op Het Kasteel. Raily Ignacio scoorde toen al na 8,8 seconden. Goed voorbeeld doet goed volgen!

Wat gaat het zaterdag worden? AFC heeft mogelijk de beste papieren gelet op de resultaten tot nog toe. AFC kan, als we de verloren bekerwedstrijd tegen Staphorst ‘voor het gemak’ buiten beschouwing laten, vooral thuis goede rapportcijfers laten zien en keeper Gijs van Zetten laat zich aan de A 10 tot op heden in competitieverband niet passeren. Ook de onderlinge resultaten vallen op sportpark Goed Genoeg in het voordeel van The Reds uit. Anderzijds won Jong Sparta de laatste ontmoeting aan de Zuidas en kan Roorda over een paar razend gevaarlijke spitsen beschikken, Mohammed Tahiri voorop. Tot slot zal de 6-0 winst op OFC Jong Sparta vleugels geven. Hoe dan ook maken we ons op voor een spannende wedstrijd met hopelijk veel doelpunten en fraaie staaltjes voetbal. Succes!

MvdW