AFC - Jong Sparta met verslag

AFC WEER KOPLOPER NA THUISZEGE OP JONG SPARTA

In een meer spannende dan goede wedstrijd heeft AFC voor de derde keer op rij thuis gewonnen van Jong Sparta. De hattrick kreeg pas na rust gestalte toen een 0-1 achterstand met hard werken en meer druk werd omgezet in een 2-1 zege, die op basis van het aantal  gecreëerde kansen verdiend was. De jonge Spartanen verkochten hun huid duur en misten in ‘the dying seconds’ nog de kans op de gelijkmaker. AFC veroverde door deze overwinning én het verlies van IJsselmeervogels weer de koppositie in de Tweede Divisie. Een erg mooie plek, maar met nog acht wedstrijden is er gelet op de geringe verschillen op de ranglijst nog helemaal niets beslist.

Vandaag komt het belofteteam van Sparta op bezoek. Gelet op de ranglijst en de eerdere resultaten tegen de jeugdige kasteelbewoners is er een gerede kans dat ons eerste weer koploper wordt, na het verlies op zaterdag van IJsselmeervogels tegen Kon. HFC. AFC staat met 50 punten na 25 wedstrijden tweede op één punt achterstand op de Rooien uit Spakenburg. Jong Sparta dat met Jong Vitesse en Jong Almere strijdt om degradatie, staat met 34 punten na 24 wedstrijden elfde. Uit werd in het verleden drie keer door AFC verloren van Jong Sparta, thuis werd twee maal gewonnen. Vanmiddag kan daar dus een derde zege bijkomen, mede in de wetenschap dat het eerste van Sparta niet op de gebruikelijke vrijdagavond maar op deze zondag speelt. Jonge spitsen als Ragner Hache en Halil Dervisoglu doen vanmiddag mee tegen NEC en niet tegen AFC. Maar laten we ons vooral niet te rijk rekenen, want Sparta kan putten uit een groot reservoir jeugdig talent, dat als we niet heel goed oppassen voor een daverende verrassing kan zorgen. Ook omdat de grote vorm van voor de winterstop op dit moment ontbreekt bij AFC. De 4-2 nederlaag in Veenendaal van vorige week, waar ons eerste vooral in de omschakeling geklopt werd, ligt nog vers in het geheugen.

Als de spelers onder aanvoering van scheidsrechter Stan Teuben het zonovergoten veld betreden zien we, als de rook van het spectaculaire vuurwerk is opgetrokken, bij Sparta een zeer jeugdig basisteam met heel veel nieuwe gezichten, met een gemiddelde leeftijd van 19,5 jaar. Bij AFC zijn Tim Linthorst, Jonathan Richard, Thomas van den Houten, Moiz da Silva  en Tom van den Brink door blessures niet beschikbaar. Captain Magid Jansen, Dalian Maatsen en Cody Claver starten in de laatste vier, Matthijs Jesse staat opnieuw vanaf het begin in het veld. Fouad Belarbi, Derre Kwee en Sam Nijpels beginnen op de bank. De basis van AFC kent een gemiddelde leeftijd van 28 jaar.

Als de scheidrechter de wedstrijd op gang heeft gefloten wordt al snel duidelijk dat de jonge Spartanen achteruit leunen en loeren op een counter. AFC doet het rustig aan, speelt de bal in laag tempo rond en deelt in het begin een paar speldenprikjes uit. Gevaarlijk is het niet voor het doel van de Rotterdammers, aan de andere kant plotsklaps wel als de eerste corner van AFC kort en slecht wordt genomen en Sparta direct gevaarlijk is met een counter. Gelukkig loopt dit goed af. Waarom, zo vraag je je af, een korte corner met zoveel goede koppers in de ploeg? De eerste kans voor AFC is na ruim twintig minuten als Matthijs na een lange sprint een goede voorzet aflevert, die door Raily verrassenderwijs niet op doel maar richting Yordi Teijsse wordt gekopt. Net een schakel te veel en het publiek moet nog heel even wachten op de openingstreffer. Tegen de verwachting in scoort Sparta en niet AFC in de 24e minuut na een fout van Dalian Maatsen in een duel met de goed spelende Abdulsamed Abdullahi, die voor onze gasten op links een vrije trap oplevert. Ayoub Boukhari ziet dat Abdullahi, die eerder bij Kozakken Boys speelde, vogeltje vrij staat en die schiet de bal vanaf de rand van het strafschopgebied vervolgens fraai hoog in de verste hoek. Een grote dekkingsfout, die schitterend wordt afgestraft. 0-1, wie had gedacht. Niet veel later is het bijna 0-2, als Abdallahi weer gevaarlijk is op de linkervleugel en Sven Mijnans op maat bedient in het strafschopgebied. Mijnans wordt van de bal gelopen door Dalian en we mogen beslist niet klagen dat scheidsrechter Teuben hier geen penalty in ziet. Het is weer een waarschuwing dat we vanmiddag echt uit een ander vaatje moeten gaan tappen om de punten in Amsterdam te houden. De laatste tien minuten voor de thee wordt dat besef voor het eerst zichtbaar op het veld als onze aanval enkele keren gevaarlijk is voor het doel van keeper Michael Fabrie. Dat komt vooral doordat Melvin Grootfaam gewisseld heeft met Matthijs Jesse en nu vanaf zijn favoriete linkervleugel kan opereren. Een mooie voorzet van Melvin wordt door Yordi hard ingeschoten. De met kunst en vliegwerk tegengehouden bal wordt door Raily ingekopt maar ook nu blijft de Rotterdamse defensie overeind. We gaan rusten met een 0-1 achterstand.

Nog een hele helft te gaan, dus nog tijd genoeg om de bakens te verzetten. Een snelle goal zou daarbij geweldig helpen en dat doelpunt komt er ook als Milan Hoek in de 49e minuut van 35 meter Fabrie verrast met een schuiver in de hoek. Een belangrijke goal die vertrouwen geeft, het gaat allemaal wat beter lopen bij The Reds. Een schitterende corner van Milan wordt door Yordi en Matthijs op een haar gemist, Melvin en Cody Claver zijn er op links regelmatig door en zetten Raily en Yordi regematig aan het werk met mooie voorzetten. Een vrije trap niet ver buiten strafschopgebied wordt door Dalian hoog over en naast geschoten. De jonge Spartanen proberen in deze fase het spel te traineren en de blessurebehandelingen volgen elkaar in snel tempo op. Er is nog een kwart wedstrijd te spelen als een combinatie van Cody en Raily Melvin bereikt die in vrije positie van rechts links naast schiet. Een doelpunt hangt echt in de lucht, maar die goal had ook zomaar aan de andere kant kunnen vallen als onze keeper Patrick Zonneveld een zondagsschot van Mijnans niet uit de boevenhoek had getikt. Klasse!

In het laatste kwartier moet het dan maar gebeuren en gebeurt het ook als Raily een keiharde voorzet van Cody met gevaar voor eigen leven op de paal kopt en de rebound door Yordi wordt verzilverd. 2-1 in de 76e minuut en AFC krijgt nog een aantal kansen om de score op te voeren, maar keeper Fabrie is een flinke sta in de weg bij schoten van Raily, Yordi en Fouad Belarbi, die is ingevallen voor Matthijs. En zolang het 2-1 staat blijft er bij Jong Sparta de hoop dat de bal er toch nog een keer bij Patrick invliegt. In de thuiswedstrijd tegen AFC eerder dit seizoen werd in blessuretijd nog twee keer gescoord en uiteindelijk door Sparta tegen iedere verhouding in met 3-2 gewonnen, waarom zou zoiets vandaag niet kunnen? Gelukkig tonen Magid, Sam Nijpels, ingevallen voor Yordi, Johan Kulhan en natuurlijk Kenny Teijsse (helaas een gele kaart, net voor het sluiten van de markt) zich onverzettelijk en lijkt er wat dat betreft geen vuiltje meer aan de lucht te zijn. Lijkt, want in de 94e minuut heeft Suently Alberto plotslaps nog een mooie schietkans die tot opluchting van het thuispubliek royaal gemist wordt. De bal vliegt over en het blijft 2-1 voor AFC. Een verdiende zege voor ons aller eerste, dat in de tweede helft sterk terug kwam na een matige voorstelling in het eerste bedrijf. Een compliment ook voor de jonge ploeg van trainer Jeroen Rijsdijk, die zich in Amsterdam uitstekend weerde.

Door deze zege neemt AFC de koppositie weer over van IJsselmeervogels, dat flink kopje onder ging aan de Spanjaardslaan tegen Kon. HFC. We staan nu twee punten voor op de Rooien uit Spakenburg en moeten ook terdege rekening houden met de uit Katwijk, Excelsior Maassluis, Spakenburg, Kon. HFC en HHC Hardenberg bestaande subtop die met acht wedstrijden te gaan uitdrukkelijk meedoet aan de titelrace. Het spel is inmiddels echt op de wagen. Interessant om het thuis- en uitprogramma van de verschillende clubs te bekijken en te vergelijken. Zondag aanstaande komt FC Lienden op bezoek. Wéér een wedstrijd tegen een laagvlieger die niet onderschat mag worden. Succes!

Opstelling AFC: Patrick Zonneveld, Johan Kulhan (89’ Derre Kwee), © Magid Jansen, Dalian Maatsen, Cody Claver, Kenny Teijsse, Milan Hoek, Yordi Teijsse (83’ Sam Nijpels), Melvin Grootfaam, Raily Ignacio en Matthijs Jesse (65’ Fouad Belarbi).

Voor een beeldverslag en interviews zie AFC-TV of klik hier

Voor foto's zie ons AFC Fotoalbum of klik hier