AFC - Jong Sparta met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC LAAT ZICH VERRASSEN DOOR JONG SPARTA

Op een zonovergoten sportpark Goed Genoeg hebben de Reds de punten moeten laten aan Jong Sparta dat in de eerste helft de basis legde voor de 3-2. Het eerste bedrijf verliep desastreus voor AFC dat vaak aan de bal was, af en toe wat mogelijkheden had, maar door zeer zwak verdedigen drie keer getrakteerd werd op een doelpunt van de Rotterdammers. Na rust probeerde Ulrich Landvreugd de bakens te verzetten met enkele nieuwe spelers en meer direct spel. Na twee snelle doelpunten leek nog van alles mogelijk maar Vrouwe Fortuna dacht daar anders over. De Jonge Spartanen bleven met veel kunst-en-vliegwerk overeind en passeerden AFC hierdoor op de ranglijst. Al met al een teleurstellend resultaat, ook vanwege het verlies van koploper Katwijk, dat dus nog steeds negen punten voor heeft op ons aller eerste.

Het is werkelijk prachtig weer en veel toeschouwers zijn lekker in het zonnetje gaan zitten op de onoverdekte tribune. In afwachting van een mooie wedstrijd tussen de nummers drie en vijf van de ranglijst, AFC en Jong Sparta. Het verschil is maar twee punten, AFC heeft wel een wedstrijd minder gespeeld. Een dag eerder heeft koploper Katwijk thuis met 3-1 verloren van Rijnsburgse Boys. Runner up Kon. KHFC speelde in Veenendaal gelijk tegen GVVV. Er kunnen vanmiddag dus goede zaken gedaan worden door onze jongens. Maar dat geldt natuurlijk ook voor onze gasten die bij winst twee plaatsen kunnen stijgen op de ranglijst. Trainer Geert Arend Roorda beschikt over een goede selectie beloften die af en toe dik winnen maar ook wel eens fors verliezen. Dit seizoen liep Jong Sparta tegen AFC op Het Kasteel tegen een dikke nederlaag aan, met een recordgoal van Raily Ignacio, die toen al na 8.8 seconden (bron TV Rijnmond) scoorde. Helaas is Raily er door een knieblessure vanmiddag niet bij. Ook Joël Tillema, Tim Linthorst en Melvin Grootfaam, die in de basis zou starten, zijn door blessures niet beschikbaar. Jordi van Stappershoef vervangt nog steeds Patrick Zonneveld tussen de palen. Patrick zit al wel op de bank, naast o.a. Kenny Teijsse, Gévèro Markiet en Robbert Schilder. Daniël Zoutberg, speler van ons Onder 21 team, is vanmiddag weer door Ulrich Landvreugd in de spits geposteerd, na zijn zeer geslaagde debuut afgelopen dinsdag in Werkendam tegen Kozakken Boys. Hopelijk weet Daniël het net weer te vinden, mogelijk na een voorzet van Matthijs Jesse en Segun Owobowale, want die beginnen ook in de basis.

Na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Nick Tunnissen is AFC in het eerste kwartier vrijwel alleen aan de bal. Jong Sparta is vooral op eigen helft te vinden en wacht af van wat er komen gaat. De supersnelle AFC-goal eerder dit seizoen op Het Kasteel boezemt kennelijk nog angst in. Roorda zal zijn ploeg hebben gewaarschuwd: dat wil ik niet nog een keer zien! De eerste Reds-aanvallen gaan over links. Cody Claver en Matthijs Jesse proberen al combinerend de achterlijn te halen, maar stuiten op Joshua Adney die als rechtsback vanmiddag de aandacht op zich vestigt. Een voorzet van Matthijs wordt klemvast uit de lucht geplukt door keeper Rijk Janse. Het wachten is, zo lijkt het, op een AFC-goal, maar volkomen onverwacht valt het doelpunt aan de andere kant. Na een snel en slim genomen ingooi, kan Marouane Afakar ongehinderd doorlopen naar de achterlijn en via Pepijn Doesburg kan Mohammed Tahiri de bal zo binnentikken. Het is na een kwartier de eerste aanval van Jong Sparta, de verbijstering aan AFC-kant is groot. Gelukkig zitten onze jongens niet bij de pakken neer en wordt de aanval gezocht. Een prachtige voorzet van Matthijs wordt bij de tweede paal op een haar gemist door Thomas Verhaar, aan de rechterkant is Mohamed Berti, na een mooie aanval dicht bij de gelijkmaker. Maar de geschiedenis herhaalt zich na een half uur: een snelle uitval van Jong Sparta wordt niet op waarde geschat door onze defensie en de lange spits Doesburg schiet de bal via de binnenkant van de paal achter onze keeper. En of het niet genoeg is maakt Tahiri er in de 41e minuut 0-3 van. Weer ziet onze achterste linie er niet goed uit. Pal voor rust lijkt AFC de achterstand te verkleinen. Oud Spartaan Thomas Verhaar schiet de bal via de keeper en de paal naast. Uit de corner scoort Dailian Maatsen, maar het doelpunt wordt afgekeurd wegens buitenspel.

Het is rust en onze trainer/coach Ulrich Landvreugd moet met z’n stand wat doen. 0-3 achter, een bijna onmogelijke opgave, maar je weet maar nooit. Matthijs en Segun maken plaats voor Gevero Markiet en Kenny Teijsse, die naast Daniël Zoutberg in de frontlinie worden geposteerd. Alles of niets en vijf minuten na rust lijkt het nog alles te kunnen worden. In de 48e minuut passeert oud-Spartaan Kenny keeper Rijkse met een schuiver in de verste hoek en in de 50e minuut maakt Daniël er 2-3 van na een scrimmage in het strafschopgebied. Nog ruim veertig minuten te gaan, tijd genoeg voor de gelijkmaker of zelfs meer. Maar natuurlijk loert ook het gevaar aan de andere kant via de counter, waarbij vooral topscorer Afakar in de gaten gehouden moet worden. Dat lukt aardig, één keer vindt scheidsrechter een overtreding op deze handige spits net niet zwaar genoeg voor een penalty. Verder is het vooral AFC wat de klok staat. Een ware stormloop op het doel volgt waarbij de ballen hoog in en om strafschopgebied worden gespeeld op de kopsterke Gévèro en Kenny in de hoop dat de bal vervolgens al dan niet rechtstreeks in het doel ploft. Ook Daniël gooit zijn hele hebben en houwen in de strijd en laat zien een aanwinst te zijn voor de AFC-selectie. Maar het zit allemaal niet mee. Er zijn verschillende kansen en mogelijkheden, maar de bal wil er gewoon niet in. Keeper Rijkse onderscheidt zich met enkele reddingen, Kenny kopt op de lat, enkele schoten vliegen rakelings naast de paal en over de lat, Splinter de Mooij mist op een haar, het is om een beetje gek van te worden. Maar de Jonge Spartanen houden, als was het een epos uit de Griekse mythologie, stand, en laten geen moment ongebruikt om tijd te rekken. Scheidrechter Tunnissen laat het begaan, maar trekt nog wel vijf bloedstollende minuten bij. In de stand verandert het niets, het blijft 2-3.

Door deze zege schuift de ploeg van Roorda langs AFC op de ranglijst. Een verrassende uitkomst die niet nodig was geweest als onze jongens defensief wat meer bij de les waren geweest in de eerste helft. Natuurlijk hadden we Raily en Joël in deze wedstrijd goed kunnen gebruiken, maar ook zonder dit tweetal bleek er aanvallend nog veel mogelijk in de tweede helft. Petje af voor Kenny en Gévèro en de andere spelers die er nog alles aan hebben gedaan om er nog een historische wedstrijd van te maken. Het zat er beslist wel in, maar kwam er net niet uit. Af en toe heb je ook een beetje mazzel nodig. Nog 13 wedstrijden te gaan, er is nog veel te winnen. Te beginnen aanstaande zaterdag (15.30 uur) uit tegen Jong Volendam, waar we nog een appeltje mee hebben te schillen. Succes!

MvdW

Opstelling AFC: Jordi van Stappershoef, Mohamed Betti (83’ Derre Kwee), Dalian Maatsen, Guus Jan van Weerdenburg, Cody Claver, ©Milan Hoek, Splinter de Mooij, Sugun Owobowale (46’ Gévèro Markiet), Thomas Verhaar, Daniēl Zoutberg en Matthijs Jesse (46’ Kenny Teijsse).

Voor de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Foto's van Tom Poederbach en Ineke zie ons AFC Fotoalbum of klik hier