AFC - Jong Sparta met verslag, TV samenvatting en foto's

AFC BEHAALT TEGEN JONG SPARTA VIERDE THUISOVERWINNING

Na IJsselmeervogels, Katwijk en Rijnsburgse Boys wonnen The Reds opnieuw een thuiswedstrijd op sportpark Goed Genoeg. De overwinning kreeg vooral in de eerste helft gestalte toen AFC sprankelend speelde tegen een tegenstander die ook wilde voetballen. De scherpte in de voorhoede ontbrak wel een beetje waardoor AFC maar met 1-0 voor stond in de rust. In het tweede bedrijf oogde het duel een stuk minder aantrekkelijk, soms ronduit rommelig. Op een paar slotminuten na bleven The Reds eenvoudig overeind en wonnen zeer verdiend met 2-1. Mede gelet op het verlies van koploper De Treffers een belangrijke overwinning, die ook hard nodig was na het bekerdebacle eerder deze week tegen Staphorst.

Vandaag komt Jong Sparta op bezoek, al jaren een sterke tegenstander. Vooral op Het Kasteel hebben we het lastig tegen dit beloften team. Gelukkig zijn de resultaten thuis een stuk beter. Maar de laatste wedstrijd op 27 maart jl. ging op eigen veld wel met 2-3 verloren. Oppassen dus voor de ploeg van trainer Geert Arend Roorda die al jaren de beloften van Sparta onder zijn hoede heeft. Vaak een team met een groeibriljant aan boord die veel goals maakt. We herinneren ons uit verleden nog Halil Dervisoglu, die thans bij FC Burnley speelt, en vorig seizoen Marouane Afakar, die nu voor Top Oss uitkomt. Dit seizoen gaat het om Mohammed Tahiri, die al vier keer voor Jong Sparta scoorde. Een snelle, stevig gebouwde  spits die centraal of aan de linkerkant uit de voeten kan. Een mooie klus dus voor Dalian Maatsen om deze gevaarlijke speler aan banden te leggen. Kijkend naar de opstelling van AFC beginnen we met de ‘gewone’ basis, dus niet met het elftal dat eerder deze week in het bekerduel tegen Staphorst startte. Dat team is op acht (!) plaatsen gewijzigd. Mede door de blessure van Darren Maatsen tegen Staphorst waardoor hij weer een week of zes moet toekijken. Beterschap Darren!

Vooraf aan de wedstrijd is er een minuut stilte in verband met het overlijden van Ernst Seunke op 23 september jl. Volkomen onverwacht is Ernst op 76-jarige leeftijd overleden. Zeer verdrietig voor zijn vrouw Susan, zijn zoon Ilja, zijn broers Orlow en Jürgen, voor zijn familie en vrienden, waaronder veel AFC’ers. Ernst kwam maar liefst 516 keer uit voor AFC 1, als betrouwbare verdediger en is daarmee de speler met de meeste caps. Ernst was vanaf 9 januari 1958 lid van AFC en maakte in juni 1963 zijn debuut in de hoofdmacht tijdens de nacompetitie om de landstitel tegen De Valk. Daarna speelde hij tot en met 1982 in AFC 1, droeg jarenlang de aanvoerdersband en werd in het seizoen 1983/1984 uitgeroepen tot speler van het jaar. Dit alles naast een glanzende maatschappelijke carrière. Ernst was nog regelmatig op AFC, zoals bij de Gouden Ballen deze zomer en het Jaardiner. Daarnaast ontmoette hij nog veel clubgenoten op de golfbaan. We zullen Ernst zeer missen. We herinneren Ernst als een clubgenoot met een grote C en als speler met een prachtige, moeilijk te evenaren carrière in ons aller eerste.

Ja en dan de wedstrijd na de indrukwekkende minuut stilte. Jong Sparta vliegt er na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Wouter Wiersma flink in. Guus van Weerdenburg en Djuric Ascension kunnen na een blessurebehandeling gelukkig verder en Jerrel Hak maakt het onze defensie in het begin knap lastig. Maar na deze start komt AFC steeds beter in de wedstrijd. Joel Tillema wordt rand strafschopgebied gevloerd, maar de scheidsrechter laat doorspelen en Splinterde Mooij knalt de bal net over. Even later is Splinter heel dicht bij een doelpunt maar keeper Joey Koorevaar weet ten koste van een corner te redden. Gevero Markiet kopt vervolgens op de lat na een corner. Gevero is vandaag weer één van de uitblinkers. Een AFC-doelpunt hangt in de lucht, maar kan helaas nog niet op het wedstrijdformulier genoteerd worden. Steeds meer meldt ook Melvin Platje zich aan het front, maar hij schiet in de afronding een paar keer net tekort. Jammer, want de passes van captain Milan Hoek en Guus van Weerdenburg waren honderd karaat. Dan is het in de 30e minuut toch raak als de bal via de schouder van Raily Ignacio door Splinter de Mooij over de lijn wordt gekopt. Het is moeilijk te zien, maar de scheidsrechter en zijn assistent zijn zeker van hun zaak (zie foto): doelpunt! 1-0 dus voor AFC, dik verdiend op dat moment. Een doelpunt gemaakt door de beste man van het veld. Toeval bestaat niet! Tot de rust is het even op met de kansen en mogelijkheden. In het oog springt nog een fantastisch sprintduel tussen Dalian Maatsen en Mo Tahiri, dat glansrijk gewonnen wordt door de AFC-speler van het jaar 2021-2022. Dalian is de gevaarlijkste speler van Jong Sparta de baas en dat scheelt deze middag een heleboel. De eerste helft zit er inmiddels op en AFC kan over het spel tevreden zijn. Jammer genoeg stond het vizier niet scherp genoeg. Anders was de wedstrijd nu al beslist.

AFC moet dus nog een helft flink aan de bak in de wetenschap dat een 1-0 voorsprong zo maar in rook op kan gaan. De wedstrijd van afgelopen woensdag staat nog scherp voor de geest. Als de spelers weer het veld betreden zien we dat Oussama Siali in het veld gekomen is voor Guus van Weerdenburg, die toch te veel last heeft van zijn aan het begin van de wedstrijd opgelopen blessure. Ook nu kleunen de Spartanen er weer flink in, Raily en Splinter worden behoorlijk aangepakt. AFC heeft de wind nu strak tegen maar voor het spelbeeld maakt dat niet veel uit. The Reds zijn aanvallend veel dreigender en vooral Raily wordt van alle kanten van passes voorzien om de tweede goal te maken. Op de een of andere manier lukt het hem steeds net niet en dat valt op als je de ‘over all’ topscorer bent van de Tweede Divisie. En natuurlijk dreigt nog steeds het gevaar dat de gelijkmaker zo maar valt. Zo schiet Achraf Madi in de 71e minuut een vrije trap uit kansrijke positie over het AFC-doel. Het wordt steeds rommeliger op het veld, veel passes komen niet aan, gaan over de lijn of gaan naar de verkeerde kleur. In deze fase wordt er aan beide kanten veel gewisseld. In de 83e minuut valt dan toch die tweede goal voor AFC. Aan de basis staat Kevin Visser, die slim over een bal heen stapt en Mohamed Betti, goed ingevallen voor Joël Tillema, de ruimte biedt voor een mooie voorzet. De keeper die de bal uit de lucht wil plukken, wordt licht gehinderd door Oussama, waarna de bal voor de voeten van Cody Claver stuitert. Cody schuift de bal beheerst in het lege doel. Het is 2-0, nog een minuut of elf te gaan.

Rustig uitspelen zou je zeggen, maar AFC gaat nog even volop in de aanval. Raily gaat alleen af op de keeper na een pass van Splinter maar keeper Koorevaar maakt met een mooie redding zijn fout op 2-0 weer een beetje goed. Een mooie combinatie van Betti en Splinter eindigt tot slot met een enorme knal van Oussama, die rakelings over de lat vliegt. Maar dan breekt de laat ingevallen Mike Frimpong uit en weet na een missertje van Tim Linthorst Tahiri te bereiken. Tegen zijn schot in het kruis valt ook voor Gijs van Zetten niets te doen en het staat met nog zes minuten te spelen 2-1. Jong Sparta dringt natuurlijk aan, stuurt zoveel mogelijk spelers naar voren, maar meer dan twee niet al te gevaarlijke corners levert dat offensief niet op. Omdat onze jongens ook niet profiteren van de geweldige ruimte die er nu is richting het doel van de Rotterdammers blijft het 2-1 en daar kunnen we blij mee zijn. Na het echec van woensdag tegen Staphorst een verdiende zege op een lastig team. En door het verlies van koploper De Treffers en het gelijke spel van Katwijk een nog wat betere stand op de ranglijst. AFC staat nu vierde, maar vier punten achter op koploper HHC Hardenberg. Dat biedt perspectief. Zaterdag aanstaande eerst naar Kozakken Boys, daarna midweeks naar HHC. Hopelijk doen we nu ook in uitwedstrijden wat we dit seizoen in Amsterdam doen: winnen. Veel succes!

MvdW

Opstelling AFC: Gijs van Zetten, Dalian Maatsen, Gevero Markiet, Guus van Weerdenburg (46’ Oussama Siali), Djuric Ascension (67’ Kevin Visser), © Milan Hoek ((86’ Tim Linthorst), Joël Tillema, Splinter de Mooij, Cody Claver ( 81'Mattijs Jesse), Raily Ignacio en Melvin Platje (86' Segun Owobowale) 

Voor de de TV samenvatting zie ons AFC-TV of klik hier

Foto's van Tom Poederbach staan in ons AFC Fotoalbum of klik hier